ka24 29.01.03, 16:18 Pani doktor, robilam badanie poziomu hormonów w 21 dniu cylklu, wszystkie sa w normni oprocz prolaktyny- 29,45 ng/ml. Co to moze oznaczac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rooie Re: Prolaktyna 29.01.03, 16:27 lekarz powiedział mi, ze podwyższony poziom prolaktyny może uniemożliwiać owulację. Odpowiedz Link Zgłoś
ka24 Re: Prolaktyna 30.01.03, 13:37 Proszeo odpowiedź, wizyte u lekarza mam dopiero za tydzien, a bardzo sie denerwuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
ula_s Re: Prolaktyna 30.01.03, 14:54 Obejrzyj sobie post "przysadka-guz" (mikrogruczolak przysadki jest guzem lagodnym). Odpowiedz Link Zgłoś
misia.j Re: Prolaktyna 30.01.03, 15:19 O ile dobrze pamiętam normy (a te mogą się różnić w zależności od laboratorium, mogę się więc mylić, ale normy powinnaś mieć podane razem z wynikiem) prolaktyna nie jest bardzo wysoka (ja miałam 52), prawdopodobnie dostaniesz Bromergon, albo inny lek o takim samym działaniu i wszystko powinno wrócić do normy. Dziewczyny juz pisały, że zbyt wysoka prolaktyna może blokować owulację, może też świadczyć o istnieniu gruczolaka przysadki (sprawdza się to przy pomocy rezonansu magnetycznego lub rentgena siodełka tureckiego i badanie pola widzenia). Poczekaj spokojnie na wizytę u lekarza, moim zdaniem nie ma powodu do paniki, zwłaszcza, że wizytę masz za kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Prolaktyna 04.02.03, 13:27 Oznacza to,że prolaktyna jest podwyższona, co może powadzić do niewydolności lutealnej objawiającej się zbyt niskim poziomem progesteronu- hormonu [podtrzymujacego ciążę w II fazie cyklu, a czasem nawet powoduje brak owulacji. Wskazane leczenie, np. bromokryptyną, która hamuje wydzielanie prolaktyny, co przywróci regulawqrne cykle owulacyjne i zapobiegnie tworzeniu się w piersiach torbieli(jednym z typowych objawów podwyższonego poziomu prolaktyny sa bóle piersi, wydzielina z brodawki sutkowej i torbiele) Odpowiedz Link Zgłoś