Dodaj do ulubionych

miesiączka a seks

30.12.02, 14:46
czy współżycie w czasie miesiączki jest rzeczywiście nie higieniczne i źle
wpływa na zdrowie kobiety.spotkałam sie z róznymi opiniami. co Wy na to...? i
jeszcze jedno: jak to możliwe ,żeby kobieta w tym czasie zaszła w ciązę?
Obserwuj wątek
    • an_ni Re: miesiączka a seks 30.12.02, 15:14
      mowisz ze slyszalas rozne opinie. a slyszalas opinie ze to bardzo zdrowe i
      higieniczne???!!! chyba nie, co? wiec odpowiedz nasuwa sie sama - nie jest to
      higieniczne a w ciaze tez mozna zajsc przy bardzo krotkich cyklach
      • enigma21 Re: miesiączka a seks 30.12.02, 17:58
        wyobraź sobie,że słyszałam iż jest to bardzo zdrowe... chyba nie do końca
        zrozumiałaś o co mi chodzi.
        • arvena Re: miesiączka a seks 30.12.02, 18:44
          jest niehigieniczne bo masz tam wtedy wszystko podrażnione i ukrwione...
          no i nie wiem czy może to być przyjemne...
          a jak masz krótkie cykle to zaraz po miesiączce możesz mieć jajeczkowanie i
          ciąża może z tego wyniknąć...
          pozdrawiamsmile
          • zeolitka Re: miesiączka a seks 30.12.02, 19:44
            hmmmm higieniczne to nie jest, rzeczywiście, bo po prostu i on, i ona są
            bardziej lub mniej brudni. Szczerze mówiąc nie słyszałam nic o tym, czy to jest
            zdrowe, czy nie, ale wiem jedno z własnego doświadczenia, że na pewno warto. Po
            pierwsze w niewyjaśniony dla mnie sposób mijają bóle menstruacyjne -
            przynajmniej u mnie, a zawsze miesiączkę mam bolesną. A właśnie przez to, że
            narządy są bardziej czułe, doznania są intensywniejsze.
            • mysiekpysiek Re: miesiączka a seks 03.01.03, 14:18
              zeolitka napisała:

> hmmmm higieniczne to nie jest, rzeczywiście, bo po prostu i on, i ona są
              > bardziej lub mniej brudni.

dziewczyny, co wy robicie że się tak brudzicie?
              wydawało mi się że tak to właśnie wygląda zanim tego nie zrobiłam, ale teraz
              juz wiem, że to mocno przesadzone, kilka kropelek raptem, a Wacka mozna umyć i
              siebie tez zaraz po.
              nie widze problemu.
        • an_ni Re: miesiączka a seks 30.12.02, 21:36
          slyszalas ze jest to zdrowe??? w jaki sposob wplywa zbawiennie na zdrowie
          kobiety prosze cie, wytlumacz mi.
          • amelia_ Re: miesiączka a seks 30.12.02, 21:58
            ja czytałam, że gdy kobieta przeżywa orgazm podczas miesiączki to skurcze
            macicy powodują, że ścianki dokładniej się złuszczają, co zapobiega jakiejś tam
            chorobie (niestety fachowej nazwy sobie teraz nie przypomnę), która następuje,
            gdy złuszczanie przebiega nieprawidłowo.

Amelia
            • an_ni Re: miesiączka a seks 30.12.02, 23:26
              no to wiekszosc kobiet powinna miec te chorobe, bo raczej wiekszosc nie
              uprawia seksu w trakcie m-czki
              jest to pewnie jakis argument za a nie zalecenie
              • zeolitka Re: miesiączka a seks 31.12.02, 18:51
                najlepiej będzie jak spróbujesz... Wtedy sama się przekonasz, czy Ci to
                odpowiada, czy nie. A czy kiedykolwiek słyszałaś o zaleceniach na seks w
                jakiejkolwiek postaci? Bo ja nie.
              • enigma21 Re: miesiączka a seks 01.01.03, 21:47
                chyba dwa albo 3 razy kochałam sie w czasie okresu i zauważyłam,że nie przeszły
                mi bóle towarzyszące przy każdej miesiączce,a ponieważ krwawienie nie jest u
                mnie obfite nie było to wcale niehigieniczne, odrażające(chyba ,że ktoś nie
                może sie obejść bez miłości"tej bardziej śmiałej"smile-czy jak tam chce sobie to
                nazwać.ja wiem jedno,kiedyś w te trudne dni wymiotowałam i zwijałam sie z
                bólu.seks w czasie okresu to rzecz indywidualna...nie słyszałam aby seks w
                czasie okresu zagrażał zdrowiu kobiety(oczywiście zdażaja się wyjatki)ale jak
                mówie-to sprawa kazdej z nas.najlepiej także poradzić sie lekarza.mój mi nie
                zabronilsmile
                p.s. zachowujesz się jakbyś zjadła wszystkie rozumy ,więc po co mi zadajesz
                pytania.?sama najlepiej wszystko wiesz wiesz...smile
          • enigma21 Re: miesiączka a seks 01.01.03, 21:48
            chyba dwa albo 3 razy kochałam sie w czasie okresu i zauważyłam,że nie przeszły
            mi bóle towarzyszące przy każdej miesiączce,a ponieważ krwawienie nie jest u
            mnie obfite nie było to wcale niehigieniczne, odrażające(chyba ,że ktoś nie
            może sie obejść bez miłości"tej bardziej śmiałej"smile-czy jak tam chce sobie to
            nazwać.ja wiem jedno,kiedyś w te trudne dni wymiotowałam i zwijałam sie z
            bólu.seks w czasie okresu to rzecz indywidualna...nie słyszałam aby seks w
            czasie okresu zagrażał zdrowiu kobiety(oczywiście zdażaja się wyjatki)ale jak
            mówie-to sprawa kazdej z nas.najlepiej także poradzić sie lekarza.mój mi nie
            zabronilsmile
            p.s. zachowujesz się jakbyś zjadła wszystkie rozumy ,więc po co mi zadajesz
            pytania.?sama najlepiej wszystko wiesz wiesz...smile
            • an_ni Re: miesiączka a seks 01.01.03, 21:59
              no to o co ci chodzi? robilas to w trakcie miesiaczki i skoro ci z tym dobrze
              to OK. ale nie slyszalam nigdy zeby lekarze zalecali seks podczas m-czki na
              bole. raczej odradzaja ze wzgledu na latwosc zakazen, stanow zapalnych itp.
              a swoja droga po co zadajesz pytanie skoro i tak wiesz ze to zdrowe.
              • enigma21 Re: miesiączka a seks 02.01.03, 00:48
                po to,żeby poznać opinie innych kobiet na ten temat, niekoniecznie Twoją...nie
                musisz juz mi odpowiadaćsmile dziekuję
                • dorota-r Re: miesiączka a seks 03.01.03, 11:32
                  Zdania są podzielone. Słyszałam opinie pozytywne: że faktycznie zmniejsza to
                  ból menstruacyjny. Nie jest to wskazane przy nadmniernej skłonności do infencji.
                  Co do zajścia w ciążę-to prawda, że jest to możliwe przy krótkich cyklach-
                  wtedy metody naturalne zawodzą bo jak zaobserwować śluz?, a temperatura w
                  czasie okresu bywa podwyższona.
                  I to tyle.
                  Ja zawsze jestem tak obolała w czase dwóch pierwszych dni, że nawet mi to nie w
                  głowie. W późniejszych też silnie krwawię ale może byłabym skłonna gdyby nie
                  skłonność do infekcji i strach przed widokiem "pola bitwy", jak to mi ktoś
                  kiedyś opisał...
    • sylwia_a_s Re: miesiączka a seks 04.01.03, 14:44
      Podczas wspolzycia w czasie miesiaczki łatwiej o infekcje. Ale nie wydaje mi
      sie, zeby bylo to az tak "niezdrowe" - jak sugeruje kolezanka. Ja natomiast
      sugeruje uzycie prezerwatywy - tak w razie czego smile
      O ile pamietam to w niektorych artykulach odradzaja wspolzycia w czasie
      miesiaczki, ale przede wszystkim ze wzgledu na samopoczucie kobiety. Wszystko
      jest bardziej obzmiale, wrazliwie. Jesli natomiast kobieta czuje sie swietnie,
      to nie widze powodu dla ktorego mialaby tego nie robic smile

Pozdrawiam smile
    • monika.antepowicz Re: miesiączka a seks 11.01.03, 17:13
      Jeśli cykle są krótkie a miesiączki długie może dojśc do owulacji jeszcze przed
      zakończeniem krwawienia miesiączkowego. W zcasie miesiączki kanał szyjki macicy
      otewiera się, a sama krew mieweiączkowa stamnnowi doskonałą pożywkę dla
      bakterii stąd uważa się,że łatwiej może dojsć do przeniesienia bakterii do jamy
      macicy i na przydatki i pojawieniem się stanu zapalnego. Stad raczej odradza
      się uprawianie seksu w tym okreie, aleprzecież bywaja rózne sytuacje!
    • monika.antepowicz Re: miesiączka a seks 11.01.03, 17:14
      Jeśli cykle są krótkie a miesiączki długie może dojśc do owulacji jeszcze przed
      zakończeniem krwawienia miesiączkowego. W zcasie miesiączki kanał szyjki macicy
      otewiera się, a sama krew mieweiączkowa stamnnowi doskonałą pożywkę dla
      bakterii stąd uważa się,że łatwiej może dojsć do przeniesienia bakterii do jamy
      macicy i na przydatki i pojawieniem się stanu zapalnego. Stad raczej odradza
      się uprawianie seksu w tym okreie, aleprzecież bywaja rózne sytuacje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka