Dodaj do ulubionych

Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopowej

• sylvia_b Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 30.12.09, 19:38
      Lapato w sierpniu 2008 - ciąża w lewym jajowodzie.
      A dziś zobaczyłam pęcherzyk w macicy. Choć jeszcze za wcześnie na bijące
      serduszko widok kropki w samej macicy wprowadził mnie w euforię.
      • madziarek25 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 15.01.10, 22:21
        moje gratulacje!!!taki wpisy napawają nadzieją...
    • matrix2618 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 23.01.10, 19:00
      Cześć Dziewczyny może Wy mi coś pomożecie w sierpniu miałam cp.i
      laparoskopie do tej pory miałam reguralny cykl do tej pory okres
      powinnam dostać 3 dni temu dziś rano zrobiłam test ale wyszedł
      negatywny sama nie wiem co myśleć jestem czy nie boje się że może
      sie powturzyć koszmar.
      Co o tym myślicie???
      • peg32 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 23.01.10, 19:28
        nie martw się na zapas, tylko biegnij na badanie beta hcg, jeśli będzie ciążowe,
        sprawdzaj jak przyrasta, dobry przyrost będzie świadczyć, że najprawdopodobniej
        (choć nie na 100%)to nie cp, no a potem usg (przy becie powyżej 1000-1500)
        wyobrażam sobie Twój stres, sama boję się odważyć na kolejne starania, ale plan
        na przyszłość mam właśnie taki jak wyżej - szybko kontrola beta HCG, jak
        najszybciej usg
        trzymam kciuki! na pewno wszystko będzie dobrze
        • matrix2618 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 23.01.10, 19:34
          chce właśnie zrobic badania tylko że juto jest niedziela i nigdzie
          tego nie zrobie!!!Jutro powtórze test ale bardzo sie boje.
          Dzięki za miłe słowa
          • emma301 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 24.01.10, 21:30
            Cześć Dziweczyny,

w 2005 roku przeszłam jajowodową, lewostronną cp, usuniętą
            laparoskopowo. Była to moja druga ciąża. Dłuuuugo bałam się
            kolejnej. Gdy się zdecydowałam, monitorowałam owu i "celowałam" na
            prawą stronę. Udało się za pierwszym razem. Obecnie 9 tydzień
            prawidłowej ciążysmile)))

Pozdrawiam Was ciepło
            Emma
            • dirka78 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 25.01.10, 11:21
              DZIEWCZYNY!
              W KOŃCU DOPISUJE SIĘ DO TEJ LISTY,MOGŁAM ZROBIĆ TO WCZEŚNIEJ,ALE
              DMUCHAŁAM NA ZIMNE..smile
              8 STYCZNIA URODZILAM SLICZNA KRUSZYNKE smile)
              CZEKALAM NA NIĄ BARDZO DLUGO...
              CP MIALAM W 2008 ROKU, W LEWYM ROGU MACICY... PORONILA SIE SAMA,ALE
              ZATRZYMALA W SZYJCE,WIEC MUSIALAM BYC LYZECZKOWANA sad(
              PO ROKU-UDALO SIE!
              PECHERZYK W MACICY,MALUTKI-ALE JEST! smile
              TERAZ JUZ WIEM,ZE WARTO JEST CZEKAC I WIERZYC,ZE WSZYSTKO BEDZIE
              DOBRZE!!
              MODLCIE SIE MOCNO ! smile
              TRZYMAM ZA WAS KCIUCKI DZIEWCZYNY!! kiss
              DIRKA
              • ania13-r Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 25.01.10, 15:28
                Gratuluję wszystkim szczęśliwym mamom...

Cp przeszłam w kwietniu 2007...to już prawie trzy lata a dalej nic...
                Tracę już nadzieję i siły...
                • madziarek25 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 31.01.10, 12:43
                  mam to samo..lipiec 2008 cp-usunieta 1/3 prawego jajowodu..czuje to
                  samo co TY...bo nadal nic...ale czytajac to forum -mam jeszcze taka
                  malutka iskierkę nadziei ze moze i mi sie kiedys uda...
                  • sylwia7611 madziarek25 15.02.10, 23:02
                    Też w lipcu 2008 miałam cp oraz usunięty prawy jajowód a dzisiaj
                    mały ma skończone 8 miesięcy smile także wierzę że Ci się uda smile
                    trzymam kciuki!!!!
                    • madziarek25 Re: madziarek25 04.03.10, 21:37
                      takie wpisy naprawdę dają nadzieję!mam nadzieję, że ja też kiedyś
                      doczekam się takiego maleństwa!dzięki za słowa otuchysmile
              • missing79 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 02.06.10, 21:46
                dirka moje wielkie gratulacje ciesze sie ze i tobie sie udalo. dawno
                mnie tu nie bylo i tak jakos mnie natchnelo zeby zagladnac co u was
                slychac. moja corcia skonczyla wlasnie 10miesiecy i tez jest cudna.
                bardzo sie ciesze i powodzenia dla pozostalych dziewczyn, wiem co
                znaczy to czekanie ale nadzieja i wiara czynia cuda
                • kajmanka2 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 18.06.10, 10:03
                  Dobrze jest czytać, że Wam sie udaje..
                  Styczeń 2009 cp w prawym jajowodzie, laparoskopia, jajowód zachowany.
                  Do tej pory nie udało mi sie zajść w ciąże. Do tego mąż ma słabą morfologię.. Powoli tracę nadzieję..
    • desperatka80 desperatka80@gazeta.pl 01.04.10, 18:57
      Nareszcie mogę dopisać się do listysmile
      Obecnie 6,5 tyg. wszystko OK smile
      Laparoskopia cp w kwietniu 2009 - po jeden jajowód niedrożny!
      Po roku oczekiwań jest radość smile))
      Trzymam kciuki za resztę, pozdrowionka!
    • mar-mar Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 08.05.10, 18:51
      Dopisuję się.
      Luty 2009 - cp
      sierpień 2009 - ciąża prawidłowa
      dziś - mam obok siebie kochaną córeczkę Julcię
      pozdrawiam
      Wam też się powiedzie na pewno, chociaż wiem jak trudno w to
      uwierzyć...
      • blagodka Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 09.05.10, 12:49
        czy możesz mi powiedzieć w jakim jesteś wieku mar-mar, ja mam 37 lat
        i dwie cp
        • aurelia_83 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 13.05.10, 20:33
          Sierpien 2005-ciąża pozamaciczna,laparotomia,uratowanie jajowodu
          Styczen 2006-HSG-jajowody długie,poskręcane,ale drożne
          Sierpień 2006-zajście w ciąże w pierszym cyklu staranek
          Maj 2007-urodził się synek Kacperek
          Grudzień 2008-zajście drugą ciażę,nieplanowaną,ale kochaną...
          Wrzesień 2009-urodził sie Patryczek
    • nimeska Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 21.05.10, 23:07
      i mnie sie udalo ... choc 4 lata temu bym w to nie uwierzyla !
      warto wierzyc!
      pozdr
    • gracjacja Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 23.05.10, 12:00
      Nadal nie wierzę w to szczęście. Po dwóch cp(pierwsza po prawej str.
      usuwana laparoskopowo, druga po stronie lewej Methotrexat), w
      międzyczasie ciąża biochemiczna i obumarła po IVF -dostałam
      najcudowniejszy prezent urodzinowy -widziałam pęcherzyk ciążowy w
      macicy. Mam też wielką cystę, która zagraża ciąży ale...liczę, że
      sie wchłonie. Dodam,że ta ciąża jest po pierwszej inseminacji(mała
      ruchliwość plemniczków).
    • agnieszka404040 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 09.07.10, 16:49
      Moja ciąża pozamaciczna okazała się 22 stycznia 2010. Miałm wycięty
      prawy jajowód.
      teraz jestem w 5tc i na usg widać w macicy pęcherzyk ale jeszcze
      zarodka nie widać bo to trochę za wcześnie. Życzcie mi aby się udało
      i zebym miała moje słoneczko
      • ilonka987 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 09.07.10, 22:29
        ech ...nawet nie wiesz jak ci zazdroszczę agnieszko!może gdybym
        zaraz starała się o drugą ciążę to by się udało w nią zajść a tak to
        czekam i czekam...dzisiaj nawet oglądałam ubranka dla dzidziusiów i
        gdybym tylko była w upragnionej ciąży to wykupiłabym pół real-u!
        gratuluje ci dzidziołka takie posty jak twoje dają mi nadzieję że
        się uda...ilonka
      • agaa66 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 26.07.10, 13:04
        Agnieszko, ja 25 stycznia 2010 miałam laparoskopię ciąży pozamacicznej. Ale
        niestety na razie nic. Tak bardzo ci zazdroszczę, jejku. Trzymam za ciebie
        kciuki, musi się udać. A robiłaś dużo badań po tamtym zajściu? Opisz proszę bo
        nie wiem co robić, już nie daję rady.
        • zaba_i_kijanka Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 03.08.10, 19:23
          W grudniu zeszłego roku pisałam tu o tym że zobaczyłam zagnieżdżone
          prawidłowo bijące serduszko, na monitorze USG, od kilku dni to
          serduszko mogę przytulać i głaskać. Jestem bardzo szczęśliwa!!!
          Teraz już wiem że trzeba walczyć i się nie poddawać. Życzę wam
          wszystkim wielu takich radości
    • zawszeagunia zawszeagunia 27.08.10, 09:43
      niedlugo ja tez sie tutaj dopisze wierze w to z calego serca Pozdrawiam
      wszystkie ciezarne!!!!!!Aga
      • ania13-r Re: zawszeagunia 05.11.10, 11:52
        Marzyłam żeby wpisać się na tym wątku... Wrszcie mogę.

VI/2007- ciąża pozamacicz przy lewym jajniku. Jajowód zachowany ale nie drożny.
        10/2010- 5tc, termin na lipiec 2011
        • darunia_3 Re: zawszeagunia 05.11.10, 20:43
          Gratuluję z całego serca. !!!!
          Jednak warto wierzyć i mieć nadzieję TY jesteś tego dobrym przykładem. A więc pozytywne myślenie.
          Pozdrawiam

Aniołek - 06.09.2010
          • ania13-r Re: zawszeagunia 08.11.10, 10:02
            Dziękuję. Denerwuję się jeszcze bardzo ponieważ na usg nie widziałam jeszcze bicia serduszka. W tym tygodniu zamierzam iść na kolejne usg. Mam nadzieję że wszystko będzie w porządku.
    • dizzy10 dizzy10 10.12.10, 21:39
      styczeń 2010 - cp, leczona zachowawczo
      22 lipca 2010 - HSG - diagnoza: niepłodność wtórna, jajowody niedrożne
      komentarz lekarza: potrzebne 2 cudy: 1.: żeby udało się zajść w ciążę, 2.: żeby nie była to cp, ale on w swoim życiu wiele cudów widział...
      4 września 2010 - pozytywny wynik bHCG, po 2 dniach powtórka i b. duży przyrost (lekarz sceptyczny, wysłał mnie na L4 i czekaliśmy, czy zdarzy się 2. cud).
      No i się zdarzył (teraz jestem w 19t.c.)
      • magdula602 Re: dizzy10 17.12.10, 18:47
        dizzy10 z całego serca Ci gratuluje czyli jednak trzeba mieć nadzieję!
        wiele dziewczyn tu daje nadzieję dla tych które wycierpiały albo cierpią co dzień borykając się cieżkim losem jakiego doświadczyły, należy wierzyć i niech lekarzę podziwiają takie cuda smile
        • dizzy10 Re: dizzy10 28.12.10, 14:35
          Dokładnie tak jak piszesz, trzeba mieć nadzieję!
          Ja miałam jednoznaczną diagnozę, że w naturalny sposób nie mogę mieć więcej dzieci. Na szczęście trafiłam na mądrego lekarza z dużym doświadczeniem, który nigdy kategorycznie nie powiedział, że nic z tego nie będzie, tylko opowiadał o przypadkach, które z medycznego punktu widzenia nie miały prawa mieć miejsca. I chociaż mówił o nich w kategorii 'cudów', to jednak przez to, że nie przekreślił naszych szans na dziecko, dał nam nadzieję.
          Oczywiście mogliśmy zdecydować się na pozaustrojowe metody zapłodnienia (nawet lekarz mnie o to delikatnie podytywał), ale ponieważ mamy już jedno dziecko, to nie zdecydowałam się... I po ok 1,5 miesiąca od diagnozy odebrałam pozytywne wyniki bHCG smile Potem było nerwowe oczekiwanie, czy to nie cp, ale pierwszy cud dał mi nadzieję na drugi.
          Tak więc wszystko jest możliwe! smile Wszystkim dziewczynom po cp życzę takich cudów...
    • bigmalutka85 bigmalutka85 08.07.11, 19:10
      1 ciaza-corka 8lat,2 ciaza pozamaciczna,3 ciaza-corka 2 miesiace
    • gazetams Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 08.08.11, 14:45
      2008 rok ciąża pozamaciczna (strata lewego jajowodu) po niej: maj 2009 badanie na drożność drugiego jajowodu, który na szczęście okazał się drożny.sierpień - ciąża, niestety zarodek się nie rozwijał, a po badaniu histopatologicznym okazało się, że miałam zaśniad groniasty częściowy. Po tym nakaz częstego badania B hcg czekania roku ze staraniem się o dziecko. Wrzesień 2010 - II kreski na teście, Maj 2011 mój synek przyszedł na świat duży, zdrowy i silny. Piszę to wszystko, by osoby, które to czytają były dobrej myśli, że wszystko uda się przezwyciężyć. Rozumiem ból i żal po stratach, sama już byłam bliska załamania, ale do końca wierzyłam, że urodzę upragnione maleństwo i będę mogła zapisać się na tą listę szczęśliwychsmile Teraz mój synek słodko śpi w łóżeczkusmile
    • agnieeh1 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 05.11.11, 22:38
      Hej Dziewczyny! Lipiec 2010 cp, wycięty prawy jajowód... 2 miesiące później ciąża wewnątrz maciczna i dzisiaj śliczny 3 miesięczny bobasek obok mnie. Także głowa do góry!
    • caroline027 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 22.11.11, 13:13
      Witam,
      mam przyjemność się tu wpisać po raz drugi.
      2008 - ciąża pozamaciczna - laparoskopia + laparotomia jajowód zachowany
      2009 - urodziłam zdrowego synka (prawie 2 latka)
      2011 - obecnie 21 tydzień ciąży - zdrowej i prawdopodobnie z prawego jajnika - czyli strona gdzie była cp

TAKŻE DZIEWCZYNY GŁOWA DO GÓRY BĘDZIE DOBRZE !!!!!
      • kah777 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 23.11.11, 21:03
        Hej
        Podnoszą na duchu takie wiadomości. Gratulacje. U mnie w lutym bedzie rok po usunięciu prawego jajowodu. W sierpniu, udało mi się zaciążyć, ale doszło do mikroporonienia. Mam nadzieję, że kiedyś się tu też pochwalę.
        • gazetams Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 26.11.11, 13:35
          Na pewno sie pochwalisz! Ja też po stracie jednego jajowodu zaszłam w ciążę, ale się nie rozwijała, na domiar złego okazało się po badaniu histopatologicznym,że to był zaśniad groniasty częściowy. Po odczekaniu wymaganego roku wzięliśmy się z mężem do "roboty" i mój synek ma dzisiaj pół roku i słodko śpi w łóżeczku. Wiem, że jest ciężko, ale warto czekać i być dobrej myśli.
      • gracjacja Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 01.12.11, 15:37
        Z wielką przyjemnością wpisuję się po raz drugi.
        Jestem po dwóch ciążach ektopowych, biochemicznej i nieudanej ciąży po in vitro.
        Później urodziłam córkę a teraz jestem w kolejnej ciąży - 24 tydzień.
        Dla nas to cud smile
      • gracjacja Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 01.12.11, 15:39

Z wielką przyjemnością wpisuję się po raz drugi.
        Jestem po dwóch ciążach ektopowych, biochemicznej i nieudanej ciąży po in vitro.
        Później urodziłam córkę a teraz jestem w kolejnej ciąży - 24 tydzień.
        Dla nas to cud smile
    • ilonka987 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 17.01.12, 20:18
      Hej dziewczyny!pisałam na tym forum już kilka razy o mojej ciąży pozamacicznej(2003) końcu się udało-jestem w ciąży -4 tydzień!w przyszłym tygodniu mam wizytę u lekarza!
      • agaa66 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 18.01.12, 11:10
        Wow!!! Tylko pozazdrościć.
        Wieeelkie gratulacje!!!! I powodzenia.
      • monsja Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 27.01.12, 21:23
        hej dziewczyny,
        sama czekam na cud...
        wlasnie przechodze kolejna pozamaciczna, i jeszcze wczesniej jedna - puste jajo plodowe...
        To takie niesprawiedliwe, staramy sie 2 lata.
        Mysle, ze zaczniemy in vitro, jak tylko skonczy sie ten dramat...
    • mjaronczyk Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 31.01.12, 08:53
      Witam,

Ja miałam jedną pozamaciczną, po której zaszłam w normalną ciążę i urodziłam Bachę. Teraz ku mojemu zdziwieniu jestem znów w ciąży prawidłowej w 7 tygodniu. Życzę wam wszystkich też upragnionych fasolek.

Gosia
      • kaja-nka1 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 05.02.12, 13:47
        Ja przeszłam 2 ciąże pozamaciczne i jedno poronienie. Pierwsza ciąża usuwaną była dwa razy przez laparotomię (jajowód został usunięty), druga poroniła się sama i ku wielkiemu zaskoczeniu w październiku 2011 zostałam mamą Kubusia smile Życzę każdej z Was, żeby kiedyś mogła wpisać się na tą listę. Powoli myślimy o rodzeństwie dla synka, ale przeraża mnie wizja kolejnej cp sad
        • vanessa127 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 20.04.12, 23:47
          HEJ DZIEWCZYNY, NIEMAM Z KIM POGADAĆ WIĘC PISZE TUTAJ...W GRUDNIU 2010 PRZESZŁAM CP,USUNIETO MI LEWY JAJOWÓD, OD TAMTEJ PORY JAKOŚ SZCZEGÓLNIE NIE STARALIŚMY SIĘ O MALUSZKA ALE TEZ NIE STOSOWALIŚMY ANTYKONCEPCJI, U NAS SYTUACJA JEST TAKŻE BARDZIEJ ZŁOŻONA PONIEWAŻ MĄZ PRACUJE ZAGRANICĄ I NIE JESTEŚMY NA CO DZIEŃ RAZEM WIĘC CZAS STARANIA JEST BARDZO OGRANICZONY, MAM PODEJRZENIE ŻE MOGE BYC W CIĄZY...MĄŻ WŁAŚNIE WYJECHAŁ PO NIEDŁUGIM 2-TYG. POBYCIE, OKRES MI SIE SPÓŻNIA I ZAUWAZYŁAM MINIMALNY ŚLAD JASNO-RÓZOWEGO ŚLUZU PRZEDWCZORAJ NA PAPIERZE,ALE TYLKO WTEDY , TERAZ CZYSCIUTKO WOGÓLE JESTEM JAKAS SENNA OD DWOCH DNI I MAM UCZUCIE JAKIEJŚ REWOLUCJI W BRZUCHU, KUPILAM DZIS TEST...WYKONAM GO JUTRO Z RANA... Z JEDNEJ STRONY SIE BARDZO BOJĘ NA SAMA MYŚL O POWTÓRCE ALE MAM NADZIEJĘ ŻE W KOŃCU BEDZIE WSZYSTKO PRAWIDŁOWO, TAK ZAZDROSZCZĘ WSZYSTKIM KTÓRE PO TAKIM PRZEŻYCIU URODZIŁY I MAJA SIĘ DOBRZE, ALE SIE STRESUJĘ...CHYBA DZIŚ NIE ZASNĘsad
          • magdalenna1986 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 25.04.12, 17:16
            Cześć, zrób badanie bHCG i następe po 48 godzinach i biegnij do lekarza. Na pewno będzie dobrze.

Przeszłam ciążę pozamaciczną w listopadzie 2011.
            Teraz znowu jestem w ciąży. Też bałam się, że pozamaciczna o czym pisałam w zeszłym tygodniu na tym forum. Okazało się, że pęcherzyk jet w macicy. Niestety powiedziano mi że ma bardzo nieregularny kształt i pradopodobnie jajo jest puste. Dziś miałam kolejne USG i jest ciało żółte, ciąża się rozwijaja!

Wierzę, że to dzieciątko przeżyje. Muszę wierzyć.

A starania zaczęliśmy 1 stycznia, ale takie słabe, w marcu się uparłam i noc w noc przez 20 dni od okresu no i coś tam siedzi wink
    • strusia30 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 17.06.12, 21:42
      październik 2011, koniec ciąży ektopowej, na szczęście obyło się bez methotreksatu i bez zabiegu, tak, tak, dziewczyny - takie przypadki też się zdarzają, choć pewnie rzadko. Trzy razy przygotowywali mnie do operacji, ciąża przyklejona do jajnika, nie zgodziłam się na methotreksat, miałam skrzep 4x5x6 cm, ale się rozszedł po kilku miesiącach, ale betaHCG najwyższa było 1070

czerwiec 2012, 8 tydzień, jest małe serduszko tam, gdzie być powinno, nie traćcie nadziei
      • magdalenna1986 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 19.06.12, 16:33
        Gratuluję!!! smile
    • dalila84 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 13.08.12, 15:35
      To i ja sie dopiszesmile cp. W kwietniu 2011 leczona metotrexatem, przerwa pol roku, kolejne pol roku staran i jak juz mialam wyznaczony termin laparoskopi okazalo sie ze jestem w ciazy. Obecnie 31tc.
    • wiotka_trzpiotka wiotka_trzpiotka 08.10.12, 12:18
      dokładnie po 12 m-cach od usunięcia jajowodu
      zaciążenie całkowicie naturalne
    • darunia_3 darunia_3 10.10.12, 10:14
      Każda z nas która się tutaj znalazła, pragnie się kiedyś dopisać do tej listy. I mi się udało : ) Moja cp zakończyła się po wewnętrznym krwotoku laparotomią 06.09.2010 r.. Lewy jajowód zachowany ale niedrożny. Po rok intensywnych starań dziś jestem 28 tc z niecierpliwością czekamy aż mały Franek dołączy do nas. smile . Dziewczyny przypadki opisane w tym temacie niech będą dla WAS nadzieją i wsparciem.

[*] Aniołek Darunia 06.09.2012
    • 57beata Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 20.10.12, 12:07
      Rownierz przeszłam ciąże pozamaciczną miałam 3 miesiące temu usunięcie jajnika wraz z ciążą,po trzech tygodniach operacji mam ciągły bol podbrzusza lekarze niewiedzom co mi jest a ja bardzo cierpie niemoge normalnie chodzić caly czas boli.Czy jest ktoś kto umiał by mi coś poradzić ?
    • hope.so hope.so 03.12.12, 13:39
      W styczniu 2012 CP leczona laparoskopowo. Mnóstwo zmian w życiu, brak nadziei.
      A tu proszę, niespodziewanka.
      I dzisiaj, póki co szczęśliwie, już 16 tydzień smile
    • asia.2012 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 31.12.12, 15:38
      Cześć dziewczyny, w maju 2011 r. z powodu ciąży ektopowej przeszłam najpierw leczenie metatreksatem a później operacyjne usunięcie prawego jajowodu (małe zaniedbanie w szpitalu- pękniecie jajowodu, zapalenie otrzewnej). Byłam przekonana, że nigdy nie zajdę już w ciążę (to była moja pierwsza). A dziś ... kończę pierwszy trymestrsmile a nasza radość nie ma końca. Trzymam kciuki za wszystkie ciężarówki a w szczególności za te po przejściach. Wszystkiego najlepszego w Nowym 2013 Roku.
    • koteczek1997 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 24.04.13, 12:50
      cp maj 2009.Dziś mój kochany synuś Jaś 20 miesięcy
      Buziaczki
      • migotka0000 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 24.04.13, 13:53
        czesc. ja rok temu mialam ciaze pozamaciczna, a mialam dopiero 20 lat, teraz mam 21. Nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć. Jajowód operowany mi zostawili (chociaż zastanawiam się po co skoro mam teraz większe ryzyko na drugą ciąże pozamaciczną przez to że zostawili mi operowany jajowód, a ciąża pozamaciczna właśnie może też wystąpić po zabiegach operacyjnych) . Lekarze nie chcą mi dać skierowania na jakiekolwiek badanie, nawet na badanie hormonów nie dostałam. Na pytanie - dlaczego tak się stało? Dostawałam odpowiedzi - tak się zdarza. Koleżanka mi niedawno powiedziała że jej ciotka i koleżanka po c.p już nie mogły mieć dzieci. Ja nie chcę u siebie doprowadzić do bezpłodności, nie wiem jak mam rozmawiać z lekarzami żeby dali mi skierowanie na te badania, bo ja nie chce byc bezpłodna. Doradźcie coś sad
        • gazetams Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 24.04.13, 14:07
          Ja po c.p też przeżywałam to co ty, lekarz poradził mi innego specjalistę, by zrobił diagnostykę jajowodów - wyszło ok. tyle że ja miałam jeden usunięty. przy jednym jajowodzie możesz spokojnie mieć dzieci, jest obawa tylko,że ciąża może znowu być w tym z cp - więc musisz sprawdzić drożność, albo ryzykować i wczas iść do lekarza w razie zapłodnienia (ja niw ryzykowałam, ze względu na jeden jajowód) Ale najlepiej zaufać lekarzowi, ja tak zrobiłam i nie żałuję, czekałam na dzieci długo, bo po diagnostyce zaszłam w ciążę, ale okazało się że wkradł się zaśniad groniasty i musiałam poczekać rok z następną ciążą. Teraz mam 2 letniego synka i 6 m-czną córeczkę. Głowa do góry - będzie dobrze! Tylko ciężko ze skierowaniami - ja robiłam to prywatnie.

migotka0000 napisał(a):

> czesc. ja rok temu mialam ciaze pozamaciczna, a mialam dopiero 20 lat, teraz ma
          > m 21. Nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć. Jajowód operowany mi zostawili (c
          > hociaż zastanawiam się po co skoro mam teraz większe ryzyko na drugą ciąże poza
          > maciczną przez to że zostawili mi operowany jajowód, a ciąża pozamaciczna właśn
          > ie może też wystąpić po zabiegach operacyjnych) . Lekarze nie chcą mi dać skier
          > owania na jakiekolwiek badanie, nawet na badanie hormonów nie dostałam. Na pyta
          > nie - dlaczego tak się stało? Dostawałam odpowiedzi - tak się zdarza. Koleżanka
          > mi niedawno powiedziała że jej ciotka i koleżanka po c.p już nie mogły mieć dz
          > ieci. Ja nie chcę u siebie doprowadzić do bezpłodności, nie wiem jak mam rozmaw
          > iać z lekarzami żeby dali mi skierowanie na te badania, bo ja nie chce byc bezp
          > łodna. Doradźcie coś sad
        • koteczek1997 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 24.04.13, 15:29
          nie martw sie ja jestem po usunięciu jajowodu, krwotoku wewnętrznym ze zrostami na prawym jajowodzie i dzięki mojemu lekarzowi zaszłam w ciążę chodzi o to aby lekarz wychwycił tobie który jajnik pracuje w danym miesiącu tzn. aby ciąża była z tej zdrowej strony.jest to zmudna ,,praca,, ja chodziłam do lekarza przez 6 miesięcy miesiąc w miesiąc i się udało, któregoś razu mój lekarz powiedział,,dziś proszę działać,, dziś mam wspaniałego synusia .Nie prawdą jest ze po cp nie można zajść w ciążę , bzdura toatalna. Ja zaszłam z jednym jajowodem. Badania w szpitalu to drożność jajowodów bardzo bolesne ale skuteczne czyli tzw. czyszcenie jajowodów.
          Powodzenia nie poddawaj się i nie słuchaj bzdur
          • migotka0000 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 24.04.13, 16:58
            Niewiem w sumie po co by miała mnie koleżanka okłamywać, ona akurat nie jest z tych podłych osób, które specjalnie kłamią żeby zrobić na złość 2 osobie. Tylko że u mnie jest tak, że ja np.marzę o córeczce, a wyczytałam w internecie że mniej więcej płeć można zaplanować, i żeby była płeć żeńska to trzeba się starać o ciążę jeszcze ok. 2 dni przed wystąpieniem owulacji, więc jeśli bym poszła do lekarza żeby sprawdził z którego jajowodu mam owulację to zapewne byłaby już płeć męska. Niewiem ile w tym prawdy. Wiem że najważniejsze jest to,żeby dziecko było zdrowe, ale ja zawsze marzyłam o córeczce. I wierzę w to że mimo tego czy to będzie chł.czy dz.to i tak będzie dziecko zdrowe, no ale ja chce córcie. Jak byłam wtedy w ciąży rok temu (wtedy co miałam c.p) to już nawet miałam imie wybrane i ubranko pierwsze kupione. Nadal ubranko leży w szafce i jest mi bardzo smutno że tak to się wszystko skończyło. W marcu rok temu (c.p) byłam wtedy w 1 mcu.ciąży pozam.sad Teraz moje maleństwo miałoby ok 5 miesięcysad Ja tak wogóle to wtedy zaszłam w ciąże podczas okresu, ze 3 razy normalnie facet we mnie kończył w inne dni (około owulacyjne, to nie były w 100% dni płodne) i nie zachodziłam w ciąże. A raz się zdarzyło że w czasie okresu we mnie skończył no i zaszłam, ale niestety niefortunnie w pozam. Więc może faktycznie coś jest ze mną nie tak, skoro normalnie w ciąże nie zaszłam tylko w okres, i to jesszcze pozamaciczna była. Bardzo się boję=( I ciąglę myśle o tym co powiedziała mi koleżanka, że jej kol.i ciotka po pozam.nie mogły mieć dzieci/ były bezpł. tylko dlaczego? NIe mogę zrozumieć dlaczego po c.p można być bezpłodnymsad ? Ja nie chcę doprowadzić do tego że mogę być bezpł. ale co ja sama więcej mogę? Jak lekarze nic kompletnie nie chcą z tym zrobić? W tym kraju to jest po prostu jakaś kpinasad przekonalam się na własnej skórze.
            • koteczek1997 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 24.04.13, 18:21
              koleżanko zmień lekarza, bo normalny lekarz nigdy tobie nie powie ze po cp nie można zajść w ciążę, więcej wiary w siebie
              • gazetams Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 24.04.13, 18:44
                Nie do końca z tą owulacją jest tak. Mi lekarz tłumaczył, że nawet jeśli jest jajo z lewego jajnika to to jajo może przechwycić prawy jajowód - tam w środku nie jest płasko jak na rysunku. U mnie badanie na drożność nie bolało. Tak na marginesie nie powiedziałabym swojej przyjaciółce tych historii o bezpłodności, choćby były prawdą - ważne jest pozytywne nastawienie , bo często tzw bezpłodność ma podłoże psychiczne.
                • migotka0000 Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 24.04.13, 18:54
                  Mi nic lekarz nie mówił że nie mogę mieć dzieci. Wręcz przeciwnie, powiedział że "ile on pracuje w tym zawodzie to nie miał sytuacji żeby po 1 pozamacicznej była druga" ale i jak go zapytałam czy to może być wina hormonów, to odp ze hormony nci tu nie mają do rzeczy, i zebym w internecie poczytała od czego jest ciąza pozamaciczna. Więc już nie wierze w żadne jego słowo, nawet w te że 2 raz ciąży pozamacicznej mieć nie będę. A ja w internecie własnie dużo czytałam i spotkałam się z notką że to może być wina hormonów. Mam zamiar iść niedługo do najlepszej lekarki prywatnie, jadę niedługo do ciotki na 2 koniec polski i tam mam zamiar iść prywatnie. Dobrze że chociaż na ciotkę mogę liczyć, bo moja matka ma na ta moja sytuacje wyyebane. Trochę zaplace za to badanie, ale chociaż będę miała pewność że jest wszystko ok, mimo że w szpitalu mi robili USG i laparoskopowo usuwali mi c.p i nic mi nie powiedzieli że mam jakieś torbiele czy jakie kolwiek inne choroby, a skoro bym coś miała to oni w szpitalu napewno by coś zauważyli, bynajmniej ja mam takie pzreczucie. Chociaż mam np.biały śluz nieraz z pochwy, nieraz jest taki żółtawy, a w internecie wiadomo jak się czyta o wydzielinie czy innych rzeczach to się tylko czyta że tylko choroby i choroby. Tak samo jak mam podczas stosunku np siku mi isę bardzo chcę, już po kilku minutach np w pozycji od boku to nie mogę wytrzymać, tak samo jak jest głęboka penetracja też czuję ból, raz mniejszy, raz większy, a raz tak bywa że wogóle mnie nie boli. Czytałam też w internecie o tym, i wyczytałam że choroby -,- Więc już się zaczynam coraz bardziej bać że coś mi jest.
    • a_bee Re: Lista szczęśliwie zaciążonych po ciaży ektopo 12.06.13, 21:40
      Zdecydowałam się w końcu napisać.
      Styczeń 2013 pozytywny test ciążowy, kilka dni później straszliwy ból całego podbrzusza z odczuwanym parciem po lewej stronie. Skierowanie do szpitala - rozpoznanie ciąża pozamaciczna w lewym jajowodzie.Obyło się bez interwencji. Nastąpiło poronienie trąbkowe. Płacz, rozpacz, szok, niedowierzanie.
      Maj 2013 pozytywny test ciążowy.Dzidzia na swoim miejscu. Serduszko bije. Wszystko w porządku. To już 8 tydzieńsmile i jajeczkowanie było z lewego jajnika.
      Pozdrawiam Was wszystkie.Życzę dużo siły,wytrwałości i optymizmusmile
      • agaa66 agaa66 24.06.13, 14:02
        Moją historię i emocje, przeżycia, uczucia z nią związane możecie śledzić w różnych wątkach bo był czas, że to forum "trzymało mnie przy życiu". Dziś oczywiście zupełnie inaczej na to wszystko patrzę ale rozumiem was w 100% a nawet więcej i chcę was pokrzepić moim szczęściem. Tak w skrócie przypomnienie: w 2010r przeżyłam dwie ciąże pozamaciczne w wyniku których straciłam jajowód. Miałam później hsg tego, który pozostał, wynik - jajowód długi i wąski, czyli jest ryzyko, że jajeczko znowu "utknie". Byłam też w sanatorium na zabiegach borowinowych, które pomagają w niepłodności. Chodziłam od lekarza do lekarza by w końcu trafić na takiego, który mi przypasuje. I trafiłam nie tylko na lekarza ale też wspaniałego człowieka, prawie jak psycholog na mnie działa i jak troskliwy ojciec.
        I tak mój doktor robił wszystko by nam pomóc uzyskać upragnioną, prawidłową ciążę. Były hormony, stymulacja, monitoring owulacji, sanatorium też z jego polecenia. Czas upływał i nic i nic. Po 2 cyklach monitoringu i usilnych starań odpuściłam, powiedziałam, że mam dość, taka produkcja to nie dla nas, moje małżeństwo trochę na tym ucierpiało. To było w czerwcu 2012 roku. Na wizycie na której stwierdziliśmy, że nie chcemy już hormonów i tego wszystkiego pan doktor zatwierdził, że odpuszczamy na pół roku i zrobi mi laparoskopię żeby obejrzeć mnie od środka, dokładnie. Ja na to przystałam, pogodziłam się z myślą, że nie długo znowu operacja. W sierpniu mieliśmy jechać na urlop, tak bardzo pragnęłam tego wyjazdu, odpoczynku, szykowałam się od tygodnia. I kochane moje dzień przed wyjazdem coś mnie tknęło bo 2 dni mi się spóźniał okres żeby zrobić test ciążowy i wynik - 2 kreski. Wiecie jak zareagowałam? Popłakałam się i powiedziałam, że ja nie chcę, bo tak się bałam. Na wczasy nie pojechaliśmy bo czekaliśmy na rozwój wydarzeń, nie chciałam wylądować w jakimś obcym szpitalu. Ten tydzień od zrobienia testu był mega ciężki, każda wizyta w toalecie to nerwy co zobaczę na majtkach, a jak nic nie było wznosiłam oczy do góry i mówiłam "dziękuję Ci Boże". Później wizyta u lekarza, usg - szłam na nie bez żadnych uczuć, totalne odrętwienie. Kiedyś sobie myślałam, że jak już na usg zobaczę ten punkcik to będę ryczeć ze szczęścia. Ale nie po takich przejściach. Na usg super wieści - jest w macicy, pokonało jajowód, ale ja nie wiem co czułam, nadal strach, że to nie może być prawdą, nie uroniłam nawet pół łzy. Nie dowierzałam.
        Swój cud - synka - urodziłam, a raczej ze mnie wyjęli bo miałam cesarkę 2.04.2013. Także dziewczyny, cóż mogę poradzić, nie poddawajcie się, mocno wierzcie i módlcie się. Szukajcie rozwiązań dla siebie. Ja stosowałam refleksologię stóp - polecam, i dużo się modliłam.
        • gazetams Re: agaa66 24.06.13, 21:07
          Gratuluję i życzę cudownego macierzyństwa! Takie kobietki jak my - tzn. po przejściach wiedzą co czują " oczekujące" - trzymam za nie kciuki i niech nie tracą wiary na upragnione maleństwo!
    • 4kas89 4kas89 25.09.13, 18:46
      I mi się udało! chociaż parę miesięcy temu bym w to nie pomyślała!
      styczeń 2013 cp 2 dawki metotreksatu, musiałam odczekac pół roku.
      teraz ciąża w macicy 10 tydzień! Mam nadzieję, że już teraz będzie wszystko dobrze!
      marzyłam, że kiedyś się dopiszę, Wam też się uda! Wierzcie w to! I starajcie się często smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka