Dodaj do ulubionych

Ginekolog.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 07:27
Witam. Mam 16 lat i chcialabym odbyc swoja piersza wizyte u ginekologa, bo
mysle ze juz najwyzsza pora, tylko problem w tym, ze jan ie wiem co jak i
gdzie. Nie wiem na jakich zasadach przyjmuja i gdzie sie moge zglosic,
Oczywiscie chodzi mi o ginekologa publicznego, nie tych prywatnych ktorzy za
wizyte biora po stowce. Czy to powinien byc ginekolog w zakladzie gdzie mam
lekarza pediatre? Czy moze powinnam isc od jakiegos dziewczecego. Nadmienie ze
jestem z Warszawy.
Mamie glowy nie chce zawracac, mysle ze jestem na tyle dojrzala zeby sama sie
uporac z tym problemem, tle widze ze bede potrzebowala subtelnej pomocy..
dizekujei pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: zaraz_zaraz Re: Ginekolog. IP: 62.121.129.* 14.03.07, 07:52
      Nie musisz iść do ginekologa dziecięcego - 16 lat jak najbardziej kwalifikuje
      już do wizyty u ginekologa "dla dorosłych". Nie musisz mieć skierowania i nie
      obowiązuje tzw. "rejonizacja", więc nie musisz zgłaszać się do specjalisty tam,
      gdzie masz przychodnię POZ (podstawowej opieki zdrowotnej, czyli tam, gdzie
      chodzisz do pediatry) - możesz wybrać lekarza spośród wszystkich w Twoim mieście
      (teoretycznie nawet spośród wszystkich w kraju).
      Poszukaj sobie wśród opinii na forum (są wątki o dobrych ginekologach) kogoś,
      kto ma opinię delikatnego i kontaktowego człowieka - na pierwszej wizycie, o ile
      nic Ci nie dolega, to bardzo ważne (bo jeśli człowiek choruje, czasem lepszy
      jest człowiek opryskliwy, ale dobry fachowiec smile) - na pewno ktoś zaraz podrzuci
      ci link do tych wątków. Powiedz oczywiście lekarzowi na wstępie, że to Twoja
      pierwsza wizyta. Przed wizytą przypomnij sobie kiedy miałaś pierwszą w życiu
      miesiączkę, co ile mniej więcej dni miesiączkujesz, kiedy zaczęła się ostatnia
      miesiączka, na co chorujesz, jeśli chorujesz przewlekle (chociaż tego akurat nie
      musiałabyś sobie "przypominać", jeśli byś była chora), czy u najbliższych
      członków rodziny (chodzi o mamę, babcię, siostry) zdarzały się jakieś ciężkie
      choroby układu rozrodczego (np. rak piersi czy jajnika, zwłaszcza w młodym wieku
      - < 50 r.ż.).
      I wtajemnicz może jednak mamę - mama może czasem coś mądrego doradzić (i,
      właścieie, do 18 r.ż. teoretycznie mama powinna wyrażać zgodę na Twoje leczenie,
      w przypadku badania lekarskiego nie chodzi o jakąś specjalną zgodę - samo
      przyjście do lekarza jest w praktyce uznawane za zgodę na badanie, ale moim
      zdaniem mama powinna o Twojej wizycie wiedzieć).
      Powodzenia smile
      • Gość: zaraz_zaraz Re: Ginekolog. IP: 62.121.129.* 14.03.07, 08:06
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=18090
        Wielu spośród polecanych lekarzy będzie przyjmowało prywatnie - jeżeli chcesz
        znaleźć "państwowego", musisz szukać spośród tych, którzy mają kontrakt z NFZ.
        Warto popytać też wśród znajomych - może mama coś podpowie, może lekarz
        rodzinny, może koleżanki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka