mars1974 30.03.03, 12:55 Czy spirala jest aż tak droga,że dziewczyny decydują się na tabletki ? A może spirala ma jakieś wady o których nie wiem ? Nie chcę,aby mojej żonie coś się stało po jej założeniu . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justy1 Re: Zbyt droga spirala? 30.03.03, 13:40 To nie kwestia ceny Nie ma idealnej antykoncepcji, spirala też ma wady: może nasilać i przedłużać miesiączki, bywa wyczuwalna podczas stosunku (nitki, za które jest usuwana), może zwiększać częstość stanów zapalnych, może mieć działanie wczesnoporonne... Odpowiedz Link Zgłoś
eta5 Re: Zbyt droga spirala? 30.03.03, 15:47 no i jezeli jeszcze nie rodziła to normalny lekarz odradzi- tak słyszalam Odpowiedz Link Zgłoś
ariana_ Re: Zbyt droga spirala? 30.03.03, 22:12 Do wypowiedzi dziewczyn dodam jeszcze ,że w przyszłości może sprzyjać ciąży pozamacicznej. Ponieważ wywołuje lekki stan zapalny w macicy ( takie ma działanie antykoncepcyjne) i to może doprowadzić do zrostów w jamie macicy i w efekcie uniemożliwić zagnieżdżenie się tam zarodka , tylko np. w jajowodzie. Jestem świeżo po lekturze na w/w temat, bo przez krótką chwile zastanawiałam się nad spiralą. Jednak zamierzam mieć jeszcze jedno dziecko w przyszłości, więc wolę pigułki na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
mars1974 Re: Zbyt droga spirala? 31.03.03, 17:59 ariana_ napisała: > Do wypowiedzi dziewczyn dodam jeszcze ,że w przyszłości > może sprzyjać ciąży pozamacicznej... Mamy już dzieci i napewno więcej nie chcemy mieć . Chcemy mieć już spokój i wybrać najlepszą metodę anty. I jeszcze jedno : za co płaci się tyle pieniędzy i komu przy zakładaniu spirali ? Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: Zbyt droga spirala? 31.03.03, 20:52 Tyle pieniędzy??? klasyczna spirala to wydatek rzędu 60 zł (raz na kilka lat)+ ewentualnie opłata za wizytę u lekarza - to niebyt drogo. Drogo wychodzi jedynie Mirena, ale to nie jest typowa spirala (zawiera hormon a nie np.miedź). Sama Mirena kosztuje ok. 600zł + koszt wizyty u lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
mars1974 Re: Zbyt droga spirala? 04.04.03, 02:42 justy1 napisała: > Tyle pieniędzy??? > klasyczna spirala to wydatek rzędu 60 zł (raz na kilka lat)+ ewentualnie opłata > > za wizytę u lekarza - to niebyt drogo. > Drogo wychodzi jedynie Mirena, ale to nie jest typowa spirala (zawiera hormon a > > nie np.miedź). Sama Mirena kosztuje ok. 600zł + koszt wizyty u lekarza Chodziło mi o cały koszt założenia spirali . Wiem już,że spirale są dość tanie,ale chodziło mi o to,dlaczego płaci się te kilkaset złotych.Rozumiem,że płaci się tak dużo za prywatną wizytę u lekarza ? Taką wkładkę zakłada się w zwykłych gabinetach poradni kobiet,czy też tylko w szpitalu ? Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: Zbyt droga spirala? 04.04.03, 07:02 mars1974 napisał: > Wiem już,że spirale są dość tanie,ale chodziło mi o to,dlaczego płaci się te > kilkaset złotych. Jakie kilkaset? W przypadku zwykłej spirali wychodzi ok. 160zł. W przypadku Mireny ok. 700zł (ale to wyjątek) > Rozumiem,że płaci się tak dużo za prywatną wizytę u lekarza ? Prywatna wizyta u lekarza to wydatek ok. 100zł. > Taką wkładkę zakłada się w zwykłych gabinetach poradni kobiet,czy też tylko w > szpitalu ? W zwykłym gabinecie. Żeby było taniej, wizyta wcale nie musi być prywatna- w państwowych przychodniach tez przecież można założyć spiralę- gratis. Odpowiedz Link Zgłoś
intraday Re: Zbyt droga spirala? 04.04.03, 09:10 Mój ginekolog w prywatnej poliklinice we Wrocławiu bierze za założenie spiralki normalnej 600zł.,wizyta wraz z pobraniem cytologii 100+50. Ciekawa jestem czy wielu jest tak drogich ginekologów Odpowiedz Link Zgłoś