Dodaj do ulubionych

psychodermatologia

IP: *.waldex.net 07.02.07, 20:29
Drogie Dziewczyny!
Czy ktoras z Was wie moze cos o dostepnosci tej nowej galezi medycyny w Polsce? Moja skora jest naprawde fatalna - od 15 lat tradzik, a do tego ekstremalnie wrazliwa skora, wysypki na ramionach i klatce piersiowej, zapalenie mieszkow wlosowych, nawet powracajace zapalenie skory przewodow sluchowych! Mam fajna Pania Dermatolog, ktorej metody sa skuteczne przez jakis czas, ale niestety po jakims czasie problem zawsze powraca - albo raczej pojawia sie nowy, a ja po prostu juz nie wyrabiam z odwiedzaniem jej co miesiac (mieszkam teraz w innym miescie). Wydaje mi sie, ze moze takie "holistyczne" spojrzenie na powiazania skory i psyche pomogloby przynajmniej w czesci rozwiazac zagadke kondycji mojej skory.
Obserwuj wątek
    • honeybeam Re: psychodermatologia 08.02.07, 09:26
      Jeśli problem ma podłoże psychiczne pomoże Ci właściwie każdy pscholog-
      teraputa. Jednakże to o czym piszesz nie wygląda na problem o podłożu
      psychicznym (tak na pierwszy rzut oka) tylko hormonalnym. Typowo psychicznym
      problemem skórnym są np. atopowe zapalenia skóry, uczulenia nieznanej
      etiologii, egzemy. I zasada jest taka, że ponieważ łatwiej jest wykluczać
      podłoże fizjologiczne, najpierw tam szuka się przyczyn. Jeśli do tego masz
      problemy z miesiączką (nieregularne) na Twoim miejscu udałabym sie najpierw do
      endokrynologa i zbadała hormony. Wykluczyć należałoby też zakażenie
      pierwotniakami i pewno parę innych ale rzeczywiście dobrze byłoby poszukać
      przyczyny, a nie leczyc tylko objawy. Czy stostujesz/łaś tabletki
      antykoncepcyjne, ile masz lat, czy brałaś na to środki dustne czy tylko
      maści??? Jak się odżywiasz, czy jesz dużo ostrych lub słodkich potraw? Czy
      przebywasz dużo na świeżym powietrzu? To wszystko może mieć znaczenie. Czasem
      samemu można pobawić się w detektywa i poobserwować, czy są okresy kiedy się to
      nasila lub słabnie, to pomaga lekarzowi stawiać odpowiednią diagnozę.
      • la_veuve_noire Re: psychodermatologia 08.02.07, 09:49
        Chyba, że chodzi tu o problemy z psychiką (z samoakceptacją np.) będące
        rezultatem poważnych problemów skórnych.

Szczerze mówiąc, wątpię czy uda się znaleźć kogoś o takim holistycznym
        podejściu. Dobrze, że przynajmniej dermatolog jest z tych "rozumiejących", bo
        niestety nie wszyscy tacy są sad
      • Gość: maria Re: psychodermatologia IP: *.waldex.net 08.02.07, 20:15
        Dziekuje za odpowiedz. Endokrynolog, ginekolog, kilku dermatologow - wszystko juz przerabialam, hormony w normie, miesiaczki regularne. Co do srodkow - od antybiotykow przez szczepionke, srodki homeopatyczne, ziolowe, kilka lat temu antykoncepcja hormonalna (juz nie), i wszelkiej masci srodki zewnetrzne. Problem jest taki, ze jak sie wyciszyl jeden problem (np tradzik po lekach hormonalnych), to zawsze inny dawal popalic (np uczulenia, egzemy). Czy mozesz mi podpowiedziec czym sie kierowac w wyborze terapeuty? Mimo wszysto chcialabym sprobowac. Jako nastolatka chorowalam na anoreksje, terapia bardzo mi pomogla, ale niestety nie mam juz dostepu do tamtej pani psycholog.
        • honeybeam Re: psychodermatologia 08.02.07, 22:07
          Mario, nie wiem z jakiego miasta jesteś ale może warto popytać na forach
          lokalnych. Ludzie mają doświadczenie z różnymi terapeutami i dzielą się
          informacjami.
          Jeśli jesteś z Warszawy spróbuj tutaj, wydaje mi się, że powinni Ci pomóc gdyż
          Twój problem może mieć związek z tym co przeszłaś jako nastolatka (anoreksja).
          www.cbt.pl/poradnia.php?ac=spec
          Jeśli nie jesteś z Warszawy, myślę, że możesz tam zadzownić i podpytać, być
          może będą umieli Ci pomóc w znalezieniu kogoś w Twoim mieście. Powodzenia
    • Gość: maria Re: psychodermatologia IP: *.waldex.net 10.02.07, 16:34
      Bardzo dziekuje smile Dzwonilam, polecili. W poniedzialek sprobuje umowic sie na wizyte.Serdecznie pozdrawiam.
      • honeybeam Re: psychodermatologia 10.02.07, 22:29
        Gość portalu: maria napisał(a):

> Bardzo dziekuje smile Dzwonilam, polecili. W poniedzialek sprobuje umowic sie na
        w
        > izyte.Serdecznie pozdrawiam.

Cieszę się bardzo. Powodzenia smile
    • magdalaena1977 Re: psychodermatologia 10.02.07, 17:16
      Mam wrażenie, że jesteś po prostu źle zdiagnozowana. Wyraźnie jest jakiś czynnik
      , którego Twoi lekarze nie wzięli pod uwagę, a który powoduje te problemy.

Ja leczyłam się przez długie lata na różne "niewyleczalne" schorzenia, a sprawę
      rozwiązało przejście na dietę bezglutenową
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka