Dodaj do ulubionych

obrastanie

13.03.03, 01:39
Mam pewien problem, którego nieco się wstydzę, otóż obrastam włosami. Rosną
mi na czole, trochę na brzuchu, oczywiście również na nogach (na plecach
szczęśliwie nie), wszędzie, gdzie mogą prawie. Poza tym mam noramlnie
regularny okres w cyklu ok. 31-32 dniowym. Czy moje obrastanie owłosieniem
może oznaczaś jakiś rzeczywisty problem hormonalny, lub coś podobnego? Jest
jeszcze to, że od paru miesięcy (dokładnie 4) próbuję zajść w ciążę i jak
dotąd niestey bez skutkusad Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź (i wszystkie
uwagi). Czy powinnam pójść z tym do lekarza (właśnie z tym), no i
ewentualnie do jakiego?
Obserwuj wątek
    • coroline Re: obrastanie 13.03.03, 01:43
      koniecznie powinnas pojsc do lekarza. nazywa sie to chyba hirustyzm
      czy jakos tak. do endokrynologa.
    • sziwar Re: obrastanie 13.03.03, 02:03
      Moje pytanie dotyczy też tego: do jakiego stopnia można "zarastać", kiedy
      przestaje być to "normalne"? Ja mam dziwna w ogóle urodę brwi obfite itd. sama
      nie wiem, do jakiego stopnia może to za "normalne" uchodzić.
      • krop.ka Re: obrastanie 13.03.03, 08:21
        Nadmierne owłosienie - hirsutyzm właśnie - występuje, gdy włoski pojawiają się
        tam, gdzie teoretycznie u kobiety być ich nie powinno i do tego jest to
        przeważnie owłosienie typu męskiego, tzn. włosy są twarde i grube, nie żaden
        tam meszek. Ja jestem świeżo po badaniach endokrynologicznych i przy ocenie
        owłosienia pani doktor zwracała uwagę na linię szczęki, podgardle i oczywiście
        na miejsce, gdzie rośnie "wąsik", na linię pępek - spojenie łonowe, uda (jeśli
        masz włosy z tyłu ud tak samo mocne jak na łydkach to nie jest to normalne) i w
        ogóle na ogólne owłosienie ciała. Ja mam lekki meszek na linii szczęki i pod
        nosem, na udach, poza tym na rękach trochę więcej niż przeciętnie, a że jestem
        brunetką, włoski są widoczne. Trochę mnie to denerwowało (twarz szczególnie),
        ale nie uważałam, że to jakieś zmiany chorobowe. Zdziwiłam się, gdy podczas
        diagnozowania usłyszałam "Hirsutismus II".
        Myślę, że powinnaś przejść się do endokrynologa, bo chyba masz problem z
        hormonami. Co do starań o dzidziusia - 4 miesiące to jeszcze niewiele czasu,
        ale na Twoim miejscu zaczęłabym się obserwować (temperatura, śluz itp.), żeby
        stwierdzić, czy występuje owulacja (bo można mieć miesiączkę bez jajeczkowania).
        Pozdrawiamsmile
    • loginka1 Re: obrastanie 13.03.03, 14:13
      Najlepiej byłoby pójść do endokrynologa, ale we wstępnej fazie i ginekolog
      wystarczy. Powinnaś dostać skierowanie na zbadanie poziomu testosteronu, który
      w nadmiarze daje nadmierne owłosienie i moze utrudniać zajście w ciążę. Przy
      zbyt wysokim poziomie zbija się go lekami, np. Diane35. Ja po leczeniu mam w
      tej chwili normalny poziom, ale włoski rosna mi nadal w nietypowych jak na
      kobietę miejscach. Niestety taka moja uroda po tatusiu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka