cure.3 16.04.06, 12:31 Czy robiąc USG jamy brzusznej mozliwe jest skuteczne wykrycie raka jajnika? Czy konieczne jest dla rozpoznania USG przezpochwowe?Proszę o odpowiedź. To dość pilna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiadianka Re: Rak jajnika a USG 16.04.06, 13:40 nieznam sie na tym ale wydaje mi sie ze aby potwierdzic jakikolwiek guz czy jest to nawotwor konieczne jest chyba pobranie wycinka i przeprowadzenie badania histopatalogicznego jednak to moje zdanie najlepiej poradzic sie lekarza albo kogos bardziej doswiadczonego Odpowiedz Link Zgłoś
magdam26 Re: Rak jajnika a USG 16.04.06, 15:29 Robiąc USG jakmy brzusznej jest możliwe WYKLUCZENIE raka jajnika tzn. jeżeli wyjdzie obraz bez zmian - wiadomo że z jajnikiem jest o.k. Natomiast jeżeli ktoś ma raka - to osoba robiąca USG zauważy przy badaniu, że "na jajniku jest torbiel" albo inna zmiana i każe iść zrobić specjalistyczne, ginekologiczne USG. Odpowiedz Link Zgłoś
cure.3 Re: Rak jajnika a USG 16.04.06, 16:07 Dzięki bardzo za informacje. Mam pewne podejrzenia, niepokoi mnie powiększony inaczej niz zwykle brzuch ,co wcześniej mi się nie zdarzało i pewne pobolewanie w okolich jajników. Mam nadzieję,że to nic poważnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Rak jajnika a USG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 16:09 spokojnie.. to pewnie torbiel... a torbiele czesto same sie wchlaniaja pod wplywem lekow. Odpowiedz Link Zgłoś
anila7 Re: Rak jajnika a USG 16.04.06, 17:56 Witam! USG przezpochwowe jest dokładniejszym badaniem, bo pozwala wykryć nawet niewielkie zmiany na jajnikach. O tym, czy są one złośliwe, czy nie rozstrzyga badanie histopatologiczne. Nie zawsze też, to, co jest widoczne na usg przez powłoki brzuszne jest widoczne na usg dopochwowym. W badaniach usg, zarówno przez powłoki brzuszne, jak i dopochwowym, najbardziej liczy się doświadczenie lekarza wykonującego badanie i umiejętność właściwego i dobrego odczytywania obrazu, czego niestety niektórzy lekarze, wykonujący badania nie potrafią. Powiększony brzuch, może być niepokojącym objawem, zbierania się płynu w Zatoce Douglasa. Dla rozwiania wątpliwości warto wykonać usg dopochowe. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
cure.3 Re: Rak jajnika a USG 16.04.06, 19:03 Mam nadzieję,że moje obawy okażą się bezpodstawne ale i tak dzięki bardzo za wszelkie informacje.Wiem jak ważna jest profilaktyka. Odpowiedz Link Zgłoś
mejdejka Re: Rak jajnika a USG 16.04.06, 21:02 u mnie usg a raczej ginegolodzy (aż 5 badało mój przypadek - tak po znajomości moja mam jest położną )wykryli raka złośliwego na lewym jajniku znalazłam się na onkologii a podczas operacji wyszła zwykła cysta także najlepiej zrobić jak najszybciej USG i w razie potrzeby usunąć istniejące świnstwo a jeżeli chodzi o JAJNIKI to do wykrycia najlepsze jest USG jamy brzusznej dopochwowe najlesze jest to wykrycia wczesnej ciąży i problemów z macica i szyjką macicy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anila7 Re: Rak jajnika a USG 16.04.06, 21:27 Witam! USG jest w stanie wykryć zmianę, ale nie może określić jej charakteru, rozstrzyga to dopiero badanie histopatologiczne. Dziwię się czasem, dlaczego niektórzy lekarze, tylko na podstawie usg stwierdzają, że dana zmiana jest złośliwa, a w konsekwencji dopiero operacja wszystko rozstrzyga. A jeśli chodzi o usg, to zdecydowanie dokładniejszym badaniem w ocenie jajników jest usg dopochwowe, wiele jednak zależy od wykonującego badanie i jego umiejętności. Znam przypadki, gdzie badanie wykonywało kilku lekarzy i wszyscy twierdzili, że jest w porządku, tymczasem guz na jajniku był już bardzo duży i pojawił się płyn w Zatoce Douglasa - zaawanasowane stadium choroby, dlatego najważniejsze jest, aby trafić do naprawdę kompetentnego lekarza, który oprócz tytułów i dyplomów na ścianie będzie potrafił wykorzystywać zdobytą wiedzę. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
urbanchaos Re: Rak jajnika a USG 16.04.06, 21:29 marker ca-125 - jajnika pokazuje czy jest nowotwór i czy rośnie badanie z krwii powyżej 30 mocno i w ciągu 2-4 tyg rośnie może oznaczać stan nowotworowy na jajniku Odpowiedz Link Zgłoś
anila7 Re: Rak jajnika a USG 16.04.06, 21:34 Nie zawsze Ca - 125 pokazuje proces nowotworowy. Marker może być w normie, a nowotwór mieć charakter złośliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
liina Re: Rak jajnika a USG 16.04.06, 22:55 Owszem, anila ma racje, ale wiekszosc kobiet na ten marker jest wrazliwa, jesli rosnie systematycznie, to moze byc zle. Jesli powiekszajacy sie brzuch jest dodatkowo twardy jak cegla, to tez moze byc zle. Odpowiedz Link Zgłoś
majka995 Re: Rak jajnika a USG 17.04.06, 12:28 Ostatnio leżałam na ginekologi operacyjnej z powodu torbieli gruczołu Bartholina i leżały ze mna kobiety wlasnie z torbielami na jajnikach. Wszystkie miały podwyższone ca125 ale na szczeście żadna nie miała nowotworu. Ale o tym czy to był nowotwór czy nie rozstrzygało badanie histopatologiczne pobranych wycinków podczas operacji Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś