Gość: gosiaczek IP: *.it-net.pl 08.03.06, 20:07 a raczej tylko 1 w prawej piersi, czy jest to jakiś początek choroby? Pierś wygląda normalnie bez wycieków ale strasznie swędzi, dodam,że już nie rosną w wieku 33 lat, co to jest, czy trzeba to badać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: madziula Re: Swędzące sutki.. IP: *.stn.pl 08.03.06, 23:23 w ciąży tak miałam. moze jakieś zmiany hormonalne? pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiaczek Re: Swędzące sutki.. IP: *.it-net.pl 09.03.06, 14:03 raczej nie bo hormony pod kontrolą, w ciąży nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
rusalka24 Re: Swędzące sutki.. 09.03.06, 14:28 mnie tez swedza...:I i co z tym robic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiaczek Re: Swędzące sutki.. IP: *.it-net.pl 09.03.06, 16:22 ja drapię przez bluzkę ale to nie pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
kropla_beskidu Re: Swędzące sutki.. 10.03.06, 00:31 www.fbb.pl/index.php?showtopic=13606 Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Swędzące sutki.. 09.03.06, 14:42 ja czasami miewam to samo. ignoruję Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: Swędzące sutki.. 09.03.06, 15:17 U mnie to był objaw hiperprolaktynemii. Sutki zaczęły swędzieć, a piersi spuchły, a ja akurat w tym czasie robiłam badania hormonalne i wyszła wysoka prolaktyna. Może masz uczulenie na coś? Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Swędzące sutki.. 09.03.06, 15:57 hmmm, mi puchną razem z bolącymi piersiami, tuż na dwa tygodnie przed @. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiaczek Re: Swędzące sutki.. IP: *.it-net.pl 09.03.06, 16:36 Uczulenia nie mam. Choruję na niedoczynność tarczycy i co jakiś czas kontroluje TSH-hormony tarczycy. Piersi nie są spuchnięte. Czy możesz mi bliżej określić jakie zrobić badania i czy są drogie? Troche poczytałam o Twojej chorobie, czy to groźna choroba, jakie są jeszcze objawy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yo Re: Swędzące sutki.. IP: *.aster.pl 09.03.06, 16:02 to się przyłącze. moja 16 letnia siostra ma strasznie suche, swędzące i nabrzmiałe sutki, co to moze być?smaruje je balsamem ale nie pomaga. powinna isc do lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiaczek Re: Swędzące sutki.. IP: *.it-net.pl 09.03.06, 16:38 z tego co wiem co w takim wieku piersi rosną i mogą swędzieć sutki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yo Re: Swędzące sutki.. IP: *.aster.pl 09.03.06, 17:37 dzieki Gosiaczku też tak myślę, ze to moze być to. ale ona ma te sutki bardzo suche i skóra jest na nich taka jakby popekana, czym je smarować, żeby to troche natłuścić? moze linomagiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiaczek Re: Swędzące sutki.. IP: *.it-net.pl 09.03.06, 17:38 dobra jest maść witaminowa i nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rusalka Re: Swędzące sutki.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 17:47 a ja sie juz oczytalam o hiperprolaktynemii i juz mam stracha ( Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: Swędzące sutki.. 09.03.06, 22:24 Gosiaczek, ja też leczę się od kilku dni na niedoczynność tarczycy (wykrytą w tym samym czasie co hiperprolaktynemia). Nie wiem, ale mam wrażenie, że moje sutki po prostu reagują na ten hormonalny bajzel jaki teraz mam. A niedoczynność tarczycy dość często powoduje wzrost poziomu prolaktyny. Taką przynajmniej przyczynę hiperprolaktynemii upatruje u mnie endokrynolog. Innych objawów nie mam, cykle mam nawet w miarę regularne. Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: Swędzące sutki.. 09.03.06, 22:28 Acha, wykryć hiperprolaktynemię mogą badania poziomu prolaktyny podstawowej oraz godzinę po podaniu jednej tabletki metoclopramidu. Jeśli jednak jesteś pod opieką endokrynologa to ten na pewno zleciłby Ci takie badanie, jeśli uznałby to za konieczne (często TSH i PRL bada się jednocześnie). We Wrocławiu płacę 25 zł za test. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiaczek Re: Swędzące sutki.. IP: *.it-net.pl 10.03.06, 12:37 endokrynolog skierował mnie tylko na TSH, FT3, FT4, USG tarczycy, nie miałam badanej prolaktyny. Tarczycę leczę od lipca a swędzenie sutka mam od 3 tygodni, dodam,że misziączki mi się bardzo wyregulowały i cykle trwają 28 dni. Czytałam,że hiperprolaktynemia objawia się głównie zanikiem @ i mlekotokiem czy zanim poszłaś do endokrynologa miałaś takie objawy? Pamiętam,że endokrynolog dokładnie pytała mnie o wszystko, o przebyte choroby nawet kto na co choruje w rodzinie ot szczegółowy wywiad. Może gdybym nie miała @ dała by skierowanie na poziom prolaktyny? Dzięki za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: Swędzące sutki.. 10.03.06, 13:33 Cykle mam w miarę regularne (co 27-30dni) i dość obfite, a jednak prolaktynę bez obciążenia mam 70 przy normie do 25. Żadnego mlekotoku, tylko ciut nabrzmiałe piersi i te sutki swędzące Nie spodziewałam się kompletnie, że wyniki wykażą nadmiar prolaktyny, bo ja nie mam żadnych kardynalnych objawów. Endo przed wydaniem mi skierowania na testy powiedziała, że na pewno nie mam kłopotów z prolaktyną, obejrzała moje piersi, zrobiła wywiad, nic nie wskazywało na ewentualne kłopoty. Była BARDZO zdziwiona gdy przyniosłam jej wyniki, z których jasno wynikało, że mam subkliniczną niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemię czynnościową oraz hiperandrogenizm. Domyślam się jednak, że u mnie prolaktyna kuleje ze względu na niedoczynność i dziwię się, że skoro u Ciebie wykryto niedoczynność, to nie zlecono Ci badań na prolaktynę właśnie. Nadmiar TSH i PRL dość często idą w parze. Poproś może o to skierowanie na PRL z obciążeniem i bez, a nuż coś wyjdzie. Z ciekawości spytam, jaki masz obecnie poziom TSH? Odpowiedz Link Zgłoś