24.07.06, 19:03
mam okropnie bolesne miesiaczki, na ktore pomaga mi tylko w/w lek, a jakos ostatnio dowiedzialam sie,ze on b. silnie uszkadza watrobe i ze podobno w wielu krajach jest on z tego powodu wycofany...
czytam ulotki i wiem,ze nie jest on obojetny dla watroby,ale to "silnie" mnie zaniepokoilo...
czy ktoras z Was wie cos na ten temat?
Obserwuj wątek
    • madi_luki Re: aulin? 24.07.06, 19:20
      To może lepiej odstawić jak najszybciej te tabletki i wybrać się do lekarza??
      Pogadaj z lekarzem, na pewno coś Ci zapisze na te Twoje bolesne miesiączki.
      • pink_hamster Re: aulin? 24.07.06, 19:28
        wiem,wiem,wybieram sie,ale troche sie przestraszylam,bo biore aulin juz od kilku miesiecy
        • agakoziorowska Re: aulin? 24.07.06, 19:40
          jeśli nie naduzywasz go poza tym niedługim czasem raz na miesiąc to nie powinno
          Ci nic byc. Ale tylko do tego i na żadne bóle głowy. Wszystkie leki typu NLPZ
          szkodzą (przeważnie na wątrobę)
          • pink_hamster Re: aulin? 24.07.06, 19:53
            biore tylko raz/miesiac,2 opakowania(to jest chyba max. dopuszczalan dzienna dawka),poza tym nie
            dzieki za odpowiedz,
            pozdrawiam
            • agakoziorowska Re: aulin? 24.07.06, 23:05
              jeszcze raz ile tego bierzesz i w jakim czasie? (opakowania sa róznesmile i mam
              rozumiec ze 2 opak. w czasie jednej doby? (chyba niesmile bo troszke za duzo). Leki
              sa po to zeby je brac..pewnie ze szkodza ale tylko stosowane nierozwaznie. Ale
              bardziej by Ci ból zaszkodził. Dokształciłam sie też troszeczke i silna
              hepatotoksycznosc(toksycznosc na watrobe) o ktorej sie mowi w zwiazku z tym dosc
              starym juz lekiem jest powiazana z tzw. reakcja idiosynkrazji (hmm no tak na
              polski - osobniczej wrażliwości). Skoro go bierzesz i przezylas miesiac to
              znaczy ze tej reakcji nie wykazujesz smile (tak na pocieszenie) Problem zaczyna sie
              raczej gdy sie chce go przepisac osobie ktora nigdy wzesniej go nie zazywala.
              Toksycznosc w czasie zazywania jest podobna do innych leków. Jak chcesz sie
              chronic dodatkowo to nie obciazaj dodatkowo watroby w czasie brania leku (juz
              nie dodawaj do tego np.: paracetamolu czy alkoholu co niektorzy maja w
              zwyczaju). Pozdrawiam i zdrowia zycze
              • pink_hamster Re: aulin? 25.07.06, 12:24
                2 opakowania, tzn 2 saszetki,bo biore ten rozpuszczalny,a nie w formie tabletek, jako panikara i osoba skrupulatnie stosujaca sie do ulotki,na czas zazywania aulinu zapominam o alkoholu, i nie "wspomagam" sie innymi lekami przeciwbolowymi,bo po prostu nie ma takiej potrzeby,
                dzieki za lopatologiczne wyjasnienie^^
                pozdrawiam
    • Gość: justy Re: aulin? IP: 213.241.34.* 24.07.06, 22:09
      wszystkie uszkadzają. aulin nie bardziej niż np. ibuprom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka