Dodaj do ulubionych

Czy to jest ciąża pozamaciczna?

17.03.06, 11:18
Kilka dni po spóźnionej miesiączce zrobiłam test i pokazała się blada kreska.
Jeszcze tego samego dnia dostała miesiączki ale i tak udałam się do gin.aby
się upewnić czy ciąża jest. Zrobiłam 3 x badanie krwi betahcg. Mimo że jest
już po miesiączce betahcg cały czas jest na podwyższonym poziomie ( ok 70-
90 ). USG nie wykazało zarodka. Gin skierował mnie do szpitala z podejrzeniem
ciąży pozamacicznej . Dodam że nie mam żadnych objawów bólowych .Mimo że
skończyla mi się właściwa miesiączka , krwawienie mam w dalszym ciągu ( to
już ok 1,5 tyg). Co wy na to?

Obserwuj wątek
    • myelegans Re: Czy to jest ciąża pozamaciczna? 17.03.06, 14:13
      Ina, ogromnie mi przykro. Jezeli poziom HCG jest podwyzszony, tzn. ze jest to
      ciaza, fakt, ze nie przyrasta prawidlowo, wskazuje, ze jest to ciaza nie
      rozwijajaca sie prawidlowo i na cud liczyc juz tutaj raczej nie mozna. Przy
      takich poziomach HCG jeszcze nic na USG moze nie byc widac (w normalnej ciazy,
      w pozamacicznej poziom HCG czasami nie koreluje z wielkoscia masy komorek).
      Lekarz slusznie kaze Cie monitorowac pod katem cp, chociaz moze to byc ciaza
      wewnatrzmaciczna, ktora sie nie rozwija. W takich wypadkach, jak poziom HCG
      jest chronicznie podwyzszony, lekarze czesto daja zstrzyk z methotrexate.

Sciskam i daj znac jak sie sytuacja rozwija.
      • ina101 Re: Czy to jest ciąża pozamaciczna? 20.03.06, 09:27
        Zrobiłam sobie kolejne USG . Nie stwierdziło ciąży pozamacicznej , ale
        oczywiście jest zawsze jakieś prawdopodobieństwo , że jej narazie nie widać
        ( ok.5-6 tydzień od zapłodnienia). Krwawienie w dalszym ciągu trwa więc mam
        przyjmować duphaston a jeśli po tygodniu to nie minie to czeka mnie czyszczenie
        macicy. Jeszcze tydzień niepewności - zwariować można bo cała akcja trwa już
        dwa tygodnie.
        Dzięki za słowa otuchy.Wkrótce ( mam nadzieję ) napiszę jak się wszystko
        skończyło.
        • akasz12 Re: Czy to jest ciąża pozamaciczna? 20.03.06, 15:54
          Droga Ino!!!
          Będę trzymała kciuki za ciebie. Bądź dobrej myśli. Informuj na bieżąco.Pozdr.
        • kask77 Re: Czy to jest ciąża pozamaciczna? 21.03.06, 15:57
          ina101, mysle, ze to nie jest ciaza pozamaciczna. Nieststy wyglada to na
          wczesne poronienie. Sama przeszlam cos takiego i wygladalo dokladnie tak samo!
          Ostatecznie tuz przed lyzeczkowaniem lub decyzja o podaniu Methotrexatu bhcg
          zaczelo samo spadac. Do tej pory nie waidomo, czy byla to pozamaciczna ktora
          sie sama wchlonela czy poronienie. Ja wczesniej mialam 2 pozamaciczne, wiec
          sklaniano sie raczej do tej wersji, ale potem lekarz jednak stwierdzil, ze to
          mogloi byc poronienie. Dlatego zycze ci sily i zdrowia. trzymam za ciebie
          kciuki!!!Z czasem wszystko sie ulozy!
          Pozdrawiam
          kask
          • rodzynek8 Re: Czy to jest ciąża pozamaciczna? 23.03.06, 10:21
            mysle ze to ciaza ja mialam w jajowodzie do12 tyg. hcg ciagl roslo i bylo
            krwawienie ale gdyby trzeba bylo ja usunac polecam metoda laparoskopi jest o
            wiele lepsza ja mialam tradycujnie ciety brzuch a teraz wszystkim lekarzom
            musze tlumaczyc co to byo co nie jest przyjemne
          • malti2 Re: Czy to jest ciąża pozamaciczna? 16.04.06, 22:45
            Witam! mam takie pytanko... od 2óch tyg mam straszne bóle barków. wczoraj
            doszło kłócie po lewej stronie brzuch. Nie mam żadnych plamień,mdłośi... Czy to
            mogą być 1sze oznaki ciązy pozamacicznej????
            • akasz12 Re: Czy to jest ciąża pozamaciczna? 17.04.06, 14:47
              Jeśli podejrzewasz, że mogłabyś być w ciąży to najlepiej idź jutro tj. we
              wtorek do gin, ale jeśli ból będzie się utrzymywał to jedź na pogotowie. Na
              pewno zrobią ci usg, które powinno potwierdzić lub wykluczyć c.p. Nie martw się
              na zapas, może to nie jest to o czym myślisz. Każda z nas miała inne objawy
              c.p., więc najlepiej jak zbada cię lekarz. Pozdr. O.
              • malti2 Re: Czy to jest ciąża pozamaciczna? 17.04.06, 17:48
                tak, tylko na najszybkszą wizytę u gin. muszę poczekać do końca maja, to jest
                zbyt późno, myślisz że jak pojadę do jakiegoś centrum USG wykonają mi badanie
                bez skierowania? Czy za takie badanie pobierana jest opłata? Z góry dziękuję.
                • akasz12 Re: Czy to jest ciąża pozamaciczna? 18.04.06, 10:58
                  Jeśli w tym centrum wykonują usg to jak im powiesz, że chciałabyś usg
                  dopochwowe, bo podejrzewasz c.p. to powinni zrobić. W moim miejscu zamieszkania
                  (Śląsk) jak idziesz prywatnie to płacisz ok 50 zł. Wydaje mi się, że bez
                  skierowania także robią. Ale jeśli podejrzewasz c.p. to zgłoś się na pogotowie
                  lub izbę przyjęć w szpitalu, powiedz jakie masz objawy. Wydaje mi się, że tam
                  nie powinni tego zbagatelizować, gdyż c.p. to ciąża zagrażająca życiu. Spróbuj,
                  życzę powodzenia i nie martw się - wszystko będzie dobrze. O.
                  • malti2 Re: Czy to jest ciąża pozamaciczna? 18.04.06, 13:59
                    Własnie bagatelizują, odsyłają do rodzinnego, który ponoć skieruje Cię dalej.
                    W ostateczności umówiłam się do swojego gin. prywatnie, inaczej było by trzeba
                    długo czekać. Dziś rano pojawiły się u mnie plamienia, okres miał być dopiero
                    za tydzień. Już teraz wiem że to napewno to czego się można spodziewaćsad
                    zobaczymy wieczorem co powie gin. eh boję się crying
                    • akasz12 Re: Czy to jest ciąża pozamaciczna? 18.04.06, 22:31
                      Mam nadzieję, że twój gin będzie miał dla Ciebie jakieś pomyślne wieści.
                      Trzymam kciuki,daj znać co u Ciebie. Pozdr. O.
                      • malti2 Re: Czy to jest ciąża pozamaciczna? 18.04.06, 23:14
                        Mój giekolog jest z pewnością zakręcony, uspokoił mnie mówiąc że okres
                        przyspieszył się pewnie z inych przyczyn (dziś dostałam) co do innych
                        dolegliwości nic nie mówił. Wyjaśniał że musiała by być to ciąża troszkę
                        bardziej zaawansowana żeby wystąpiły takie objawy jak u mnie (ból
                        barków,brzuszka)eh ja jakoś nie jestem przekonana co do jego zapewnień.
                        Pozyjemy zobaczymy. Pozdrawiamsmile
    • kask77 rodzynku... 23.03.06, 12:02
      rodzynku, nieststy w 12 t.c. juz raczej nie da sie zrobic laparoskopii i pewnie
      dlatego ty mialas laparotomie. Czesto laparoskopii nie da sie zrobic u
      niektorych pacjentek rowniez z innych przyczyn.czasami tez, w naglym stanie
      robi sie laparotomie, bo nie ma czasu na laparoskopie...i wtedy tnie sie byle
      szyciej. Przykro mi, ze to przeszlas. Pozdrawiam
      kask
    • ina101 Re: Czy to jest ciąża pozamaciczna? 18.04.06, 15:40
      Dawno mnie tutaj nie było , a to dlatego , że to jednak była c.pozamaciczna.
      Poczatkowo twierdzono że to poronienie ale przed samym zabiegiem zrobiono mi
      USG i pokazał się zarodek w jajowodzie ( dopiero za trzecim USG ). Jestem po
      laparoskopii i nie udało się zachować jajowodu bo był bardzo zniszczony. Tak
      więc pozostało mi 50% szansy na dziecko. Dobrze że już jedno mam bo inaczej
      chyba bym się załamała.

Pozdrawiam
      • akasz12 Re: Czy to jest ciąża pozamaciczna? 18.04.06, 22:43
        Ino!!!
        Ja też nie mam jednego jajowodu, ale są na forum dziewczyny z 1 jajowodem i
        zaszły w ciążę. Dlatego staram się myśleć pozytywnie i wierzę, że i dla nas
        zaświeci Słońce. Wierzę, że nam też się uda. Ty chyba musisz jeszcze poczekać
        na następne starania, ja już zaczęłam, boję się, ale będzie dobrze. Dla mnie
        także pociechą jest mój synek, ale zawsze marzyłam o 3 dzieci. Zobaczymy !!!
        Pozdr. O.
    • aga2811 Re: Czy to jest ciąża pozamaciczna? 20.04.06, 17:42
      Ino, wiem co przezywasz ale z jednym jajowodem też można zajść w ciążę, jestem
      tego przykładem. C.p była moją pierwszą ciążą, też myslałam, że się nie uda.
      Jestem teraz w 22 tygodniu ciąży. Pozdrawiam, wszystko będzie dobrze. Aga.
    • myelegans Re: Czy to jest ciąża pozamaciczna? 20.04.06, 18:39
      Ina, na prawde nie wszystko stracone. Statystyki robione w USA i WB wskazuja,
      ze 80% kobiet z jednym jajowodem po cp. zachodzi w ciaze po 18 miesiacach, a
      ponad 90% do 2 lat. Nawet jak masz owulacje ze "zlej" strony, to czesto drugi
      jajowod przejmuje funcje wychwycenia jajeczka swoimi fimbrami, ktore zamiataja
      jame brzuszna jak odkurzac. Szansa, ze nastepna ciaza bedzie wewnatrzmaciczna
      jest 93%. Ja po cp, mialam 2 wewnatrzmaciczne ciaze.

Glowa do gory i wlacz pozytywne myslenie
    • ina101 Re: ból jajnika 08.05.06, 09:27
      Minął już miesiąc od usunięcia u mnie prawego jajowodu. Do tej pory wszystko
      było OK , nic mi nie dolegało , goiło sie szybko i bez żadnych komplikacji. A
      teraz po upływie miesiąca pobolewa mnie prawy jajnik , jest to ból kłujący
      dokładnie taki sam jaki miałam podczas ciąży pozamacicznej.Nie jest on
      uporczywy ale pojawia się z coraz większą częstotliwością.Poczatkowo myślałam
      że to jajeczkowanie ale w takim przypadku miałaby bóle jeden dzień a nie
      kilka. Wiem że musze to sprawdzić u mojego lekarza ale może któraś z Was miała
      taki problrm i podzieli się ze mną wiedzą na ten temat.
      Pozdrawiam
      • silje0 Re: ból jajnika 08.05.06, 10:14
        Miałam podobne bóle i są dni, kiedy pojawiają się one nawet teraz (od operacji
        minęło prawie 6 m-cy).
        Lekarz rozłożył ręce i powiedział, ze to może "zrościki" i że nic na to nie
        poradzi, bo musiałby tam znowu zajrzeć.
        Tak więc, bądź silna i trzymaj się.
        pozdrawiam
        • silje0 Re: ból jajnika 08.05.06, 10:16
          Dodam jeszcze taką różnicę, że mój pechowy prawy jajowód udało się zachować,
          był tylko nacięty.
    • kask77 Re: Czy to jest ciąża pozamaciczna? 08.05.06, 16:15
      tak, to moga byc zrosty. Dlugo moze tak pobolewc i nie ma na to rady. A moze
      masz torbielke na jajniku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka