Dodaj do ulubionych

żołądek czy serce?

31.10.06, 19:26
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: żołądek czy serce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 19:33
      przepraszam,za szybko "enter".mam do Was takie pytanie:od jakiegoś czasu BARDZO
      często problemy z żołądkiem(mdłości,uczucie pełności,bóle-tak rzadko,czasami
      zgaga ale nie za często)poza tym ma takie objawy-kłucie w klatce
      piersiowej,taki ucisk na splocie słonecznym,szybko się mecze i często jest mi
      gorąco(tak"słabo gorąco"inaczej nie potrafie tego wytłumaczyć).wiem,że u kobiet
      problemy z sercem mają objawy"żołądkowe",czy może wiecie co to może być,może
      któraś ma cos podobnego.powinnam iśc do gastrologa czy raczej kardiologa?z góry
      dziekuję za odpowiedź.pzdr.
      • Gość: natalia. Re: żołądek czy serce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 19:38
        nie za wiele wymagasz od forum? jeśli chcesz o siebie zadbać, to dbaj
        kompleksowo, a nie rzucaj monetą
        • Gość: kasia Re: żołądek czy serce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 23:20
          i na tym koniec?dzięki za pomoc i BARDZO przydatny komentarz.
        • j2334 Re: żołądek czy serce? 31.10.06, 23:49
          W jakim jestes wieku? Zanim trafisz do jakiegos specjalisty to idz do lekarza
          pierwszego kontaktu.Powinnas zrobic podstawowe badania krwi i moczu,oraz ekg
          serca.Na podstawie tych badan juz cos lekarz bedzie wiedzial,czy wyslac cie do
          kardiologa ( jezeli w ekg nie bedzie zadnych zmian to nie bedzie potrzeby)Wtedy
          ewentualnie skieruje cie do gastrologa.Do gastrologa to pewnie z miesiac
          poczekasz na wolny termin.Jesli juz ewentualnie do niego trafisz ,to byc moze
          zleci ci gastroskopie.Ale do tego to jeszcze daleko.
          • Gość: kasia Re: żołądek czy serce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 23:56
            mam 29 lat.morfologie miałam robioną jakieś 1,5 miesiąca temu i wszystkie
            wyniki są "książkowe".jesli chodzi o gastrologa to i tak myślałam o prywatnej
            wizycie,ale własnie ze względu na gastroskopie nie bardzo mi się spieszy.
            • j2334 Re: żołądek czy serce? 01.11.06, 00:07
              Tak teraz jeszcze przyszlo mi do glowy,usg jamy brzusznej.Czesto lekarze
              pierwszego kontaktu tez je robia,oczywiscie nie od razu.
              Wcale ci sie nie dziwie,ze sie boisz gastroskopi.Ale gdy bedziesz ciagle
              przesuwac ten termin to bedzie duzo gorzej.Bedziesz coraz bardziej ta sytuacja
              zestresowana,a zarowno dla zoladka i dla serca to nie jest na dobra
              korzysc,tylko dodatkowe obciazenie.Jezeli masz mozliwosc zrobienia badania
              prywatnie to zrob to jak najszybciej.Teraz,oczywiscie za dodatkowa oplata mozna
              to zrobic w znieczuleniu ogolnym.Ale odradzam ci to.Szkoda kasy.Badanie nie
              nalezy do najprzyjemniejszych,ale na cale szczescie trwa bardzo krotko i wcale
              nie jest takie straszne.Wiele osob na tym forum tez sie balo.po badaniu
              pisaly ,ze wcale nie taki diabel straszny,jak go maluja.
              Idz do tego gastrologa, nie zwlekaj.Powodzenia
            • magdalaena1977 Re: żołądek czy serce? 01.11.06, 00:49
              Nie bój się panicznie gastroskopii !
              Mój lekarz (już nie jest mój) przez dłuższy czas straszył mnie gastroskopią,
              przedstawiając ją co najmniej tak jakby to był zabieg na otwartym sercu bez
              znieczulenia. W rzeczywistości samo badanie trwało może 10 minut i było znacznie
              mniej stresujące niż atak biegunki w miejscu publicznym i dużo mniej bolesne od
              borowania zęba.

Ale na pewno nie jest to badania, które można zrobić na zapas. USG jamy
              brzusznej ma większy sens, to badanie nieinwazyjne i łatwe do przeprowadzenia.
      • kotbehemot6 Re: żołądek czy serce? 31.10.06, 23:22
        do lekarza pierwszego kontaktu..... tu na prawde trudno co kolwiek poradzić.
        • Gość: Agawa Re: żołądek czy serce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 01:04
          A może nerwica? Objawy również mogą wskazywać i nato.
          • Gość: kasia Re: żołądek czy serce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 12:54
            dzięki dziewczyny za wszystkie rady,pójdę do lekarza pierwsze kontaktu i potem
            sie zobaczy.co do gastroskopii to nie boje się jej jakos panicznie ale wiem,że
            jest nieprzyjemna dlatego zwlekam.musze poczytac o tej nerwicy bo o tym nie
            myslałam a to by było bardzo "w stylu"mojego organizmuwinkpzdr.
            • izu7 Re: żołądek czy serce? 02.11.06, 12:41
              Ciesze się,że znalazłam Twój wątek. Miałam to samo. Całą noc bolał mnie żołądek
              w miejscy przypominającym ból serca. Rano pojechałam na pogotowie ( była
              niedziela), na EKg. Serce w porządku, dostałam tabletki na niestrawnośc(
              ranigast)i skierowanie do gastrologa. To prawda, ze aby dostac się do
              gastrologa, trzeba odczekac minimum 2 miesiace, poszłam więc prywatnie. Na
              wstępie dostałam leki osłonowe dla żołądka oraz zalecenie badań na helicobacter
              pyroli a także USG jamy brzusznej. Wyniki były bez zastrzeżeń, dalej brałam
              leki osłonowe.Długi czas było cicho, myślałam,ze to chwilowe, było- minęło. po
              miesiacu znowu to samo, nocka nie przespana z bólu. Zadzwoniłam do pani doktor,
              która stwierdziła,ze teraz to już tylko gastroskopia. O gastroskopii wiedziałąm
              bardzo duzo, bo mam znajomą, która choruje na żoładek i miała to kilka razy.
              Powiedziałam sobie: O nie! Ja na żadną gastroskopie nie pójdę! Kiedy jednak
              znowu nie przespałam kilka nocek z bólu biegusiem poleciałam zapisac sie
              prywatnie na gastro ( na fundusz znowu musiałabym czekac 2 miesiące). No a
              teraz wyniki: nadżerka na żołądku 3 mm( taki stan przedworzodowy),lek Controloc
              na conajmniej 3 m-ce, dieta i czekanie na efekty. Na razie jest lepiej, ale
              musze uważac co jem i w jakich ilościach, zalecane jeśc mało a często.Życzę Ci,
              abyś zniosła dzielnie gastroskopie( da sie przeżyc, pisze ja, bojek
              niesamowity) i dużo zdrowia. Możesz napisac mi na priv co wyszło. Pozdrawiam!
              • Gość: magdalena Re: żołądek czy serce? IP: *.ub.uni-heidelberg.de 02.11.06, 15:20
                witam i dopisuje sie do przedmowczyni. Ja tez mialam podobne problemy. Bol
                brzucha i ucis za mostkiem jakbym pilke tenisowa polknela. Odwiedzilam
                gastrologa i po gastroskopi i badaniu wycinkow blony sluzowej zoladka okazalo
                sie ze mam zakazenie Helicobacter p. i w dodatku reflux zaladkowy. Nic
                przyjemnego. Moze sie skonczyc wrzodami. To sie bierze ze zbytniego zakwaszenia
                zaladka i nie domykania sie gornej przegrody zoladka. Wtedy tresc zoladka sie
                tak jakby "wraca" i to powoduje uczucie dusznosci za mostkiem i czasami zgage
                (od kwasu). A co do stresu: to najlepsza droga do takich problemow. Musisz isc
                do lekarza bo to samo nie minie nawet jak sie zaczniesz wiecej relaksowac. Moze
                trzeba bedzie zastosowac kuracje przeciwko Helico. Jesli sie okarze ze masz te
                bakterie musisz poslac do lekarza swoich bliskich. To paskudztwo przenosi sie
                przez sline min. Ale moze to zupelnie nie to. W kazdym razie wizyta u lekarza
                konieczna. Pozdrawiam i zycze zdrowia
      • Gość: ewus Re: żołądek czy serce? IP: *.aster.pl 02.11.06, 16:08
        a od kiedy masz te bóle? kiedy są silniejsze- w nocy, przed posiłkiem, czy po
        posiłku? masz nudnosci, wymioty? mialas juz kiedys takie bole? jesli tak to
        kiedy?
        • Gość: gosc Re: żołądek czy serce? IP: *.chello.pl 02.11.06, 19:05
          Takie uczucie pełności(lekkie bóle) może być także przy obciążonej wątrobie ...
          Zrób aspat, alat ...
    • mela777 Re: żołądek czy serce? 03.11.06, 09:46
      kasiu facet w kolejce do gastrologa opowiadał mi jak przez 1,5roku bolało go w
      mostku,aż pękł mu wrzód.leć na gastroskopię i nie bój się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka