Dodaj do ulubionych

Boję się niepłodności

IP: 81.255.28.* 15.09.06, 10:51
Mam 27 lat, postanowiliśmy z mężem zacząć starac się o dziecko, moja
ginekolog powiedziała, po wykonaniu badania i zrobieniu USG, że nie widzi
nic co mogłoby sugerowac problemy z zajściem. (USG prawidowe, w polowie cyklu
było widac na jednym jajniku 20 mm pęcherzyk)

Pierwszy cykl już spisałam na straty, bo czuję,że idzie okres.
No właśnie czuję, że idzie tzn od kilku dni w pochwie zauważyłam lekkie
plamienie, na bieliźnie nie widać żadnego plamienia,

Przepraszam, ale opiszę dosadnie, zeby mnie wszyscy zrozumieli: jak włożę
do pochwy chusteczkę to jest lekko zaróżowiona, im bliżej okresu tym bardziej
czerwona, na bieliźnie żadnych plam nie mam, nic mi nie spływa. Poza tym zero
innych objawów, no może piersi są bardziej pełne, ale mnie nie bolą.

Może za mało progesteronu ??- fazy lutealne mam długie bo ok 14-16 dni.
Nie powiedziałam o tym lekarzowi, zapomniałam. Czy wy tez tak macie? Czy może
to być spowodowane stresem ??
Stresuje się tym,że mogę miec problem z zajsciem w ciążę. Ginekolog kazała mi
nie myśleć, jak mam nie myśleć jak się tyle naczytałam w internecie o
problemach innych dziewczyn ?????
Pomocy !!!
Obserwuj wątek
    • lilith76 Re: Boję się niepłodności 15.09.06, 11:05
      To wasz pierwszy cykl prób?????????????
      Jeśli tak to weź głęboki oddech i wyluzj!!!!

Zdrowa, płodna para w jednym cyklu ma 40% szans na zaciążenie, więc nawet jeśli z wami jak najbardziej ok, to i tak macie to 40% nie 100%!
      Zamiast bać się niepłodności, kłopotów, lepiej przyjmij, że strania zabiorą wam 4-6 cykli i wykorzystaj ten czas na słodki, intymny seks bez zabepieczenia, lęku, obaw, bo taka sytuacja może już się nie powtórzyć.
      Nie gmeraj sobie husteczkami, nie wgapiaj w bieliznę, nie wsłuchuj się we własne ciało, bo objawy nadchodzącej miesiączki zestresowanej kobiety są identyczne jak objawy bardzo wczesnej ciąży.
      Nie myśl intensywnie o ciąży, bo będziesz napięta, a twoje ciało zinterpretuje to jako sygnał o stresie uniemożliwiającym donoszenie ciąży i wychowanie dziecka. Ciało nie wiem dlaczego jesteś spięta, wie tylko, że to niepokojący objaw dla ciąży.

Za normę uznaje się 1-1,5 roku prób zaciążenia smile

smile

Powodzenia!!!
    • kocio-kocio Re: Boję się niepłodności 15.09.06, 11:08
      Ale czym się martwisz?
      To dopiero pierwszy miesiąc!
      Mało komu udaje się za pierwszym strzałem!
      Całkowicie zdrowa para starająca się o dziecko, czyli współżyjąca bez
      zabezpieczenia w okresie płodnym, ma statystycznie 30% szans na trafienie.
      Bez nerwów :o)
      Zacznij się martwić za jakieś pół roku.
      A fazy lutealne masz idealnej długości :o)
    • Gość: Ewa79 Re: Boję się niepłodności IP: 81.255.28.* 15.09.06, 11:16
      Boże, jak dobrze posłuchać kogoś kto ma zdrowy rozsądek, bo mój się gdzieś
      zapodział.....
      Ale te plamienia przed okresem to nie jest coś z czym powinnam natychmiast
      leciec do lekarza ??

• kocio-kocio Re: Boję się niepłodności 15.09.06, 11:23
        A ile czasu trwają te plamienia?
      • Gość: ja Re: Boję się niepłodności IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.06, 11:24
        nie martw się tylko baw seksem bez zabezpieczenia i bez schiz mmmm też tak chcę
        błogi seks wink powodzenia z dzidzią pa
        • Gość: ewa79 Re: Boję się niepłodności do kocio-kocio IP: 81.255.28.* 15.09.06, 11:37
          Tak jak napisałam kilka dni przed okresem, ale to nie są właściwie plamienia bo
          nic na bieliźnie nie widać, tylko jak wsadzę sobie do pochwy chusteczkę to jest
          lekko zaróżowiona, a dzień, dwa przed okresem jest już bardziej czerwona i
          potem nagle zaczyna się normalny okres. Dla mnie zawsze to byłą zapowiedź
          okresu, nawet byłam zadowolona, bo wiedziałam, że okres NA PEWNO bedzie za
          kilka dni i już. Tylko teraz zaczęłam szukać dziury w całym....Cykle mam 34-36
          dniowe, ginekolodzy u ktorych byłam zawsze mówli, że to prawidlowe długości.
          A może po prostu macica zaczyna się złuszczać co jest nieuchronną zapowiedzią
          okresu.
          • lilith76 Re: Boję się niepłodności do kocio-kocio 15.09.06, 11:51
            Już na kilka dni przed okresem może się powoli złuszczać endometrium. Jeśli nie są to kilkudniowe plamienia widoczne na bieliźnie, to jest ok.
            • Gość: Ewa79 Re: Boję się niepłodności do kocio-kocio IP: 81.255.28.* 15.09.06, 11:57
              nie są widoczne na bieliźnie, nawet białej
              a może ja powinnam jakieś ziółka na uspokojenie pić ?? albo walnąć się w ten
              głupi łeb...
              macie rację, powinnam cieszyć się seksem i spokojnie czekać, tylko jakoś brak
              mi cierpliwości buuuuuuu....
              • kocio-kocio Re: Boję się niepłodności do kocio-kocio 15.09.06, 12:06
                Walnięcie w łeb na pewno nie zaszkodzi :o)
                Zdecydowanie przestań się macać chusteczką, bo jeszcze sobie wepchniesz jakąś
                infekcję i dopiero będzie kłopot.
                A poważnie: cieszcie się robieniem dziecka i nie zamartwiajcie się.
                Wiem, że to łatwo powiedzieć, bo sama czekałam na dwie kreski równiutko rok.
              • lilith76 Re: Boję się niepłodności do kocio-kocio 15.09.06, 12:16
                Pomyśl, że to czas kochania się bez myśli o antykoncepcji, wpadki, czysta rozkosz "sztuka dla sztuki". Kiedy to się powtórzy?
                W sumie nawet lepiej gdy trwa kilka miesięcy wink
                • Gość: Ewa79 Re: Boję się niepłodności do kocio-kocio IP: 81.255.28.* 15.09.06, 12:22
                  Macie rację, dziękuję
                  Jeszcze ię tylko tak zastanawiam nad tymi niby-plamieniami, a moze powinnam coś
                  zmienić w diecie, żeby podwyższyć sobie progesteron ? bo to on na pewno za to
                  odpowiada, może szpinak (podobno zawiera naturalną luteinę), wiecie coś na ten
                  temat ??
                  • kocio-kocio Re: Boję się niepłodności do kocio-kocio 15.09.06, 12:24
                    Szpinak nie zaszkodzi, ale raczej ze względu na żelazo i kwas foliowy :o)
                    Można spróbować z castagnusem (do dostania w aptece bez recepty).
                    Miłej zabawy :o)
                    • Gość: Ewa79 Re: Boję się niepłodności do kocio-kocio IP: 81.255.28.* 15.09.06, 12:27
                      Dziękuję za radę.
                      Ale jeśli chodzi o Castagnus to sprawdziłam w ulotce i jest tam napisane, żeby
                      nie stosować w ciązy, czyli jak to w końcu jest mogę czy lepiej nie
                      • kocio-kocio Re: Boję się niepłodności do kocio-kocio 15.09.06, 12:55
                        Możesz.
                        Pierwsze dwa tygodnie po zapłodnieniu co taki czas w życiu zarodka, że mu
                        niewiele może zaszkodzić.
    • Gość: kate Re: Boję się niepłodności IP: *.bie.lama.net.pl 19.09.06, 15:57
      Ewa79, milo ze przeczytalam ta wiadomosc, my tez z mezem zaczelismy starac sie
      o baby, ale od 2 tyg-dopiero, pare dni temu dostalam okres.Proby beda trwac
      nadalsmile Mam pytanie - jesli okres mam co 26 dni to jak liczyc dni cyklu- wiem
      ze to glupie,ale powiedzcie prosze.
      A drugie pytanie, co to sa fazy lutealne?
      • blaszany_dzwoneczek Re: Boję się niepłodności 19.09.06, 16:06
        pierwszy dzień miesiączki = pierwszy dzień cyklu
        ostatni dzień przed następną miesiączką = ostatni dzień cyklu
        Faza lutealna - to faza cyklu od owulacji do miesiączki.
      • Gość: Ewa79 Re: do Kate IP: 81.255.28.* 20.09.06, 12:34
        Faza lutealna, czyli ta po owulacji trwa ok 14 dni, tak więc jeśli zaczęliście
        2 tyg temu, to pewnie już było po owulacji
        powodzenia w staraniach !!!!
        aa i przyjemnych starań
        • 83kimi nie myśl 20.09.06, 14:16
          Nie mysl cały czas o ciąży, bo może to sprawić, że będziesz miała psychiczny
          problem z zajściem w ciążę. Koleżanka mojej siostry 2 lata usilnie starała się
          o dziecko i nic, w końcu umówiła się na specjalne badania i czekając na nie -
          zaszla w ciążę... więc, ciesz się seksem i nie rozmyślaj, czy to będzie w tym
          miesiącu, w przyszłym czy za pół roku,.
    • Gość: kate Re: Boję się niepłodności IP: *.bie.lama.net.pl 20.09.06, 15:10
      tak, szkoda gadac i spekulowac, trzeba sie cieszyc miloscia bez
      zabezpieczeniasmilechoc powiem szczerze ze warto wiedziec kiedy i co sie dzieje w
      naszym ciele.Powodzenia Ewa79 oraz inne dziewczyny pragnace dzidziusia. Bede tu
      zagladac.
      • Gość: baba Re: Boję się niepłodności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 19:47
        Autorka postu jest infantylną, nierozgarniętą osóbką z siankiem w głowie. Daj
        sobie więcej czasu, bo po co dziecku tak nieodpowiedzialna mama....
        Dziewczyno, rany...
    • Gość: ja do baby IP: 81.255.28.* 21.09.06, 08:48
      Niby dlaczego infantylna ??
      czyli te dziewczyny, które nie przygotowują się do ciąży bo niby uważają,że po
      co tracić kasę na lekarza i badania, nie mają zielonego pojecia o tym jak
      funkcjonuje ich ciało - są rozsądne ??
      bardzo mądra jesteś
      • Gość: kate Re: do baby IP: *.bie.lama.net.pl 21.09.06, 15:12
        ja tam wcale nie zgadzam sie z baba. Mysle ze to naturalne jesli kobieta chce
        wiedziec co sie z nia dzieje i swiadomie podchodzi do sprawy. Czy w takim razie
        nastolatki ktore zachodza w ciaze bo nie wiedza jak sie zabezpieczyc, sa gotowe
        do macierzynstwa?
        Oj baba, pomysl zanim cos napiszesz (powiesz)-dobra rada na przyszlosc
    • Gość: Majka Re: Boję się niepłodności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 22:52
      A tak poza tym to dobrze się czujesz?? Bo chyba grubo przesadzasz. O problemach
      z zajściem w ciążę można mówić dopiero po pół roku bezskutecznych prób a po roku
      mozna się zacząć poważnie niepokoic i robić badania oraz leczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka