nyska 28.04.03, 13:38 chcialam spytac czy normalne jest, iz po okresie 2-letnich w miare regularnych stosunkow nie zaszlam w ciaze (uzywajac tylko metody kalendarzyka) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melmire Re: plodnosc 28.04.03, 13:40 A uzywalas kalendarzyka jako metody anty, czy wlasnie zeby zajsc? Odpowiedz Link Zgłoś
nyska Re: plodnosc 28.04.03, 14:10 melmire! jako "anty", ale coraz bardziej mnie to niepokoi, czy to normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: plodnosc 28.04.03, 14:17 my tez zabezpieczalismy sie tylko ta metoda, bo nawet gdybysmy zaszli nie bylo by problemu... i od roku, juz teraz staran, nie mozemy zajsc... mysle, ze skoro po dwoch latach nie "wpadliscie", to lepiej sprawdzic, czy wszystko wporzadku! powodzenia i nie zakladaj, ze jest zle!! Odpowiedz Link Zgłoś
beemka1 Re: plodnosc 28.04.03, 18:21 Bez przesady. W koncu NPR jest po to, by uchronic sie przed ciaza. Rozumiem, ze sa wpadki, ale jak kobieta zna swoje cialo, to nic dziwnego ze przez 2 lata stosujac NPR nie zachodzi w ciaze!!! Znam pary, ktore NPR stosuja przez cale zycie i w ciaze planowana zachodza w trakcie przerw bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
jagna_jagna Re: plodnosc 29.04.03, 10:26 beemka1 napisała: > Bez przesady. W koncu NPR jest po to, by uchronic sie przed ciaza. Rozumiem, > ze sa wpadki, ale jak kobieta zna swoje cialo, to nic dziwnego ze przez 2 lata > stosujac NPR nie zachodzi w ciaze!!! Znam pary, ktore NPR stosuja przez cale > zycie i w ciaze planowana zachodza w trakcie przerw bez problemu. Chyba trzeba by rozróżnić NPR czyli metody termiczno - objawowe (czy jakos tak) od kalendarzyka gdzie od najkrótszego cyklu odejmuje się jakąś określoną ilość dni a od najdłuzszego inną. Odpowiedz Link Zgłoś
beemka1 Re: plodnosc 29.04.03, 12:17 jagna_jagna napisała: >> Chyba trzeba by rozróżnić NPR czyli metody termiczno - objawowe (czy jakos tak) > > od kalendarzyka gdzie od najkrótszego cyklu odejmuje się jakąś określoną ilość > dni a od najdłuzszego inną. Jagna, fakt, masz racje, trudno mi jednak uwierzyc w to, ze mloda kobieta jako metode anty uzywa kalendarzyka. A moze...??? Odpowiedz Link Zgłoś
anawa99 Re: plodnosc 29.04.03, 09:58 Ja stosowałam NPR 3 lata i nie zaszłam. Mierzyłam od 7 dnia cyklu temperaturę, a w dniach płodnych, czyli 6 dni przed skokiem temperatury i 3 dni po używaliśmy prezerwatywy. W planowaną ciąże zaszłam za pierwszym razem. Ciekawi mnie, czy Ty mierzysz temperaturę, czy tylko obliczasz dni płodne. Jesli masz cykle, jak w zegarku, to może sie udać, ze nie zajdzie sie w ciąże. Po zaniechaniu metody powinnas zajsc bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: plodnosc 29.04.03, 10:18 moja kolezanka nie stosowala zadnej metody nawet kalendarzyka po prostu na zywiol i przez 4 lata nie zaszla !! az pewnego razu trafilo! i teraz ma zdrowe dziecko. nie ma reguly, ale lepiej sie zbadac czy jajniki sa w porzadku itp pomierzyc temperature - czy jest owulacja, zbadac poziom hormonow. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: plodnosc 30.04.03, 12:40 Myślę,że nie powinno to być powodem do niepokoju, a raczej świadczy o hormonalnej równowadze ustroju Odpowiedz Link Zgłoś