Dodaj do ulubionych

Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie....

25.11.06, 19:37
Dziewczyny
Dwa miesiące temu urodziłam córeczke i już miałam pierwszy okres.
Zastanawiam sie nad zabezpieczeniem i dużo dobrego słyszałam o wkładce.
Czy możecie podzielic się waszymy doświadczeniami?
Czy mój mąż może spokojnie kończyć we mnie czy jednak powinnam się dodatkowo
zabezpieczać?

Z góry dziękuję za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • wisienka89 Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 25.11.06, 19:42
      Hej! Ja po porodzie takze po 2 mcach dostalam okres i zaraz po tym polecialam
      do gina..zalozyl mi wladke na 3 lata NOVA T... Powiedzial,ze niczym dodatkowym
      nie musze sie zabezpieczac. Zakladal mi ja w znieczuleniu..nic a nic nie
      poczulam... teraz tez nic sie ne czuje, ze cos tam jest i nie przeszkadza to w
      uprawianiu sexu. Polecam na prawde, nie musisz myslec o zadnych
      tabletkach..wzielam - nie wzielam... Masz w sobie i juzsmile
    • wisienka89 Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 25.11.06, 19:42
      a czy moz ekonczyc bez dodatkowego zabezpieczenia? oczywiscie smile
      • janiszka5 Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 25.11.06, 19:49
        Bardzo dziekuje ci za odpowiedz. Naczytalam sie jakis strasznych rzeczy w necie
        i zgupialam...
        a juz sie umowilam do lekarza... smile

Jeszcze raz dzieki smile
    • yenna_m Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 25.11.06, 20:02
      mam mirene i jestem zadowolona.

Wpisz w wyszukiwarke haslo "spirala" "wkładka" - były na ten temat już
      dyskusje, choc pewnie przeniesione zostaly na zdrowie emamy (czy na jakieś
      podobne forum)
    • driadea Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 25.11.06, 20:13
      Też mam Mirenę i bardzo chwalę. Użyj wyszukiwraki - było już wszystko o wkładkach.
      • jopiec mirena-super!!! 25.11.06, 20:23
        Też mam i też chwalę..Nie sugeruj się tym co czytasz,bo nawiedzone z antenkami
        też piszą...
    • mamamisiowa Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 25.11.06, 21:08
      Miałam wkładkę przed urodzeniem synka i mam teraz też od urodzenia dziecka czyli
      9 lat. Zmieniam je tylko na kolejne. To jest to co mogło mi się przydarzyć
      najlepsze.Żadnych prblemów i skutów ubocznych. Tylko to stosuję i jest super.
      Tylko potrzebny dobry ginekolog i dobrze dobrana do budowy ciała aby nie wypadała.
      Polecam goraco.
      • martyna1985 janiszka 25.11.06, 22:32

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=44677025--

mój suwaczek

**** "ludzie potrafią być czasami bardzo nietolerancyjni w stosunku do łez,
        których sami są przyczyną"******
        • martyna1985 Re: janiszka-> jeszcze raz 25.11.06, 22:33
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=44677025
    • asia_mama_alusia Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 26.11.06, 09:33
      ja nie zdecydowałam się na spiralę, bo za bardzo boję się ciąży pozamacicznej i
      jej konsekwencji
      wiadomo nie ma 100% zabezpieczenia, więc i po spirali można zajść w ciążę, ale
      zawsze będzie to ciążą pozamaciczna

pozdrawiam smile
      • melmire Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 26.11.06, 11:53
        Bzdura.
        • arnikaarnika Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 26.11.06, 12:04
          Dla mnie rewela , wygodnie i bezobsługowo . Wchodź w to !
      • driadea Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 26.11.06, 14:28
        Dokładnie - bzdura jak rzadko.
      • aluc Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 26.11.06, 14:30
        ale tylko w lewym jajowodzie, bo prawy jest zarezerwowany dla tych poczętych na
        tabletkach
        kobieto, ręce opadają....
        • wieczna-gosia bzdury gadacie 26.11.06, 14:59
          po pierwsze ciaza poza maciczna to w jewym jajowodzie przy tabletkach a w prawym
          przy prezerwatywie.

Jesli sie na wkladke to jak sie zajdzie w ciaze- wkladka wrasta w dziecko i
          mozna za sznureczki wyciagnac.
          • melmire Re: bzdury gadacie 26.11.06, 16:13
            wieczna-gosia napisała:

> po pierwsze ciaza poza maciczna to w jewym jajowodzie przy tabletkach a w
            prawy
            > m
            > przy prezerwatywie.
            >
            > Jesli sie na wkladke to jak sie zajdzie w ciaze- wkladka wrasta w dziecko i
            > mozna za sznureczki wyciagnac.

I na szelkach zaoszczedzic!
      • maja_sara Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 27.11.06, 00:20
        Dziewczyno, a co Ty za bzdury wypisujesz!! Puknij się w czoło zanim takie
        brednie puścisz w świat!
      • 12m12 Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 27.11.06, 14:43
        A kto Ci takich głupot nagadał , że przy wkładce domacicznej to zawsze jest
        ciąża pozamaciczna.To największa głupota jaką słyszałam.
      • mathiola ja nawet kiedys poznałam taką ciążę pozamaciczną 27.11.06, 22:18
        duża już była, nastolatka smile
        Córka mojej koleżanki z pracy.
    • aguskin Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 26.11.06, 10:52
      łykaj kochana, łykaj, nie marnój
    • wenus2006 Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 26.11.06, 12:06
      polecam mirene!
      • dorpyp ja też polecam wkładkę 27.11.06, 13:57
        ja też jestem bardzo zadowolona. jestem ponad pół roku po cc. od 3 m-cy mam
        wkładkę. nie ma problemu. niczym się nie przejmujesz. pozdrawiam
        • monisia98 Re: ja też polecam wkładkę 27.11.06, 14:13
          ja tez mam mirene na 5 lat i super sie czuje zero stresow - wzielam nie wzielam
          tebletki poza tym przy tabletkach zle sie czylam - teraz odzyskalam swoja
          sprawnosc
    • babsee Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 27.11.06, 14:49
      Ja mam od 8 miesiecy-NovaT.jestem b.zadowolona.
      ps.od łykania jest ciąża w żołądku!
      • cocollino1 Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 27.11.06, 14:52
        Ja mam ponad rok,jestem bardzo zadowolonasmile
        Tabletek nie moge, w gre wchodzi tylko spirala.
    • aga55jaga Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 27.11.06, 22:10
      wkładka jest bardzo dobrym środkiem antykoncepcyjnym ale tylko dla kobiet
      zdrowych czyli takich, które:
      - nie mają wad anatomicznych macicy, wad serca
      - nie są uczulone na miedź
      - nie mają mięśniaków, nadżerek, skłonności do częstych stanów zapalnych
      - nie uważają że życie dziecka zaczyna się w chwili poczęcia (względy etyczne)

Jeśli zdecydujesz się na wkładkę powinnaś:
      - wykonać USG jamy brzusznej a w szczególności macicy - czy nie ma widocznych np
      mięśniaków, i innych zmian
      - wykonać badanie na czystość pochwy
      - wykonać USG (chociaż, jeśli karmisz piersią wynik badania może być niemiarodajny
      - wykonać typowe badanie ginekologiczne - czy nie ma nadżerek, zgrubień na
      jajnikach itp
      - po "zainstalowaniu wkładki" - powinno być wykonane badanie USG - czy wkładka
      dobrze leży

No i oczywiście zawsze w parze z plusami idą minusy. Przy wkładce głównym
      minusem mogą być (tzn u jakiegoś odsetka kobiet) ukryte stany zapalne które mogą
      ostatecznie prowadzić nawet do niepłodności - ale jest to niewielki procent -
      jednak należy także taką ewentualność brać pod uwagę.
      • driadea Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 28.11.06, 16:23
        Nie do końca - ja mam poważną wad serca, a jakoś nie było przeciwwskazań do
        załoenia wkładki. No i to uczulenie na miedź - są różne wkładki, nie tylko
        miedziane, więc nawet jak ktoś uczulony, to może mieć, niemiedzianą.
        • aga55jaga Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 28.11.06, 22:15
          miedziana jest najtańszą formą więc o takiej tez napisałam.
    • mathiola Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 27.11.06, 22:20
      pół roku temu urodziłam, od 3 miesięcy mam Mirenę. Jak tylko całkiem skończą mi
      sie te cholerne plamienia, będę ją polecać smile
    • anna-pia Opinia jak opinia, ale fakty 28.11.06, 11:55
      1. mam dwie znajome, które zaszły w ciąże bliźniacze nosząc spirale - dziękuję
      za taki interes ;p
      2. ginekolog bardzo mi odradzał - miał kilka pacjentek z koszmarnymi nazwijmy to
      powikłaniami; o tym się nie mówi, bo producent i tak dalej

T.u. mogę być miła ;p

stanik dla biustu, nie na odwrót

Puchatki
      • aga55jaga Re: Opinia jak opinia, ale fakty 28.11.06, 13:12
        co do pkt 1 nie słyszałam aby wkładka miała jakikolwiek wpływ na zwiększenie
        prawdopodobieństwa zajścia w ciążę bliźniaczą.

co do pkt 2 jeśli kobieta jest zdrowa, co jest poparte badaniami, o których
        pisałam powyżej, rodziła, i nie chce mieć już więcej dzieci - wkładka jak
        najbardziej jest dobrą metodą.
      • cocollino1 Re: Opinia jak opinia, ale fakty 28.11.06, 13:20
        A czy moja opinia nie jest faktem?
        Skoro ilus kobietom sluzy to to jest rowniez fakt.
        Faktem jest ze jestem zadowolona.
        A co maja ciąze blizniacze do spirali? Kazda kobieta stosujaca antykoncepcje
        moze zajsc w ciaze, no chyba kazda z nas to wie.
        O powiklaniach sie mowi, bo to cialo obce w organizmie, ale nie przesadzajmy.
        Mnostwo kobiet ma spirale i maja sie dobrze.
        • anna-pia Re: Opinia jak opinia, ale fakty 28.11.06, 13:26
          No właśnie nie wiem, co ma spirala do ciąży bliźniaczej!
          A co do powikłań - no pewnie, że są rzadkie, na całe szczęście, ale są. Ergo,
          wolę inne środki.

PS. Miło cię widzieć, Cocollino smile
          • cocollino1 Re: Opinia jak opinia, ale fakty 28.11.06, 13:28
            no ja tez wole inne srodki, ale nie moge niestety
            z tych co bralam pod uwage to jedyne wyjscie bylo, ale oczywiscie mozliwosci
            powiklan znam

P.S. Ano właśnie anno-pia Ciebie równieżsmile)

• asis09 Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 28.11.06, 14:47
      Spiralę miałam niecały rok i zaszłam w ciążę.
      Mając lat zdrowo ponad 30 i nie mając jednego jajowodusad
      Moja koleżanka po roku była w ciąży.
      Nie polecam.
      Lekarze nigdy tego nie mówią, ale stosując spiralę,
      nie powinno się współżyć w okresie płodnym
      • blum5 Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 28.11.06, 15:45
        a ja wlasnie szukam najlepszej metody dla siebie i rozmawialam z mezem na ten
        temat no i stwierdzil ze bardzo nie chcialby zebym stosowala mirene ani innych iud
        bo one powoduja 'aborcyjki' poniewaz jest to srodek wczesnoporonny, bo dochodzi
        zo zaplodnienia ale zaplodnione jajko zostaje usuniete. ladnie mowiac. wiem ze
        jest to kwestia wyboru i ja wybralam, chcialam mirene, a on nie chce .teraz
        nadal szukam ale wkladka najbardziej mi sie podoba, bo nie musialabym pamietac o
        lykaniu tabletek. kurde niech to wszysko szlag! a tabletek nie znosze, bo
        zapominam, nie dla mnie !!!!!
        • mikow1 Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 28.11.06, 16:17
          mirena nie jest środkiem wczesnoporonnym
        • driadea Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 28.11.06, 16:24
          Mirena nie dopuszcza do zaplodnienia.
          • pa.trycja Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 28.11.06, 17:05
            Mirenę mam zamiar niedlugo założyć.Napiszę jak wrażenia.

Off topic:szukając wiadomości na ten temat
            znalazłam takie oto rewelacje (na temat pokrewny czyli
            o pigułkach anty):

"Jeszcze na koniec o działaniu popularnych pigułek antykoncepcyjnych.
            Ich głównym działaniem jest działanie antykoncepcyjne, ale nie jest to cała prawda. Nie są one "czystymi" środkami antykoncepcyjnymi, ponieważ, zaburzają przemiany w endometrium, zmieniają czynność jajowodów i uszkadzają zygotę, co uniemożliwia zagnieżdżenie się zarodka i powoduje jego śmierć, czyli jeżeli zawiedzie główny ich mechanizm antykoncepcyjny wówczas ujawnia się ich działanie wczesnoporonne!!! Takie działanie wczesnoporonne jest niewykrywalne, ponieważ nie powoduje żadnych objawów klinicznych , ani nie ma żadnych testów laboratoryjnych, które pozwalałyby na rozpoznawanie życia dziecka w pierwszym tygodniu istnienia, przed zagnieżdżeniem się, ani momentu jego śmierci. Nie ma więc możliwości pewnego rozpoznania, czy u danej kobiety stosującej pigułki hormonalne o braku rozwoju ciąży rozstrzygnął mechanizm antykoncepcyjny czy wczesnoporonny!!!!"
            Źródło: www.dr.diecezja.tarnow.pl/2npr.html

Cholera a ja zawsze myslałąm,że tabletki anty
            uniemożliwiają owulację winkNo ale i takie teorie się
            rozpowszechnia...
            • mamciakam Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 28.11.06, 17:30
              przeczytałam jestem w szoku ...(artykuł o anty....)
              sama nie zazywam "antyków" bo nie mogę wkladki nie chcę (wczesnoporonny ...)
              gumka-uczulenie.... i co mi pozostaje BRAK SEKSU hhhahahhaha

• driadea Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 29.11.06, 12:31
                mamciakam napisała:

> przeczytałam jestem w szoku ...(artykuł o anty....)
                > sama nie zazywam "antyków" bo nie mogę wkladki nie chcę (wczesnoporonny ...)

To załóż Mirenę - to nie jest środek wczesnoporonny.
            • demarta Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 28.11.06, 18:07
              a czego się spodziewać po diecezji tarnów? no i żeby takim źródłem się
              posiłkować.....eeech.
        • aluc blum, a od którego momentu jest ciąża? 29.11.06, 00:30
          tak przez ciekawość pytam co twoj mąż uważa
          bo mi się zawsze wydawało, że od zagnieżdżenia
    • blum5 Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 28.11.06, 23:41
      jezeli mirena nie jest srodkiem wczesnoporonym to znaczy ze moj maz nie powinien
      wykonywac swojego zawodu hahhaha. wiem od niego , a traktuje go jako autorytet w
      tej dziedzinie bo jest lekarzem ,ze wszystkie wkladki sa wczesnoporonne.
      ale przeciez nie napisza tego w internecie na stronie o mirenie, no bo jakze
      to tak?
      • melmire Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 29.11.06, 06:59
        Moga ewentualnie (nie musza, stad drugi argument antyspiralowy - sa
        czesnoporonne a jak sie zajdzie w dciaze to wrastaja dziecku w glowke- nie
        widzisz sprzecznosci?) nie dopuscic do zagniezdzenia jaja jesli inne mechanizmy
        anty zawioda, ale ani Mirena(hormony), ani miedzianki(plemniki nie lubia
        miedzi) nie opieraja sie na dzialaniu wczesnoporonnym.
      • aga55jaga blum5 29.11.06, 11:23
        mirena ma kubełek z hormonem, który stopniowo uwalnia się zagęszczając tak śluz
        iż jest nie do przebicia sie dla plemników, dodatkowo hormon upośledza wędrówkę
        jajeczka, a także sprawia iż miesiączki, (mogą nawet zaniknąć) są bardzo skąpe.
        No i tak zmienia środowisko macicy, iż ewentualnie zapłodnione jajeczko nie ma
        się jak zagnieździć. Oczywiście zdarzają się wyjątki. Np niedawno na forum
        Zdrowie Kobiety, wypowiadała się jedna z dziewczyn, która zaszła w ciążę właśnie
        z wkładką hormonalną. Przy USG okazało się że wkładka nie była w tym momencie w
        takim położeniu, w jakim być powinna, być może doszło do jej przemieszczenia w
        trakcie użytkowania, a być może była źle założona.

Zapytaj męża w którym momencie, wg niego zaczyna się życie? Bo jeśli jest
        lekarzem to wg poglądów medycznych jest to właśnie chwila zagnieżdżenia się. A
        co on o tym sądzi?
      • driadea Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie 29.11.06, 12:35
        To po ki grzyb w takim razie ten zbiorniczek z hormonem ? Dla picu i żeby było
        drożej, prawda? smile
        Miedziane wkładki przez swój skład powodują w macicy permanentny stan zapalny,
        żeby nie mogło dojść do zagnieżdżenia zapłodnionego jajeczka. Mirena nie ma
        takich właściwości, prawda? Zapytaj męża i napisz jaka jest prawda, to być może
        sobie wyjmę to wczesnoporonne ustrojstwo.
        • Gość: melmire Re: Wkładka antykoncepcyjna.Jakie są wasze opinie IP: *.fbx.proxad.net 29.11.06, 20:22
          W miedziankach bardziej dziala plemnikobojcza miedz i sama bariera mechaniczna
          niz stan zapalny (ktory jest raczej anegdotyczny).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka