Gość: Iza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 12:26 Odebrałam wyniki, ten wynik nie mieści się w normie.Co to jest te HCT. Za co odpowiada. Miałam niedawno anemię , czy to odpowiada za anemię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agatka_to_ja Re: HCT 23.03.06, 12:40 znalazlam w internecie: hemokryt/Ht/HTC norma - kobiety 36-45%, mężczyźni 40-54% coś nie tak - podwyższony albo obniżony poziom co to znaczy - podwyższony występuje w nadkrwistościach, w niektórych chorobach nerek, w rozedmie płuc, w odwodnieniu np. przy długotrwałych biegunkach czy intensywnych wymiotach; zmniejszony obserwuje się w niedokrwostościach, w stanach przewodnienia i w późnym okresie ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: HCT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 12:47 U mnie norma wynosi 37.00-52.00. Ja mam 35.9 - jest to mała różnica ale dobrze jest wiedzieć za co to odpowiada. Dziękuję barzo za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_to_ja Re: HCT 23.03.06, 12:43 Hematokryt (HCT) Kobiety: 37-47 % Mężczyźni: 42-52 % Wzrost poziomu hematokrytu może być spowodowany przez: wzrost liczby krwinek czerwonych - nadkrwistości pierwotne (czerwienica prawdziwa) i wtórne (przebywanie na dużych wysokościach, przewlekłe choroby płuc, nowotwory nerek), odwodnienie - obfite biegunki, uporczywe wymioty, moczówka prosta, nadmierne pocenie, zmniejszona objętość osocza- zapalenie otrzewnej, rozległe oparzenia. Spadek poziomu hematokrytu może być spowodowany przez: zmniejszenie liczby krwinek czerwonych - niedokrwistości, utrata krwi (krwawienia), hemolizę wewnątrznaczyniową związaną z reakcją potransfuzyjną, choroby szpiku kostnego (choroba popromienna, fibroza, guzy), przewodnienie. Odpowiedz Link Zgłoś