Dodaj do ulubionych

Brak okresu

10.02.06, 22:34
Słuchajcie mam 30 lat i niestety nie mam okresu juz od sierpnia.ginekolog
stwierdzil ze juz mi nie pomoze i wysyła mnie do specjalisty .Czy ktos byl w
podobnej sytuacji czy mam szukać endokrynologa ginekologa a ginekologicznie
jest ok czy wystarczy endokrynolog na poczatek?dodam ze mam juz dziecko i to
nie jest sprawa poczecia dziecka tylko po prostu 30 lat to troche za malo jak
na brak okresusad
Obserwuj wątek
    • elutka_111 Re: Brak okresu 11.02.06, 00:02
      A gdzie mieszkasz? W Poznaniu na ul. Polnej są super gabinety poleczą ,
      poleczą, jezeli bez skutku to zatrzymają w szpitali na oddziale ginekologii
      endokrynologicznej i na podstawie badań (hormony, tarczyca, dobowa zbiórka
      moczu, przysadka mógowa) podejmą dalsze leczenie.
      • saba76 Re: Brak okresu 11.02.06, 08:59
        wybierz sie do endokrynologa- ginekologa- on okresli na początek hormony
    • wyuzdana1 Re: Brak okresu 11.02.06, 10:24
      Miałam podobnie,tylko krócej. Wpadłam w panię,że to już menopałzasmile a to zwykła
      niedoczynność tarczycy,która była powodem. Teraz się leczę (do końca życia).
      Okresy mam bardzo regularne (można nastawiać zegarkismile) Najlepiej zrób TSH
      poziom hormonów tarczycy, bezpłatnie. Jeśli nie to to lekarz będzie szukać.
    • onika27 Re: Brak okresu 11.02.06, 11:24
      Dzieki moze faktycznie spróbuje zacząć od tarczycy problem z ginekologiem
      endokrynologiem mam taki ze jestem z Nowego Sacza i w Saczu nie ma takiego
      specjalisty A mąż jest za granica i żeby jechac do innego miasta na wizyte to
      musze załatwiac opieke do dziecka i pomyslałam aobie ze moze poszukam najpierw
      pomocy u endokrynologa"zwyklego" wiem jak trzeba bedzie to wybiore sie gdzieś
      dalej ale może sie uda nie wyjeżdżaćsmile
    • dobcia1 Re: Brak okresu 11.02.06, 16:53
      Ja miałam podobny problem.Przez 4 lata nie miałam miesiączki. Ostatnią miałam
      15 grudnia 1999 roku a potem nic. Odwiedzałam przeróżnych lekarzy:ginekologów i
      endokrynologów. Jedna pani doktor mi powiedziała, że ona jest bezradna, a
      druga,cyt." że jak wyjdę za mąż i urodzę dziecko to wszystko się unormuje".
      Tylko jak ja mogłam mysleć o dziecku kiedy nawet nie wiedziałam czy mam
      owulacje. I tak po zaliczeniu ok. 8 specjalistów dałam sobie spokój. Zresztą mi
      to było w graj, zero problemów związanych z okresem. Dopiero na początku 2004
      roku moja troskliwa przyjaciółka siłą zaciągneła mnie do swojego ginekologa.
      Pan doktor wysłuchał całej historii, pytał o wszystko. Oczywiście znowu
      musiałam wykonać szereg badań hormonalnych (9),ale tym razem wyniki były
      skrupulatnie analizowane. Było i USG i cytologia. Troche to trwało i
      kosztowało. Na szczęscie okazało się ze to nic groznego ( chociaż przez moment
      wydawało się że jest bardzo zle). Pan doktor przed podjęciem leczenia zapytał
      czy ja chcę szybko zajść w ciążę, czy też nie planuję dziecka w najbliższym
      czasie. Bo gdybym chciała szybko zajść w ciążę, to on musiałby zastosować
      inensywne i mocne leczenie. A ponieważ ja nie myślałam o dziecku, mógł
      spokojnie mnie leczyć hormonalnie.
      Nałykałam się tego trochę. Ale po 4 miesiacach wspomagania hormonalnego mój
      organizm sam bez tabletek zrobił mi niespodziankę i dostałam naturalny okres.
      Od tego czasu mam normalny, regularny okres.
      Jeżeli mieszkasz w Krakowie lub niedaleko to bardzo chętnie podam Ci namiary na
      mojego ginekologa.
      Pozdrawiam
    • dobcia1 Re: Brak okresu 11.02.06, 17:05
      Jeżeli chcesz zacząć od enokrynologa, to w Krakowie na Batorego jest Wojewódzka
      Przychodnia, tylko musisz się wcześniej zarejestrować. Endokrynolog zleci Ci
      zbadanie poziomu hormonów przysadki mózgowej: TSH, FT4, PRL. U mnie akurat te
      hormony były w normie. Miałam problem z hormonami kory nadnerczy.
      • onika27 Re: Brak okresu 11.02.06, 20:17
        Poprosze cie o namiary tego lekarza będę ci wdzieczna smile na poczatek spróbuje
        poszukać w sączu endokrynologa bo jednak wyprawa do Krakowa w mojej sytuacji to
        ostatecznośćsmile ale dobrze mieć jakieś namiary na lekarza ślicznie dziękuje
        Pozdrawiam
        • dobcia1 Re: Brak okresu 11.02.06, 21:33
          oczywiście. Jak będziesz potrzebować to napisz : sylwia.skarbinska@wp.pl.
          Nie chcę publicznie podawać numeru telefonu bez jego zgody. A tak to nie ma
          problemu. Napiszesz a ja Ci prześle jego namiary. Powodzenia u endokrynologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka