Dodaj do ulubionych

za mała macica ?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.01, 21:02
Uprzejmie proszę o odpowiedz na pytanie czy mała macica moze stanowić problem z
zajściem w ciąze (czy czesto wystepujo takie problemy) Pani doktor powiedziała
mi po badaniu, ze moja macica jest mala i moge miec z tego powodu problem z
ciazą. Badanie USG z przed roku przedstawia sie nastepujoco:
trzon macicy: przodozgiety, prawidlowa wielkosc AP: 29 mm, endometrium:
grubosc: 4 mm, struktura: jednolita, lewy jajnik o wym : 24 na 16 mm, bez
patologicznych odbic, prawy jajnik: 38 na 15 mm bez patologicznych odbic.
Rozpoznanie anatomiczne narzodow rodnych w normie. Badanie robione bylo w 30
dniu cyklu, wczesniej bralam Diane od 5 dnia cylku, przez 21 dni.
Dodam, ze wszesniej (20 lat) trosze przesadzilam z oduchudzaniem, wybralam
chyba nie odpowiedni na to moment. Obecnie mam 25 lat.
Co Pani o tym wszystkim sadzi?
Bede wdzieczna za szybko odpowiedz i ewentualne wskazowki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Luka Re: za mała macica? IP: 10.8.0.* 09.11.01, 12:23
      Cześć,
      mam podobny problem (małą macicę), co prawda nie robiłam tak szczegółowych
      badań, ale moja lekarka powiedziała mi, że mogę mieć problemy z ciążą, tyle, że
      nie z zajściem w ciążę, ale z jej utrzymaniem, i najprawdopodobniej większość
      ciąży trzeba będzie przeleżeć, a już na pewno czeka mnie bardzo wzmożona opieka
      lekarska podczas ciąży,
      Pozdr
      • Gość: agi Re: za mała macica? IP: *.gpw.com.pl 09.11.01, 13:30
        Luka , serdeczne dzieki za odpowiedz. Mysle, ze jestem w dobrych rekach
        (zaczelam leczyc sie w Multimedzie, u p. Janczewskiej, polecila mi ja znajoma
        doktor). Troszke sie martwie to malom macica. Dostalam leki Duphaston
        (slyszalam, ze sie po nim tyje) i Mastodynon, poza tym mam mierzyc sobie
        temperature co dzien, czeko wczesniej nigdy nie robilam.
        • Gość: An Re: za mała macica? IP: *.*.*.* 12.11.01, 16:56
          Agi ja tez mam mala macice i nie wiem co w zwiazku z tym, tez mi powiedziano,
          ze moze byc problem z zajsciem ale bardziej z donoszeniem. Zobaczymy, na razie
          nie planuje dziecka, choc ono pewnie by te macice rozciagnelo, prawda?smile))
          • Gość: agi Re: za mała macica? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.01, 18:56
            Odbiegnę na chwilę od tematu, chciałabym się czymś podzielić .
            Dzisiaj byłam na wizycie u p. Jarosława Niemoszyńskiego (na forum sekrety
            kobiet - zdrowie zebrał świetne opinie i w związku z tym moja tam wizyta).
            Jestem pod wrażeniem tego Pana. Wizyta trwała 45 minut, zbadał mnie bardzo
            dokładnie, zrobił USG, przeprowadził porządny wywiad, odpowiedział na wszystkie
            pytania i wątpliwości. Czułam się znacznie lepiej psychicznie po tej wizycie.
            Po oznaczeniu hormonów w kolejnych dniach cyklu mam się zgłosoć. To pomoże
            zdiagnozować przyczynę moich problemów hormonalnych.
            Wcześniej byłam na wizycie w Multimedzie u p. Janczewskiej. Mimo, że przed
            nazwiskiem prof. nadzw. dr hab. to nie wiem czy kocha swój zawód.
            Przepisała mi Duphaston i Mastodynon.
            I co mam zrobić, "trzymać się" p. Niemoszyńskiego ? (tak mi podpowiada intuicja
            kobieca i chyba tak zrobię). Jeszcze wcześniej leczyłam się u p. Tomaszewskiej
            (swego czasu przyjmowała w Alfie).Czy może ktoś miał jakieś doświadczenia z p.
            Tomaszewską ?
    • monika.antepowicz Re: za mała macica ? 17.11.01, 17:42
      Wymiar poprzecZny macicy- jedyny podany jest prawidłowy i myślę,że po jednym
      badaniu nie powinno od razu zakładać problemów z zajściem w ciażę. Tym
      bardziej,że nie ma leczeńia na zapas, a nie ma tez potzreby obaw"na zapas" Moze
      po prostu caóła jest Pani drobna i szczupła i taka jest też Pani macica>MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka