aankka 20.11.02, 13:35 Witam Mam takie pytanie (moze glupie, albo naiwne, ale bardzo zalezy mi na tej informacji): Ile jest takich dni w cyklu, kiedy mozna zajsc w ciaze? Z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ariana_ Re: ile dni? 20.11.02, 16:11 aankka napisał(a): > Witam > Mam takie pytanie (moze glupie, albo naiwne, ale bardzo zalezy mi na tej > informacji): Ile jest takich dni w cyklu, kiedy mozna zajsc w ciaze? > Z gory dziekuje za odpowiedz. Komórka jajowa żyje 24 godz.I tylko wtedy może zostać zapłodniona.Ale plemniki żyją ok.72 godz.Więc prawdopodobieństwo zajścia w ciążę występuje ok.3 dni przed i 3 dni po owulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
_blue_ Re: ile dni? 20.11.02, 16:21 Sprawa indywidualna. Po owulacji komorka jajowa zyje do 12 godzin i nastepnie obumiera, o ile nie doszlo do zaplodnienia. Plemniki moga przezyc do 5 dni. Czyli wychodzi na to, ze 6 dni w cyklu jest kluczowych. (blizsze informacje np. u free.med.pl/wrochna/) Znacznie wieksza "zagadka" jest, ktore to 6 dni. I tutaj dokladne wyznaczenie nie bedzie raczej mozliwe. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś