Dodaj do ulubionych

Galantyna z kurczaka

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 19:31
Prosze niech ktoś się podzieli sprawdzonym przepisem.
Obserwuj wątek
        • Gość: zadumana Re: Galantyna z kurczaka - krok po kroku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 09:13
          Inna? Tzn. jaka?
          Ja robię ostatnio, po pierwszej próbie, która wykazała nieoczekiwanie, że bardzo
          łatwo jest usunąć kości z ptaka, galantynę z kurczaka "wypchaną" tradycyjnym
          nadzieniem plus mięso z kupionych udek, bo wolę udka od piersi. Wychodzi super.
          Jest bardzo podzielne. Ja piekę w piekarniku.
          Zrobiłam, rozbestwiona sukcesem również galantynę z kaczki wypchanej jabłkami.
          Też świetne. Chcę teraz wypchać kaczkę osobno kupionymi piersiami kaczki. Będzie
          więcej mięsa.
          Nie bawię się w szycie nicią galantyny. Używam metalowych, krótkich szpadek do
          zrazów i wszystko idealnie się trzyma, a robota krótsza.

          Na amerykańskich stronach kulinarnych znalazłam informację, że teraz cieszy się
          tam coraz większą popularnością maxi-galantyna - kurczaka wkłada się do kaczki,
          a wypchaną tak kaczkę wkłada się do indyka plus np. jakieś lubiane nadzienie i
          piecze tą całość odpowiednio długo. Podobno jest super, co mnie przekonuje, bo
          podejrzewam kaczkę, że gdzie jak gdzie, ale w tej maxi-galantynie zrobi z
          pewnością dużo dobrego:))))
    • Gość: wir Re: Galantyna z kurczaka IP: *.acn.waw.pl 01.03.07, 15:52
      Galantyna z kurczaka

      Kurczak, 25 dag pieczarek, 2 jajka, cebula, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz.
      Odciąć kuper, skrzydła i szyję. Oddzielić mięso od kości. Uformować prostokąt.
      Delikatnie rozbić. Pieczarki pokroić, poddusić z cebulą. Z jaj i odrobiny wody
      usmażyć 2 małe omlety. Mięso, posypać solą, pieprzem i posiekaną natką. Na
      środku płata położyć obok siebie omlety, a na nie pieczarki. Brzegi omletów
      przykryć pieczarkami, a następnie ciasno zrolować cały płat mięsa. Zawinąć w
      folię aluminiową raz a później drugi raz. Wstawić na 1,5 godziny do piekarnika
      nagrzanego do temperatury 200 C. Co jakiś czas podlewać wodą. Roladę ostudzić
      zdjąć folię, pokroić na plastry. Każdy plaster można udekorować majonezem,
      kawałkiem pomarańczy, i plasterkiem kiwi.
      Smacznego.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka