04.07.06, 17:10
zaczela mi sie luszczyc skora na dloniach, tzn ostatnio po prostu "masowo" z calych dloni(glownie od ich wewnwtrznej strony, ale rowniez miedzy palcami) schodzi mi naskorek(mniej wiecej wyglada to jakby po duzym przesuszeniu) i skora na dloniach jest bardzo sucha, po jednorazowym "zluszczeniu" problem ustapil,martwie sie jednak, czy nie moga to byc objawy jakiejs choroby skory,np. grzybicy
z drugiej strony niedawno zmienilam otoczenie i zastanawiam sie,czy nie jest to reakcja na zmiane wody i poscieli(wczesniej spalam w takiej zwyklej,z lekkiego sztucznego materialu, teraz przerzucilam sie na owcza welne)
wiem,ze powinnam z tym pojsc do specjalisty, niestety w najblizszym czasie nie mam takiej mozliwosci, wiec jesli ktoras z Was sie z czyms takim spotkala, to bylabym bardzo wdzieczna za odpowiedz, z gory dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: martta Re: grzybica? IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 04.07.06, 17:59
      całkiem prawodpodobne ze to od wody lub innego proszku ja tez tak mam,
      wystarczy płyn do mycia naczyn, do płukania, inny proszek, woda itd i moja
      skóra na dłoniach sie "sypie" u mnie pomaga krem do rąk
      • pink_hamster Re: grzybica? 04.07.06, 19:38
        no wlasnie u mnie krem nie zadzialal
    • nglka Re: grzybica? 04.07.06, 23:34
      Możliwości są dwie:
      1. Alergia
      2. Grzybica
      Jak odróżnić? Jedno i drugie swędzi, łuszczy się, prowadzi do powstania ran.
      Na alergię zadziałają maści hormonalne - na początek proponuję zakupić Laticort bądź Elocom (Niektórzy lekarze polecają też Pimafucortk, jest on dobry, ale pamiętaj, że atakuje także grzyby, więc możesz się nie dowiedzieć co masz).
      Jeśli swędzenie nie minie do 48 godzin - zakupić lek przeciwgrzybiczny, szczerze polecam Lamisilat - w kremie lub w żelu (w żelu zaleca się w przypadku, jeśli bardzo swędzi), efekty również widać po 24 do 48 h.
      Leczenie grzybicy Lamisilatem trwa tydzień + dodatkowy tydzień by zapobiec nawrotowi, z alergią niestety do alergologa.

Grzybicę od alergii można odróżnić w taki sposób, że grzybica zaczyna się zazwyczaj między 3, 4 i 5 palcem, pomiędzy, najpierw się łuszczyu a następnie skóra pęka powodując bolesne ranki.

Najlepiej byś przeznajbliższy czas zastosowała środki szczególnej ostrożności - myj po sobie dokładnie wannę, nie bierz do rąk cudzych kubków, nie noś cudzych kapci (jeśli masz na dłoniach to zapewne przeniesie się niedługo na stopy), nie wycieraj rąk we wspólny ręcznik.
      • Gość: lala Re: grzybica? IP: *.chello.pl 05.07.06, 00:35
        pimafucort jest na recepte. juz lepiej kupic chyba clotrimazol- dziala na
        grzyby, jest skuteczny i kosztuje raptem 3 zl.
        • nglka Re: grzybica? 05.07.06, 13:43
          Clotrimazolum jest mało skuteczny - nie zadziała od razu na tak silne objawy jak opisane w poście, na efekty trzeba na prawdę długo czekać - a tu NIE WIADOMO, czy jest to grzybica..
    • megi013 Re: grzybica? 05.07.06, 07:21
      Mnie się wydaje ale oczywiście nie jestem pewna że to może być łuszczyca ale z
      tym musisz iść do dermatologa
      • pink_hamster Re: grzybica? 05.07.06, 09:26
        dziekuje za odpowiedzi,
        skora sie tylko zluszcza, w ogole nie swedzi ani nie piecze, i nie mam tak non-stop, tylko raz na jakis czas, tzn najpierw sie luszczy, potem nic-wszystko w normie i za jakies kilka tygodni znow to samo(jak dotad powtorzylo sie to tylko raz, nastepnym razem,o ile nastapi, juz bede mogla sie skontaktowac z lekarzem)
        jeszcze raz dziekuje
        • nglka Re: grzybica? 05.07.06, 13:45
          Tak jak zasugerowała koleżanka powyżej - jeśli nie swędzi, nie ma ran - to może być łuszczyca. Choroba dziedziczna, nie zakaźna - natomiast kolejny objaw może być na tyle intensywny, że konieczna będzie hospitalizacja. Im szybciej się wybierzesz do lekarza - tym lepiej.
    • Gość: Matylda Re: grzybica? IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 15:23
      Przypomniałam sobie, że miałam coś takiego w dzieciństwie. Byłam wtedy na
      wczasach nad morzem i bardzo się wstydziłam bo całe dłonie od wewnętrznej
      strony i stopy pod spodem miałam złuszczone, także między palcami rąk i nóg.
      Ukryłam ten fakt przed rodzicami tak skutecznie, że nie zauważyli bo nie
      lubiłam chodzić do lekarza. Przypadłość nie powtórzyła się nigdy więcej, nie
      mam też łuszczycy i nigdy nie miałam żadnej grzybicy. Natomiast mam skłonność
      do alergii i myślę sobie że to mogła być właśnie alergia. Ja bym do lekarza nie
      szła i poczekała czy się będzie powtarzało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka