Dodaj do ulubionych

wzrost wagi w wyniku zażywania hormonów

IP: 82.210.187.* 22.02.07, 01:22
Od grudnia w związku z podejrzeniem endometriozy brałam duphaston
(progesteron). Czułam się po nim okropnie - miałam migreny, problemy z
koncentracją, przytyłam 2 kg i w związku z tym w połowie stycznia w
porozumieniu z lekarzem przestałam brać to świństwo.
Od tego czasu przytyłam kolejne 2 kg mimo dość delikatnej diety (na której do
listopada powolutku chudłam) i zapisania się na siłownię.

Czy u kogoś też nastąpiły takie skutki uboczne ?
Czy po pewnym czasie od zaprzestania zażywania hormonów, waga ciała sama się
spadła do poziomu sprzed leczenia ? czy chociaż przestałyście tyć ?
Wybieram się do dietetyka, ale nie wiem czy mi coś pomoże.
Obserwuj wątek
    • Gość: Magda Re: wzrost wagi w wyniku zażywania hormonów IP: *.softlab.gda.pl 22.02.07, 08:07
      Też miałam podobnie - gdy brałam tabletki nie mogłam schudnąć (zwłaszcza z
      okolic brzucha), przestałam brać - urósł mi tyłek (!), może nie monstrualnie,
      ale o jakieś 2-3 cm. I piszę, to jak najbardziej poważnie, niestety. Z tym, że
      ja łykałam tabletki ponad 3 lata, mój organizm wracał do siebie (jeżeli chodzi
      o wage i możliwość odchudznaia przez jakieś 2,5 roku), do tego nabawiłam się
      obrzydliwego cellulitu (mimo systematycznych ćwiczeń). Tak wyglądała moja
      przygoda z hormonami.
      Pozdr.
      • nglka Od hormonów się nie tyje 22.02.07, 08:09
        Hormony mogą co najwyżej powodować zwiększenie apetytu ale to od Was zależy co
        jecie - i jak jecie. Nie ma się więc co dziwić, że "samo się" nie schudło.
      • nglka Poprawiam: Od TYCH hormonów się nie tyje n/txt 22.02.07, 08:10
        • kocio-kocio Re: Poprawiam: Od TYCH hormonów się nie tyje n/tx 22.02.07, 09:47
          No nie masz racji :o)
          To kwestia osobnicza.
          Ja brałam duphaston pół roku.
          W tym czasie byłam na dość restrykcyjnej diecie i intensywnie ćwiczyłam kilka
          razy w tygodniu.
          Jestem do przodu 10 kg.
          • nglka Re: Poprawiam: Od TYCH hormonów się nie tyje n/tx 22.02.07, 10:36
            Ja ćwiczyłam przez kilka miesięcy 3 razy w tygodnie i przytyłam 2 kilo - to nie
            dowód na to, że hormony tuczą - bo akurat wtedy nie brałam hormonów. Po prostu
            miałam złe ćwiczenia a zaraz po nich - jadłam.
            Duphaston nie powoduje tycia - takiego zdania są też lekarze.
            • Gość: gość Re: naruszenie równowagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.07, 13:10
              naruszenie równowagi hormonalnej wpływa na zmiany wagi, głównie nistety na jej
              wzrost... przyjmowanie hormonów, np. progesteronu, zwłaszcza po 40tce, w
              okresie pre-menopauzy podowuje przyrost wagi... nie wiem co na to lekarze, ale
              wiem jak to wygląda w praktyce...
    • Gość: erta Re: wzrost wagi w wyniku zażywania hormonów IP: *.chello.pl 22.02.07, 14:56
      Z powodu przytycia 2 kg robienie wielkiego problemu to przesada. Endometrioza to
      jest problem o którym powinnaś sobie poczytać.
      Jak masz zamiar urodzić dziecko bez przytycia z powodu ciąży?
      • Gość: Narcyza Re: wzrost wagi w wyniku zażywania hormonów IP: 82.210.187.* 22.02.07, 20:43
        Gość portalu: erta napisał(a):
        > Z powodu przytycia 2 kg robienie wielkiego problemu to przesada.
        Wiesz, jeśli mam nadwagę, odchudzam się na ile jestem w stanie przed operacją i
        nagle waga zaczyna rosnąć, mimo diety i ćwiczeń, a BMI wchodzi w zakres
        otyłości, to dla mnie jest to problem.

> Endometrioza to jest problem o którym powinnaś sobie poczytać.
        Tylko, że o endometriozie jest całkiem dużo do czytania, robie badania, zajmuje
        się tym mój lekarz itp, a uboczny skutek konkretnego leku jest sprawą raczej
        niezbyt dobrze opisaną. I dlatego szukałam wiedzy u innych kobiet, które też
        mogły mieć ten problem.

> Jak masz zamiar urodzić dziecko bez przytycia z powodu ciąży?
        Nie mam nic przeciwko przytyciu w ciąży, obym tylko w nią zaszła.
        • Gość: ewka Re: wzrost wagi w wyniku zażywania hormonów IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.02.07, 23:24
          A może na siłowni ćwiczyłaś dużo i Ci mięśnie urosły? Mięśnie ważą więcej niż
          tłuszcz więc nie ma się co sugerować wagą.
          Ponadto w ciągu cyklu waga też może Ci się wahać. U mnie te wahania wynoszą
          nawet i do 3 kg. Po okresie przez jakieś dwa tygodnie zawsze ważę mniej, a
          przed okresem zawsze więcej.
          • agata.23 Re: wzrost wagi w wyniku zażywania hormonów 23.02.07, 11:33
            Ja po duphastonie miałam znacznie mniejszy apetyt, dużo więcej energii,
            regularne miesiączki, brak dolegliwości przedmiesiączkowych i schudłam 10kg w
            ciągu 3 miesięcy bez stosowania diet. Teraz znów mi się wszystko rozregulowało,
            apetyt mam wilczy, cykle 23 dniowe a waga 8kg na plusie ale duphastonu nie mogę
            już brać.
            Endokrynolog dał mi castagnus i duża dawkę magnezu - nie czuję się lepiej a
            przed miesiączką mogłabym mieszkać w lodówce.
            Od lat walczę z hormonami i mam już dość, bo moje ciało od tycia i chudnięcia
            wygląda na 10 lat starsze ;-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka