Dodaj do ulubionych

Torbiel w piersi

25.02.07, 21:23
drogie dziewczyny powiedzcie mi taka rzecz.Pani dr wykryla u mnie maly
torbiel w piersi tak powiedziala czy to musi byc od razu goz piersi czy rak?
ide dopiero 9.03 na usg pozniej z wynikiem do pani dr ale chcialabym wiedziec
wczeniej,bo jest u mnie taka rzecz ze babcia miala raka piersi i tak sie
zastanawiam czy jest mozliwosc zebym ja tez miala(odziedziczenie)niestety
piers u babci amputowano i byly niestety przezuty.mam poprostu pecha bo
walcze caly czas z dolem z wirusami a tu jeszcze jakis torbiel.stwierdzam
jedno ze sie chyba zaczynam sypacsmile)
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: Torbiel w piersi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 21:25
      torbiel to torbiel (wrzuć sobie do wyszukiwarki)
      • kajaja2 Re: Torbiel w piersi 25.02.07, 21:28
        tak wiem ze mozna poczytac wszedzie o tym ale chcialabym wiedziec cos od was.
        • Gość: ola Re: Torbiel w piersi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 21:29
          a myslisz, ze my napiszemy coś innego i mądrzejszego? zadaj sobie trochę trudu
          i poczytaj sama, naprawdę w guglu jest więcej niż możemy ci nastukać
          aha, ja też mam torbiel, ale jakoś nie sądze, ze zaczynam się sypać
          • kajaja2 Re: Torbiel w piersi 25.02.07, 21:33
            dziekuje ci za wypowiedz,a co do posypania to chodzilo mi o to ze mam za duzo
            chorob w sobie i caly czas cos nowego jest znajdowane
            • Gość: ola Re: Torbiel w piersi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 21:36
              torbiel to nie jest choroba, żadna z nas nie ma przecież idealnych piersi
    • Gość: Marta Re: Torbiel w piersi IP: *.tpnet.pl 25.02.07, 21:54
      Jedna uwaga: TA tobiel, nie ten torbiel.
      A torbiele sa rozne - wiekszosc z nich jest niegrozne.
      Nic ci tu nie pomozemy - musisz cierpliwie poczekac na badanie.
      Nie martw sie - bylam w podobnej sytuacji, wyczulam "cos" w piersi, poczekalam
      na USG i w badaniu okazalo sie, ze to normalne zgrubienie w piersi i nic
      groznego.
    • mikuna Re: Torbiel w piersi 25.02.07, 21:59
      To nie musi być guz ani rak. Torbiel to torbiel.
      U mnie też jakiś czas temu wykryto torbiel, która została określona jako
      "niebudząca niepokoju". Byłam wówczas w ciąży. Lekarz powiedział mi, że mam
      spokojnie urodzić, wykarmić dzieciątko i przyjść na badanie kontrolne. Tak
      zrobiłam i okazało się, że po torbieli nie ma śladu.
      Nie przejmuj się na zapas, czekaj spokojnie do usg.
      • kajaja2 Re: Torbiel w piersi 26.02.07, 10:31
        dzieki za odpowiedzi,postaram sie wytrwac do badan.
    • Gość: erta Re: Torbiel w piersi IP: *.chello.pl 26.02.07, 11:24
      Diagnoza postawiona przez lekarza na podstawie badania ręcznego jest tylko
      przypuszczeniem, trzeba to koniecznie potwierdzić w badaniu usg. Badanie to
      pozwala sprawdzić czy struktura "guza" jest lita czy to jest torbiel.
      Każda torbiel jest nowotworem ale nie musi oznaczać raka(!). Jeszcze kilka lat
      temu każdą torbiel usuwano chirurgicznie, obecnie jest to bardzo
      rozpowszechniona zmiana nowotworowa i podlega stałej kontroli przez lekarza czy
      nie ulega zezłośliwieniu np w ścianie torbieli mogą powstawać zmiany lite.
      Obciążenie rodzinne rakiem piersi daje ci prawo badania bezpłatnego przez nfz i
      to nie tylko usg ale (od pewnego wieku) także mammografię, porozmawiaj o tym z
      lekarzem. Mammografia jest badaniem bardziej miarodajnym w przypadku zmian
      litych, również nie wszystkie są rakiem ale np.włokniakami.Trzeba wykonać badania.
      • Gość: wiejska baba Re: Torbiel w piersi trzeba zbadac USG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 15:22
        i popatrzec na swoje piersi , czy kształt sie nie zmienił, czy nie są
        zdeformowane , czy nie wycieka z sutka płyn? czy sutek nie jest wciągnięty do
        srodka i td
    • Gość: vvv Re: Torbiel w piersi IP: *.it-net.pl 26.02.07, 15:28
      Bez obaw, torbiele to nie guzy i nigdy nie złośliwiejąsmile osobiście mam 3 szt. w
      1 piersi i śpię spokojnie. Jednak dziedziczenie jest możliwe po babci, jesteś w
      grupie podwyższonego ryzyka. Powinnaś badać piersi co rok!!
      • Gość: zaraz_zaraz Re: Torbiel w piersi IP: 62.121.129.* 26.02.07, 15:36
        Po kolei:
        - torbiele to guzy;
        - nie wszystkie guzy to nowotwory;
        - torbiele mogą tworzyć się z powodu złośliwego procesu nowotworowego lub być
        objawem zmian, które do nowotworu złośliwego predysponują (w przypadku raka
        sutka bardzo rzadko);
        - posiadanie babci z rakiem piersi samo w sobie nie kwalifikuje do grupy
        podwyższonego ryzyka:

Do grup wysokiego ryzyka zachorowania kwalifikuje się rodziny u których:

a. wystąpiły 3 lub więcej zachorowania na raka gruczołu sutkowego i/lub jajnika
        u krewnych I i II stopnia (włączając w to pacjentkę)

b. u jednej i tej samej pacjentki lub u jej krewnej I lub II stopnia wystąpiły
        jednoczasowo lub w różnym czasie zachorowania na raka gruczołu sutkowego i jajnika

c. jeżeli u pacjentki stwierdzono wcześniej mutację genu BRCA1

d. jeżeli wśród krewnych I i II stopnia (włączając w to pacjentkę) wystąpiły 2
        zachorowania na raka gruczołu sutkowego i/lub jajnika – w tym 1 zachorowanie
        przed 50 rokiem życia

e. jeżeli pacjentka lub jedna z jej krewnych I stopnia zachorowała na raka
        gruczołu sutkowego lub jajnika przed 40 rokiem życia

• kajaja2 Re: Torbiel w piersi 27.02.07, 10:38
          serdecznie dzieki za wszytkie odpowiedzi.mam nadzieje ze bedzie wszytko w
          porzadku i ze nie bedzie to rzadek rak,bo tego najbardziej sie boje bo jestem
          za mloda i nie mam jeszcze dzieci.wszytkim zycze zdrowia i powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka