Dodaj do ulubionych

ból jajników po odstawieniu tabletek

23.01.03, 12:57
Pani Doktor,
Po 3 latach przyjmowania Mercilonu zdecydowałam się go odstawić. W 11 dniu
pierwszego cyklu bez tabletek zaczął mnie boleć dół brzucha (jak w trakcie
miesiączki) oraz jajnki - chyba oba (ból promieniował, więc trudno
jednoznacznie określic. Śluz nie wyglądał tak jak w trakcie owulacji (o ile
jeszcze dobrze pamietam. Ten ból trwa do dziś (5-y dzień).Wcześniej (tzn.
przed tabletkami)zawsze "czułam" jajeczkowanie, ale trwało to 1 dzień. Czy
jest to może taka bardziej intensywna reakcja jajników (i może
wzmożona "produkcja" jajeczek) po tak długim okresie ? A może to jest sam
poczatek ciązy (mało prawdopodobne, ale jednak możliwe - stosunek z
prezerwatywą w 10-m dniu cyklu)? Czy możliwe są takie objawy w przypadku
bardzo, bardzo wczesnej (2 dni) "ciąży" ? I jeszcze ostatnie pytanie - kiedy
najszybciej można zrobić test na HCG, żeby był wiarygodny ?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
K.
Obserwuj wątek
    • katarina125 Re: ból jajników po odstawieniu tabletek 31.01.03, 11:09
      katarina125 napisała:

> Pani Doktor,
      > Po 3 latach przyjmowania Mercilonu zdecydowałam się go odstawić. W 11 dniu
      > pierwszego cyklu bez tabletek zaczął mnie boleć dół brzucha (jak w trakcie
      > miesiączki) oraz jajnki - chyba oba (ból promieniował, więc trudno
      > jednoznacznie określic. Śluz nie wyglądał tak jak w trakcie owulacji (o ile
      > jeszcze dobrze pamietam. Ten ból trwa do dziś (5-y dzień).Wcześniej (tzn.
      > przed tabletkami)zawsze "czułam" jajeczkowanie, ale trwało to 1 dzień. Czy
      > jest to może taka bardziej intensywna reakcja jajników (i może
      > wzmożona "produkcja" jajeczek) po tak długim okresie ? A może to jest sam
      > poczatek ciązy (mało prawdopodobne, ale jednak możliwe - stosunek z
      > prezerwatywą w 10-m dniu cyklu)? Czy możliwe są takie objawy w przypadku
      > bardzo, bardzo wczesnej (2 dni) "ciąży" ? I jeszcze ostatnie pytanie - kiedy
      > najszybciej można zrobić test na HCG, żeby był wiarygodny ?
      > Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
      > K.

Pani Doktor,

Serdecznie proszę o 2 słowa
      K.
    • chmurka8 Re: ból jajników po odstawieniu tabletek 03.02.03, 10:32
      Witaj Katarina,
      Mam ten sam problem - odstawiłam Mercilon po 5 latach stosowania.
      Dokładnie w 11 dniu dostałam boleści podbrzusza (bol trwa do dzisiaj - czyli 3
      dni) podobnych do boli menstruacyjnych. Bol sie troche wyspecjalizowal i teraz
      czuje wyraznie, ze bola mnie wszystkie narządy rodne i piersi. Praktycznie,
      ledwie sie ruszam, bo jest coraz gorzej...
      nie wiem co to moze byc, ciaze wykluczam. Dodatkowo psychicznie zaliczam jakies
      doly, takze to na pewno ma zwiazek z odstawieniem hormonow.
      Moze Pani Doktor pomoze nam obu?
      Czy to samo minie, czy isc do lekarza (na sama mysl o badaniu kule sie w sobie:-
      )
      Pozdrawiam Cię, napisz czy Ci przeszlo
      Chmura
      • katarina125 Do Chmurki - ból jajników po odstawieniu tabletek 03.02.03, 11:34
        Czesc,
        Przeszlo mi wszystko po 6 dniach ! Jutro mam wizyte - jeśli sie dowiem czegos,
        czym warto sie podzielic, to napisze.

Pozdrawiam,
        K.
        • chmurka8 Re: Do Chmurki - ból jajników po odstawieniu tabl 03.02.03, 12:17
          Dzieki za odzewsmile)
          Jak faktycznie bedziesz wiedziec co to bylo, daj znac. Ja na wizyte nie
          zapisuje sie w tym tygodniu, bo lekarka juz patrzy na mnie jak na jakas
          hipochondryczke (miotalam sie bardzo czy odstawic pigulki i mialam do niej 1000
          pytansmile)

Ja w przeciwienstwie do Ciebie chyba mam sluz plodny, moze to po prostu
          owulacja z wszystkich miejsc narazsmile, czuje sie plodna jak krolik (widmo
          poczecia czworaczkow skutecznie mnie zniecheca do seksu, hi, hi.)
          To, ze Tobie przeszlo napawa mnie optymizmem, naprawde. Dzięki!
          Pozdrawiam Cie mocno
          Chmurka
          • moonk Re: ból jajników po odstawieniu tabl 03.02.03, 13:28
            też tak miałam po odstawieniu tabletek - spanikowana poleciałam do swojej
            doktorki, lekarka powiedziała mi wtedy, że to normalne po odstawieniu pigułek,
            że organizm wtedy odreagowuje sztucznie zatrzymane jajeczkowanie i owulacja
            może wystąpić nawet kilka razy dziennie wink przestrzegam w tym okresie przed
            ciążą chyba że chcecie mieć trojeczki lub więcej wink
            pozdrawiam
            moonk
          • dzenifer ból jajników po odstawieniu tabl 03.02.03, 13:30
            witam
            ja po odstawieniu tabletek (Cilest), oprocz bolu, mam "miesieczna miesiaczke"
            tj. na poczatku krwawilam tylko po stosunku a teraz "leje sie" przez caly
            czas. nie mam pojecia co robic. na dodatek nnie mam mozliwosci pojscia do
            lekarza. pozdrawiam
    • chmurka8 Katarina ??? 05.02.03, 12:53
      Czesc,
      pytanie do Katariny - co Ci powiedział lekarz?
      czy mozesz się podzielić chociaż częścią informacji?
      Dodam tylko, ze nic mi nie przeszlo, a raczej bol zmienil sie na taki bardziej
      przedmiesiaczkowy, do tego mdlosci, bole glowy i ogolne rozbicie.
      Sama rozpacz, a to juz 6 dzien koszmaru
      Pozdrawiam serdecznie
      Chmurka

• katarina125 Re: Do Chmurki 05.02.03, 13:42
        Czesc Chmurka,
        No więc tak: wszystko jest jak w najlepszym porządku - jajnki oba doszly do
        normy, cytologia - gr I (nigdy do tej pory takiej nie miałam !), w ciąży nie
        jestem (a miałam takie - nie bardzo uzasadnione - obawy). Pani Doktor
        powiedziała, że takie długotrwałe bóle są zupelnie normalne po odstawieniu
        tabletek. Kazała się zabezpieczać i uważać i wrócić do niej, gdybym z powrotem
        się zdecydowała na tabletki. Zaproponowala inne - 2-ej generacji, które nie
        dzialalyby tak antyandrogennie (jak 3-ej generacji) - ja swoje odstawilam z
        powodu totalnego zaniku libido. Teraz zresztą tez go nie czuje, ale z zupelnie
        innego powodu - ze strachu przed ewentualna ciążą(no trochę przesadzam). Tak
        naprawde - to chyba nigdy nie ma dobrego momentu na dziecko, ja już mam 6-
        letnią córeczkę, ale jakoś do następnego malucha mi się nie spieszy. Teraz
        czekam na okres - wg cykli tabletkowych i naturalnych (epoka przedtabletkowa)
        powinnam go dostac dzisiaj (ale nic sie nie kroi - zadnych zwiastunów). No nic,
        poczekam... Odezwij się chociaż króciutko, a juz koniecznie jak Cie przestanie
        bolec.
        K
    • monika.antepowicz Re: ból jajników po odstawieniu tabletek 09.02.03, 12:58
      Raczej nie ma to zwiazku z ciazą- takze chyba nie sa to też bóle
      okołoowulacyjne. Jednak na wszelki wypadek radziłabym skondsultować sie z
      lekarzem w celu wykluczenia stanu zapalnego przydaztków ewentualnie torbieli
      jajnika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka