Dodaj do ulubionych

3pominięte tabletki...

10.02.06, 11:47
W drugim tygodniu brania tabletek (YASMIN) pominęlam trzy tabletki,trzy dni
pod rząd.Pomonękwestię powodów, tak czy inaczej trzech niestety nie zażyłam.
Kolejne zażywałam normalnie, o żadnej nie zapomniałam, brałam o stałej porz,
itd. Nie zabezpieczałam sie dodatkowo tak jak było napisane w ulotce.Na
szczeście nic się nie wykluło (czytaj-nie zaszłam w ciąże. Na szczęście! Ale
w związku z tym mam pytanie.Bo przecież teoretycznie prawdopodobieństwo
zajscia w ciążę było duże.Ciesze się, że nie zaszłam w ciąże bo z mężem na
razie nie planujemy dzieci. No ale kidyś bedziemy chcieli je mieć.Mam się
czym martwić?czy z moją płodnością jest coś nie tak? A może przesadzam?
Dodam, że dni w których zapomnialam tabletek byly wg obliczeń płodne.
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: 3pominięte tabletki... 10.02.06, 11:55
      Nie, to nic nie znaczy.
      Jeśli bierzesz tabletki, nie można liczyć dni płodnych, nawet jeśli pominiesz
      tabletki.
      Dopiero brak tabletki powoduje uruchomienie "machiny" i może pobudzić jajniki
      do owulacji.
      Ale nie musi.
      Pomijając to: prawdopodobieństwo zajścia w ciążę nawet bez żadnych zabezpieczeń
      jest niewielkie.
      O problemach można mówić dopiero po pół roku (a niektórzy mówią nawet, że po
      roku) starań.
      • dolly21 Re: 3pominięte tabletki... 10.02.06, 12:04
        dzieki, chyba troche histeryzuje
    • saba76 Re: 3pominięte tabletki... 10.02.06, 12:10
      nie 1x i nie 2x zdazylo mi sie przez kilka lat stosowania pig, zapomnieć i nie
      zachodzilam- nie polecam zapominacsmile- ale po odstawieniu pig, hm ,plodnośc
      wracala normalnie- 1x odczekałma przyslowiowe 6mc i zaszłam bez problemu, za
      2x ,no coz nie udalo sie odczekać nawet 1 cyklu zaszłam od razu- nie martw sie
    • Gość: K Re: 3pominięte tabletki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 12:24
      Teoretycznie jeżeli opóźnienie w zażyciu tabletek wyniesie więcej niż 12 h może
      dojść do owulacji i można zajść w ciążę, ale najczęściej organizm potrzebuje
      dłuższego czasu, by wytworzyć komórkę jajową. To nie dzieje się automatycznie.
      3 dni to przecież mało. Oczywiście jeżeli nie chce się zajść w ciążę, to trzeba
      pamiętac o regularnym zażywaniu tabletek, bo nigdy nie wiadomo jak w danej
      chwili organizm będzie pracował, ale nie należy panikować. No i najważniejsze-
      jak się bierze tabletki anty, to nie liczy się dni płodnych, bo ich nie ma.
      Płodność po odstawieniu tabletek może wrócić już w 1 cyklu, ale może się
      zdarzyc, że kilka cykli będzie bezowulacyjnych.
    • Gość: dsf Re: 3pominięte tabletki... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.02.06, 14:21
      nie licz dni plodnych, przy tabletkach anty kazdy dzien jest nieplodny, a jak
      zapomnisz, to kazdy moze byc plodny (ale bym nie przesadzala, bo komorka jajowa
      nie pojawi sie ot tak)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka