Dodaj do ulubionych

rezonans magnetyczny

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.01, 17:45
Czy po wykonaniu badań hormonalnych poziomu prolaktyny (dwukrotnie) i dużego
jej poziomu 60,00ng/ml lekarz powinien zlecić wykonanie rezonansu magnetycznego
w celu wykluczenia guza przysadki mózgowej?
Obserwuj wątek
    • Gość: toga Re: rezonans magnetyczny IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.11.01, 18:38
      powinien, ale pewnie tego nie zrobi, bo badanie jest niezwykle drogie - od razu
      powiem, Ze chętniej kierują na TC - jdnak tomografia nie do końca daje
      diagnozę jesli chodzi o mikrogroczulaki: nie "wyłapuje" tych poniżej 6 mm

powodzenia - ja walczyla 5 m-cy o skierowanie...

na szczescie udalo sie i wynika jest ok
      • Gość: Iwona26 Re: rezonans magnetyczny IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.01, 20:29
        Toga, a może wiesz ile dokładnie kosztuje takie badanie? Byłabym wdzięczna za
        odpowiedź.
        • Gość: toga Re: rezonans magnetyczny IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.11.01, 08:22
          to zalezy od kilku czynnikow: jednostki , rodzaju maszyny i kosztu/rodzaju
          kontrastu - ten jest najdro ższy, dawka wg wagi ciala
          robilam w warszawie, gdzie jest ok 3-4 osrodkow roznice w cenie: 350, 650 pln

najwazniejsze jest fachowe wykonanie badania i dobry - nie uczulajacy kontrast
          przypuszczam ze w poznaniu nie bedziesz miala duzego wyboru - ale zawalcz
          jeszcze - popros o jednoznaczna opinie lekarska endokrynologa - musi CI dac,
          potem idz do dobrego, przyszpitalnego neurologa ( tam, gdzie jest rezonans) -
          ja poszlam do instyatutu psychiatrii i neurologii ma konsulatacje, dostalam od
          reki

good luck
          • Gość: Iwona26 Re: rezonans magnetyczny IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 05.11.01, 15:36
            Dzięki toga za informacje. dziś idę do endokrynologa, co prawda prywatnie, ale
            poproszę o opinię. A potem zrobię jak mi radzisz. Wiem już że o własne zdrowie
            trzeba walczyć samemu, nikt tego za mnie nie zrobi, na pewno lekarz też nie. Pa
    • monika.antepowicz Re: rezonans magnetyczny 05.11.01, 15:45
      Niekoniecznie, bo podejrzenie makrogruczolaka przysadki jest raczej przy
      poziomie 100 ng/ml. Ale jeszcze jedno- jak zachowuje się PR%L po
      Metoclopramidzie? No i na pewno w gestii lekarza jest rtg siodła tureckiego
      a także skierowanie do lekarza okulisty na badanie pola widzenia!MA
      • Gość: melenka Re: rezonans magnetyczny IP: *.chomiczowka.net.pl 06.11.01, 13:56
        Pani doktor, jak nalezy interpretowac wyniki badan po tescie metoclopramidem?
        Spotkalam sie juz wielokrotnie z opinią lekarzy (m.in. w AM), że test "niczego
        nie pokazuje" "jest niemiarodajny" "o niczym nie świadczy". Wątpliwości
        pojawiają się także przy samej interpretacji wyników - czy skok 6 krotny
        świadczy o zaburzeniach, czy może 8 krotny albo 10 krotny - byłam świadkiem
        takich rozważań. Czy istnieje jednoznaczne stanowisko wśród lekarzy na ten
        temat, a jeśli tak - jak ono brzmi?
    • Gość: Iwona26 Re: rezonans magnetyczny IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.01, 20:20
      Nie miałam zrobionego badania po metoclopramidzie, lekarz mi tego nie zlecił.
      Stwierdził jednak, że poziom prolaktyny od 55ng/ml kwalifikuje się do badania
      rezonansem magnetycznym.Nie jest to być może makrogruczolak, ale
      mikrogruczolaki też trzeba obejrzeć czy nie ma w nich czegoś podejrzanego-to
      jego słowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka