Dodaj do ulubionych

Czy ibuprom szkodzi?

09.06.06, 10:34
Co miesiąc, w pierwszy dzień miesiączki, czasem i drugi, muszę łykać kilka
tabletek ibupromu, żeby móc jakoś normalnie funkcjonować.

Dzieje się tak od kilku lat choć z wiekiem bóle są nieco słabsze.
Kiedyś musiałam wziąć conajmniej 5 , dzisiaj już tylko 3 (na "pierwsze"
uderzenie).

Zawsze po tym jak się już lek "przetrawi" i zaczyna działać czuję tępy ból po
prawej tronie w okolicach końca żeber.

CZy może być to spowodowane przjmowaniem tego leku?
Co to może być? Przecież wątroba nie boli...?

Obserwuj wątek
    • kwietniowe_cappuccino Re: Czy ibuprom szkodzi? 09.06.06, 10:35
      watroba nie boli?????????
      • kwietniowe_cappuccino Re: Czy ibuprom szkodzi? 09.06.06, 10:37
        a poza tym - naprawdę sądzisz, że leki przeciwbólowe nie sa szkodliwe?
      • Gość: heh Re: Czy ibuprom szkodzi? IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.13, 17:28
        Tak na prosto....Wątroba nie boli ponieważ nie jest unerwiona....(troszeczkę biologii) Bolą nas okolice wątroby te unerwione...gdy wątroba powiększa się
    • lilith76 Re: Czy ibuprom szkodzi? 09.06.06, 10:43
      w takich ilościach niewykluczone, że szkodzi...
      • poligonka Re: Czy ibuprom szkodzi? 09.06.06, 10:54
        Nie twierdzę, że nie szkodzi.

Mój post to raczej otwarte przyznanie się do winy.

Jakie badania polecacie....najlepiej byłoby z tym skończyć, prawda?
        • searena Re: Czy ibuprom szkodzi? 09.06.06, 12:02
          Generalnie szkodzą, leki przeciwbólowe bardzo szkodzą. Zwłaszcza na żołądek -
          zagrożenie wrzodami. Polecam Ci przyjmowanie czopków - może nieprzyjemne ale
          bardzo szybko działają, droga wchłaniania jest błyskawiczna, i omijasz żołądek i
          cały przewód pokarmowy.
    • mohawek Re: Czy ibuprom szkodzi? 09.06.06, 12:15
      Ja swego czasu interesowałam się bardzo lekami p.bólowymi, też jak ty brałam w
      czasie okresu ibuprom... ake do czasu. Trafiłam na list kobietki, która robiła
      tłumaczenie na polski całej histori tego leku,i była zszokowana jego efektami
      ubocznymi. Oczywiście nie opublikowano ich wszystkich. Wiem też, że odradza się
      ich stosowanie w planowaniu ciąży - ponoć bardzo długo zalegają w organizmie i
      maja bardzo negatywny wpływ na jego funkcjonowanie.
      Polecam byś wypróbowała np. Vegantalgin, albo inne leki nie na bazie ibuprofenu.
      Pozdr.
      Ps. pewnie każdy z leków przeciwbólowych ma negatywne skutki na inne organy,
      trzeba uważać na opinie lekarzy - znajomych, i wybrać te najmniej szkodliwe.
      • poligonka Re: Czy ibuprom szkodzi? 09.06.06, 12:34
        Dziękuje za te informacje.

Problem polega na tym, że "ten" dzień czy dni, kiedy trzeba łyknąć tą truciznę
        nie zawsze wypada w weekend; do pracy trzeba iść, jakos funkcjonować, a ból
        czymś zabić.

Mnie niemal przyprawia to o utratę przytomności ....

Czy te leki , które podajecie są na receptę?

Dziękuję.
        • Gość: k Re: Czy ibuprom szkodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 12:36
          vegentalgin nie jest na receptę ale jest naprwdę skuteczny ja też się ratuję
          ibupromem często po 2-3 tabl ale jak mi nie pomógł poszłam do apteki żeby mi
          dała coś mociejszego(skuteczniejszego) i właśnie to mi sprzedała jeśli po 1 tabl
          Ci nie przejdzie to za 15-30 min zażyj drugą mi przeszło po pierwszej tabletce
          • mohawek Re: Czy ibuprom szkodzi? 09.06.06, 12:41
            jeśli chodzi o mnie to ja czasem mdleje z bólu w perwszym dniu - czyli mi też
            boli bardzo sad co do vegantalginu, to powiem że biore na raz dwie tabl. i
            czasem jeszcze jedną jeśli nie przechodzi po półgodzinie. Ale to trzeba
            wypróbowac na własnym ciałku.
            Powodzenia
            • Gość: zofia Re: Czy ibuprom szkodzi? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 09.06.06, 13:05
              z bolesnymi ,obfitymi miesiączkami nalezy coś zrobić-leczyć? a leki naprawdę
              ograniczać ,
              mlody organizm moze wiele znieść ale niestety dzień o dniu leki działajace
              toksycznie na watrobę zabieraja nam po parę komórek watrobowych i tak po wielu
              latach nasza watroba zaczyna szwankować -niewydolność ? lub inne powikłania
              .jesli chodzi o ibuprom to niekoniecznie MUSI być szkodliwy ale są duze szanse
              że zdziała coś niedobrego w naszym organiźmie ,
              wiekszość leków ma działania uboczne.
              Moja kolezanka miała problem z synem 15 l.przez 6 tyg syn miał goraczkę i nie
              wiadomo co było powodem ,lekarze diagnozowali a w miedzy czasie ona (zresztą
              takie było zalecenie lekarza)podawał leki p/goraczkowe ( niestety głównie
              ibuprom -bo reklamowali sad( )i tak chłopak po dwóch miesiacach kiedy znalazł sie
              w szpitalu i zostały wykonane szczegółowe badania miał wartosci enzymów
              watrobowych takie ze lekarze byli zszokowani ,na szczescie sytuacja juz w miarę
              opanowana ale wątroba niestety do leczenia -stwierdzono polekowe uszkodzenie
              miąższu watroby
        • kwietniowe_cappuccino Re: Czy ibuprom szkodzi? 09.06.06, 12:42
          poligonka napisała:

> Dziękuje za te informacje.
          >
          > Problem polega na tym, że "ten" dzień czy dni, kiedy trzeba łyknąć tą truciznę
          > nie zawsze wypada w weekend; do pracy trzeba iść, jakos funkcjonować, a ból
          > czymś zabić.
          >
          > Mnie niemal przyprawia to o utratę przytomności ....
          >
          >

a konsultowałas to z ginekologiem?
          • Gość: asia Re: Czy ibuprom szkodzi? IP: *.elpos.net 09.06.06, 13:57
            Moze organizm przyzwyczail sie do tego leku,moze powinnas pzrestawic sie na
            inny.
            A propos te wszytskie tabletki przeciwbole maja prawie takii sam sklad tylko
            producenta innego i cene inna.Mnie lekarka polecila polski ibuprofen i ibum,to
            to samo co zachodnie a o wiele tansze.
            • Gość: Majka Re: Czy ibuprom szkodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 14:05
              Mi się wydaje że nie ma istotnej różnicy między Ibuprofenem, Vegentalginem czy
              innymi, wszystkie są szkodliwe. Dużo złego robią durne reklamy - masz problem,
              weź tabletkę p/w bólową! A to nie jest likwidacja problemu tylko objawu a objaw
              wróci.
              Z drugiej strony co zrobić jeśli boli, ja też zawsze miałam bolesne okresy i mam
              nadal. Wiele razy mówiłam o tym ginekologowi ale twierdzą że na to się nic nie
              poradzi, taka "uroda". Podobno organizm za dużo produkuje jakiegoś hormonu który
              powoduje silne skurcze macicy i to to tak boli. Dlatego bierze się leki
              rozkurczowe, Vegantalgin jest o tyle dobry że zawiera przeciwbólowy z
              rozkurczowym. Można spróbować samą no-spę ale na mnie działa za słabo. Więc też
              zawsze biorę ten 1-2 dni leki, jak nie biorę zwijam się z bólu i w ogóle nie
              mogę funkcjonować. Taka dawka jest jeszcze do przeżycia, zmiany istotne są wtedy
              gdy się bierze lek p/ból codziennie przez min miesiąc, tego nie wolno robić!
              Uszkodzenie wątroby, wrzody, krwotoki.
    • harriet24 Re: Czy ibuprom szkodzi? 09.06.06, 16:10
      > Zawsze po tym jak się już lek "przetrawi" i zaczyna działać czuję tępy ból po
      > prawej tronie w okolicach końca żeber.
      >

Boli Cię zapewne żołądek. Ból umiejscawia się najczęściej w dołku podsercowym,
      ale może promieniować, bo żołądek zajmuje dość sporą część jamy brzusznej.
      Regularne przyjmowanie Ibupromu doprowadziło u mnie do przewlekłego zapalenia
      śluzówki żołądka, musiałam poddać się gastroskopii żeby wykluczyć wrzody, a w
      tej chwili praktycznie bez leków blokujących wydzielanie soków trawiennych
      ciężko mi wytrzymać (zgaga). Rozumiem, że ból w czasie okresu jest nie do
      wytrzymania, ale może zamiast rujnować sobie uklad pokarmowy, pogadaj z
      ginekologiem, albo nawet lekarzem I kontaktu. Niech zlecą np. leki w
      zastrzykach, na które mogłabyś chodzić do swojej przychodni. Ewentualnie poproś
      lekarza o czopki.
      • Gość: Majka Re: Czy ibuprom szkodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 16:22
        Lekarz nic nie poradzi, może tylko dac tabletki antykoncepcyjne bo one
        praktycznie likwidują ból. Ale branie hormonów też nie jest obojetne dla zdrowia
        i kółko się zamyka. Zastrzyki to chyba nie najlepsze wyjście - uciążliwość
        chodzenia do przychodni, czopki są ok.
        • Gość: Aen Re: Czy ibuprom szkodzi? IP: *.range81-158.btcentralplus.com 10.06.06, 00:53
          Nie wiem, czy tabletki antykoncepcyjne likwiduja taki bol - w moim przypadku nie
          uncertain Rowniez, wg lekarza 'nic sie nie poradzi' na niego, powinna jeszcze
          teoretycznie pomoc polopiryna, ale nie probowalam jej. Biore Vegantalgin - na
          szczescie w moim przypadku nie trzeba go wiele - 2 tabletki, czasami 3 czasami
          wcale...

A.
          • wenus_z_miletu Re: Czy ibuprom szkodzi? 10.06.06, 01:30
            Poligonka, a nie masz endometriozy? Jak bóle bardzo silne i krwawienie duże to
            jest takie podejrzenie.
            • venus22 Re: Czy ibuprom szkodzi? 10.06.06, 10:32
              >> czuję tępy ból po
              prawej tronie w okolicach końca żeber.<<

jak ktos juz pisal boli cie nie watroba a zoladek.

aspiryna ibuprofen dzialaja drazniaco na zoladek znacznie bardziej niz
              paracetamol.

Mozesz albo poprosic lekarza p jakies leki p/bolowe o silniejszym dzialaniu
              albo o jakis srodek oslaniajcy zoladek do brania razem z ibuprofenem.

paracetamol wziety razem z ibuprofenem dziala lepiej niz kazde z osobna.

Venus

• magdalaena1977 Re: Czy ibuprom szkodzi? 10.06.06, 22:12
      Mnie na bolesne miesiączki bardzo pomaga ketonal forte. Może nie jest tak, że
      ból zupełnie znika, ale jestem w stanie chodzić do pracy i nie zwijać się z
      bólu. To takie małe niebieskie pastylki, w mało ciekawym opakowaniu (bo na
      receptę) , ale za to tanie i skuteczne.
      W ogóle z miesiączkami mam problem od początku i nigdy żaden ginekolog nie
      potraktował mnie poważnie. Wszyscy mówili, niektóre kobiety boli, inne nie
      (ciekawe, że nie znam żadnej, której nie boli), dawali jakieś leki
      przeciwbólowe, które w ogóle nie działały.
      A teraz mam pewne problemy ginekologiczne i wszyscy lekarze mówią "Jak to ? ma
      pani bolesne miesiączki i nikt pani nie badał dokładniej ?"

Czy w ogóle miałyście ginekologa, który uwierzył Wam, że lek przeciwbólowy,
      który przepisał naprawdę nie pomaga i nie zlekceważył tego problemu ?
    • pablo_picasso Re: Czy ibuprom szkodzi? 15.06.06, 15:31
      czesc dziwczyny,
      wiem co nie co na temat srodkow przeciw bolowych. jako ze mialam bardzo bolace
      okresy bralam duzo ibupromu, nurofenu, aspiryny i saridonu.
      skonczylo sie to na uszkodzeniu blony w zoladku i okropnych bolach przed i po
      jedzeniu, takze schudlam dobrych kilka kilo. i do tej pory musz dbac co jem i
      pije..

oczywiscie bylam u gastrologa (mieszkam za granica), ktory powiedzial ze te
      srodki, ktore bralam sa szkodliwe wlasnie na uklad trawienny przy czestym
      uzyciu. szczegolnie saridon, ktorego nie ma w sprzedazy w krajach europy
      zachodniej ze wzgledu an szkodliwy sklad.

lekarz polecil mi panadol i efferalgan jako najmniej szkodliwe.
      teraz jestem na pigulce i jest o wiele lepiej. takze pije duzo melisy w trakcie
      okresu, ktora dziala rozkurczowo. a z zoladkiem lepiej od kiedy przestalam brac
      proszki

pzdr
      • Gość: sela Re: Czy ibuprom szkodzi? IP: *.demon.nl 15.06.06, 19:44
        dziwne w holandi kupisz -saridon.a niby na zachodzie wszystko lepiej wiedza?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka