Dodaj do ulubionych

owulacja i progesteron

02.12.02, 23:00
Chciałabym wiedzieć, czy w danym cyklu miała miejsce owulacja. Pomijam skoki
temperatur, USG i oczywiście ciąże jako 100% dowód. Czy badanie poziomu
progesteronu w 21 d.c da odpowiedź? Jaki wynik będzie świadczył o owulacji
jeśli biorę Duphaston 2 x 1 tableka?
Obserwuj wątek
    • dorek3 Re: owulacja i progesteron 03.12.02, 20:41
      podciągam wątek
      • roma52 Re: owulacja i progesteron 03.12.02, 21:46
        Z tego co słyszałam to wynik powyżej 15 ng/ml świadczy o przebytej owulacji.
        • agniecha3 Re: owulacja i progesteron 04.12.02, 10:45
          ale niestety branie duphastonu (czyli sztucznego progesteronu) moze zafalszowac
          wynik - w cyklu, w ktorym chcesz zbadac progesteron, trzeba by chyba odstawic
          ten lek
          pozdr
          • dorek3 Re: owulacja i progesteron 04.12.02, 19:45
            Dzięki, to wiem. Ale mi właśnie chodzi o stwierdzenie czy zaszła owulacja. I to
            niejednorazowo. Nie mogę przecież chodzić co miesesiąc na kilka badań USG.
            Wyrywkowe badania pokazały że jest problem z owulacją, ale nikt nie powiedział,
            że wogóle do niej nie dochodzi. I to właśnie chciałabym ustalić ( w tych
            cyklach ktore nie są monitorowane podczas leczenia clo). A brać Duphaston muszę
            bo mam niedomogę fazy lutealnej i gdyby się wreszcie udało (na co liczę)to nie
            mogę nie brać progesteronu. Dlatego wymyśliłam sobie, że ta dawka odpowiada w
            przybliżeniu jakiemuś stężeniu we krwi i jeśli do tego doda sie to, co
            normalnie występuje po owulacji to otrzymam wynik, który pozwoliłby mi na
            szacowanie. Szukam jakiegos narzedzia na "stwierdzanie" owulacji, bo bardzo
            słabo reaguje temperatura (nawet suplementacja progesteronu nie powoduje
            specjalnego wzrostu)
            • agniecha3 Re: owulacja i progesteron 05.12.02, 15:54
              dorek, ja fachowcem nie jestem, ale cos mi sie zdaje, ze takie dodawanie czy
              odejmowanie stezen niewiele pomoze. O ile wiem, to TYLKO usg moze na 100%
              powiedziec, czy owu byla, czy nie (no i ciaza, rzecz jasna).
              Moge Ci polecic forum na www.starania.sk lub bociana - na tych forach mozesz
              uzyskac rzeczowa odpowiedz.
              pozdr
            • mordar Re: owulacja i progesteron 06.12.02, 17:10
              Z tego co wiem są testy na sprawdzenie owulacji. Może warto tak sprawdzać.
              Troszkę kosztuje, ale wynik jest jednoznaczny.

Pozdrawiam smile
              Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka