Dodaj do ulubionych

jakie komplikacje

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 11:53
jw.mogą wystąpić z nieleczonej nadżerki.Mam 23 lata i jeszcze nie rodziłam a
jestem chora.
Obserwuj wątek
    • ben-oni Re: jakie komplikacje 08.05.06, 11:58
      A planujesz nie leczyć? Czy to jakaś nowa forma zboczenia, nie leczyć się? A
      może taka moda, jak clubbing i chodzenie do galerii (handlowej oczywiście! żeby
      nie było wątpliwości).
      • Gość: Mariola Re: jakie komplikacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 12:02
        Mam zamiar się leczyć!Może Cię zadziwię...
      • Gość: M Re: jakie komplikacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 12:03
        Z nieleczonej nadżerki może rozwinąć się rak szyjki macicy.To sie po prostu leczy i wylecza (wiem, bo miałam, wyleczyłam, miałam zabieg).
        • Gość: Mariola Re: jakie komplikacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 12:05
          Ale ja jeszcze nie rodziłam więc przypalanka odpada...jaka metoda dla mnie jest
          najbezpieczniejsza?Czy ktoś miał fotokoagulację?
          • la_veuve_noire Re: jakie komplikacje 08.05.06, 12:19
            Poszukaj na tym forum postów na temat nadżerki (a raczej ektopii) osoby o nicku
            ob-gynaec. To lekarz ginekolog, tutejszy "ekspert od nadżerek".
    • lilith76 Re: jakie komplikacje 08.05.06, 13:12
      nieleczona nadżerka może po latach doprowadzić do raka szyjki macicy, choroby w
      innych krajach w 100% uleczalnej, ale w Polsce - dzięki takiemu podejściu jak
      twoje - przeżywa tylko 25% kobiet.

najlepszy sposób na leczenie nadżerki ustala ginekolog. im mniejsza, tym
      leczenie tańsze, szybsze, mniej dolegliwe, czy bolesne.
      ja np. swoje (obie niewielkie) leczyłam - pierwszą globulkami dopochowywmi,
      drugą smarowaniem specjalnym specyfikiem. jak widać nie od razu trzeba wymrażać
      czy wypalać. od kilku lat nie nadżerka nie wraca.

nie taki diabeł straszny.
      • Gość: Mariola Re: jakie komplikacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 14:56
        Ludzie czy ja pisałam gdzieś że nie mam zamiaru leczyć tej nadżerki?Czytajcie
        uważnie!Poprostu dowiedziałam się o niej przypadkowo gdy leczyłam
        torbiela.Niewiem ile lat z nią żyję dlatego pytam.Narazie jednak nie mogę
        zrobić nawet cytologi dopóki nie załatwię sprawy do końca z tym torbielem.Jak
        tylko ślad zniknie po torbielu,zacznę leczyć to drugie.
        • lilith76 Re: jakie komplikacje 08.05.06, 15:10
          ok smile
        • Gość: Magda Re: do Marioli! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 10.05.06, 16:49
          wiesz,ignoruj rady kolezanek ktore przede wszystkim dziwią sie ze Ty tej
          nadzerki nie leczysz i w ogole nie chcesz o leczeniu slyszeć!!!nie wiem skąd w
          ludziach tyle agresji zwłaszcza ze w istocie nie padlo ani jedno Twoje slowo
          kontra leczeniu!czego najlepszym dowodem jest to zapytanie!!!i wiem o co Ci
          chodzi-nie rodziłaś a lekarze mowia czesto ze u nierodek nie leczy sie nadzerki-
          mi tak powiedziano i istotnie dopiero jak urodzilam córke wyleczono mi nadzerke
          FARMAKOLOGICZNIE,zadnych wypalanek.ale o tym juz musi zadecydowac
          lekarz.pozdrawiam.M.
      • Gość: sylvia do lilith76 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 01:11
        lilith76, podaj prosze publikacje naukowa, z ktorej zaczerpnelas te informacje.
        W fachowej prasie nie sposob znalezc wskazan do "leczenia" nadzerki - ektopia
        ma po prostu podlegac obserwacji. Jest to stan fizlogoiczny, nie powiazany z
        ryzykiem wystapienia raka szyjki macicy.
      • Gość: sylvia Re: jakie komplikacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 01:17
        jeszcze jedno.
        napisalas:
        >innych krajach w 100% uleczalnej, ale w Polsce - dzięki takiemu podejściu jak
        > twoje - przeżywa tylko 25% kobiet.
        >

to wynika z malej powszechnosci wykonywania w Polsce wymazow cytologicznych,
        nie z "nieleczenia" nadzerki.
    • Gość: beth Re: jakie komplikacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 15:33
      a ja mam pytanie, skąd może się wziąć nadżerka? czy jest to wynik np.
      wyjałowienia środowiska pochwy? brania tabletek? widzę, że dużo kobiet ma z tym
      problemy.
      • anita.anita80 Re: jakie komplikacje 08.05.06, 15:41
        ja miałam wymrazana nadzerke a pózniej urodziłam jeszcze dwie zdrowe i sliczne
        córeczki
      • emilia_a Re: jakie komplikacje 08.05.06, 16:02
        czy jest to wynik np.
        > wyjałowienia środowiska pochwy? brania tabletek?

Tak, to mogą być przyczyny.

Nadżerka rzekoma (erytroplakia)

Erytroplakia stanowi większość nadżerek, jest utworzona przez nabłonek kanału
        szyjki macicy. Polega na zastąpieniu jednego rodzaju nabłonka innym. Aby lepiej
        zrozumieć istotę tej nieprawidłowości, trzeba przypomnieć w skrócie budowę
        narządu rodnego kobiety: macica składa się z trzonu znajdującego się w jamie
        brzusznej oraz szyjki, której większa część (tzw. część pochwowa) swobodnie
        wystaje do pochwy i jest pokryta nabłonkiem wielowarstwowym płaskim,
        nierogowaciejącym. Pochwa jest połączona z trzonem macicy za pośrednictwem
        znajdującego się w szyjce macicy kanału, który jest pokryty nabłonkiem
        jednowarstwowym walcowatym. Granica tych dwóch rodzajów nabłonków przebiega w
        okolicy tzw. ujścia zewnętrznego kanału szyjki. Zmienia się w zależności od
        wieku kobiety. U znacznej części dojrzałych płciowo kobiet niewielki fragment
        nabłonka kanału szyjki może pokrywać zewnętrzną powierzchnię części pochwowej
        szyjki macicy i jest widoczny w postaci otaczającego ujście zewnętrzne
        zaczerwienienia nazywanego nadżerką. Taka zmiana - niewielkich rozmiarów -
        stanowi stan fizjologiczny u tych kobiet (tzw. nadżerka
        wrodzona). "Przechodzeniu" nabłonka walcowatego na szyjkę macicy sprzyjają
        zaburzenia hormonalne, przeszłość położnicza (liczne porody, poronienia,
        pęknięcia szyjki macicy podczas porodów), zakażenia szyjki macicy i pochwy
        (grzybicze, bakteryjne, wirusowe), wczesne rozpoczęcie życia płciowego i częste
        zmiany partnerów seksualnych. Nie bez znaczenia są złe warunki socjalno -
        ekonomiczne, urazy i skłonności rodzinne.
        www.resmedica.pl/ffxart11993.html
    • Gość: przerażona Chwila moment! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.05.06, 13:44
      Rak? Śmierć? Przeżywa tylko 25% kobiet???

No to mnie nieźle przeraziłyście - ginekolog wykrył u mnie nadżerkę pół roku
      temu, jak miałam 20 lat. Ale powiedział, że ponieważ cytologię mam w porządku i
      nie rodziłam, to na razie NIE BĘDZIE JEJ RUSZAĆ!...

No to już nie wiem... Co mam robić?
      • Gość: sylvia Re: Chwila moment! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 13:46
        co masz robic? wykonywac regularnie cytologie, leczyc stany zapalne. tyle.
        • Gość: Mariola Dz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 08:10
          Bardzo dziękuję wam drogie forumowiczki za odpowiedzi na moje zapytankosmile
          • Gość: mloda Re: Dz IP: 86.43.80.* 11.05.06, 10:16
            Nadzerka, jak jest duza, sprzyja infekcjom. trzeba robic cytologie, bo ja nie
            leczylam nadzerki i nie robilam cytologii kilka lat a teraz mialam komorki
            rakowe w poczatkowym stadium. po usunieciu nadzerki cytologia super.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka