Dodaj do ulubionych

Stały aparat na zeby doradźcie...

04.04.07, 13:59
Kochane mamy mam pytanie odnośnie aparatówna zęby. Na dolnych zębach mam
założony zwykły metalowy aparat. Na górnych chciałam założyc taki w kolorze
szkliwa, ale ortodonta mi odradza, mówi ze przy zdejmowaniu takiego aparatu
często odchodzi razem z zamkami szkliwo. Kurcze jestem załamana bo tak sie
nastawiłam na ten przeźroczysty aparat. Czy któras z Was nosiła taki
przexroczysty aparat?? I jakie macie doswiadczenia??Poradźcie..
Obserwuj wątek
    • demarta Re: Stały aparat na zeby doradźcie... 04.04.07, 16:19
      radziłabym pójść do innego ortodonty i mieć pewną informację z dwóch różnych
      źródeł. a dopiero potem bym się stosowała..... albo i nie znając moją
      przewrotną naturę smile)
    • brejzaga1 Re: Stały aparat na zeby doradźcie... 04.04.07, 21:27
      Akurat pierwszy raz slysze ze po ap kosmetyczym odchodzi szkiwo,ale ja juz 2
      lata nie w zawodzie...kazdy aparat w jakis sposob wplywa na szkliwo czy metal
      czy plastik,oba rodzaje sa mocowane na tej samej zasadzie pierscienie(na
      cemencie) i zamki na kleju ,dlatego tak wazne jest zachowanie sczegolnej
      higieny zebow przy aparat,kosmetyczny jest drozszy ,ale powiem ,ze jest
      ladniejszy tylko na poczatku,bo lubi zolknac i wyglada gorzej niz
      metal.skonsultuj ,jeszcze raz z lekarzem,mozesz z innym ale otodonci niebardzo
      lubia przejmowac leczenie po innym ortod,bo zawsze na poczatku jest szczegolowy
      plan calego leczenia odnosnie wady ,po zdjeciu aparatu zawsze zeby sa troche
      przebarwione ale oczysza sie je z resztek kleju,piaskuje ,scaling
      (kamien),fluoryzuje,mozna tez wybielac,ALE Efekty sa czasem NIEZIEmskie!!!!! i
      warte tego prawie 2 letniego trudu....pozdrawiam olej, kosmetyczny zaloz
      kolorowe ligatury(gumki)i bedzie wesolosmile)))))
      • fergie1975 prośba do brejzaga1 04.04.07, 21:46
        a napisz szczerze jesli możesz czy jest sens hm prostowac zęby u 32 latka? Czy
        lepiej juz odkładać na protezkę (oczywiscie ktora przyjdzie dopiero za pare
        ladnych lat, ale tez jest droga)

dzięki
        • zajacowna Re: prośba do brejzaga1 05.04.07, 14:18
          ja mam 27 i prostuje i prostuja sie superancko.
          na poczekalni u orto widzialam juz i 30 stki i chyba duzo wiecej niz 30smile
        • brejzaga1 Re: prośba do brejzaga1 05.04.07, 15:39
          Hej,Szczerze na aparat zawsze jest czas najstarzs na sza pacjentke miala 60
          latsmile))32 lata to pestka!!! niestety nie zawsze efekt jest zadowalajacy ,przy
          niektorych wadach zgryzu niezbebne sa ekstrakcje zebow ,a po zdjeciu aparaty
          zostaja diastemy(przerwy miedzy zebami)i albo pacjent tak zostaje albo wypelnia
          sie je mater, swiatloutwardz,(plombami)ja chcialam zalozyc sobie aparat ale
          osiagnelabym wlasnie podobny efektsad((jezeli zdecydjesz sie na aparat sugeruje
          wybor naprawde renomowanego ortodonty ,bo leczenie jest dlugie(okolo 2
          lat ,zalezy od wady)i to nie koniec ,bo po zdjeciu aparatu na gorny luk wchodzi
          plytka retencyjna (cos podobngo do protezy)na okolo 1 roku,a na dolny zaklada
          sie ratajner(taki drucik od 3 do 3 jki)oklo5 lat wszystko po to zeby wada nie
          powracala ,jest troche roboty ale efekty czasem BOSKIE!!!najlepiej skonsut,sie
          z lekarzem wszystkie za i przeciw i podjac decyzje,i jeszcze jedno TO KOSZTOWNA
          IMPREZAcrying(((((((((((((((dodam ze przed proteza bede sie bronic jak tylko
          mozna,najgorsze swinstwo z uzupelnien protetycznych!!! bo ,malo kto wie ,ze
          powoduje zanik dziasel(akrylowe)zawsze mozna ratowac sie szkieletowa ,ale to
          tez nic dobrego,zdrowych ,chocby krzywych zabkow zycze,pozdrawiam
          • sisigma Re: prośba do brejzaga1 11.04.07, 15:33
            Jak to możliwe, że po zdjęciu aparatu zostają diastemy? Chyba po to nosi się
            aparat, żeby diastemy zamknąć?????
      • jola_ep Re: Stały aparat na zeby doradźcie... 05.04.07, 18:40
        > ale powiem ,ze jest
        > ladniejszy tylko na poczatku,bo lubi zolknac i wyglada gorzej niz
        > metal.

Kosmetyczne zamki są różne.
        Parę lat temu były kompozytowe (plastikowe): te się przebarwiały. Ale nikt ich już chyba nie zakłada (inną ich wadą było te, że się ścierały).
        Porcelanowe (nieprzezroczyste) - Clarity 3M: nie przebarwiają się (choć podobno zdarza się minimalnie). Przebarawiają się ligaturki (gumki, którymi mocuje się łuk do zamka).
        Kryształowe (przezroczyste) - Inspire - nie przebarwiają się. Nieco mniejsze od porcelanowych, są też ładniejsze smile, ale mniej trwałe i czasem pękają, a wtedy trzeba przykleić nowy. Są droższe od porcelanowych.

Można też wybrać opcję mieszaną: np. na górze od 1 do 3 kryształowe, reszta mini-zamki metalowe. Wychodzi taniej.

Pozdrawiam
        Jola
    • Gość: Milka Re: Stały aparat na zeby doradźcie... IP: 157.25.128.* 05.04.07, 14:38
      Hej ja nosiłam ponad rok aparat w kolorze szkliwa i wszystko jest ok. Ortodonta nawet nie wspomniał, że może gorzej wpływac na zęby. Pięknie się wyprostowały nie tylko zęby ale i cały zgryz(nosiłam 2 łuki). Czasem przebarwienia ale tylko gumek (jak zjadłam np jedzenie przyprawione curry), ale gumki wymienia się co miesiąc więc dla mnie to nie był problem. Uważam, że ten przezroczysty aparat jest dużo bardziej estetyczny, często ludzie nie zauważali, że noszę aprat albo o nim zapominali (np. mój mąż). Inaczej to na pewno wygląda jak ktoś nosi metalowe zamkiNosiłam aparat jak miałam 25-26 lat i też uważam, że na to nigdy nie jest za późno jeżeli oczywiście ma się co jeszcze prostować.
      Pozdrawiam i życzę pięknego uśmiechu!
      Milka
      • aquira Re: Stały aparat na zeby doradźcie... 06.04.07, 03:20
        >Nosiłam aparat jak miałam 25-26 lat i też uważam, że na to nigdy nie
        >jest za późno jeżeli oczywiście ma się co jeszcze prostować.
        Lepiej w wieku 20-paru lat, niż kiedy jest się nastolatkiem. Spotkałam się z
        przypadkiem, że dziewczynie po zdjęciu aparatu zęby z powrotem się pokrzywiły.
        Za wcześnie jej go założyli i gdy po 3 latach go zdjęli szczęka jeszcze trochę
        jej urosła i - zęby krzywe.
    • jola_ep Re: Stały aparat na zeby doradźcie... 05.04.07, 16:42
      > Na górnych chciałam założyc taki w kolorze
      > szkliwa, ale ortodonta mi odradza, mówi ze przy zdejmowaniu takiego aparatu
      > często odchodzi razem z zamkami szkliwo.

Przyznam, że pierwszy raz o tym słyszę, w końcu klej jest zawsze taki sam.

Moja ortodonta przedstawiając wady i zalety zamków nie wspominała nic o uszkodzeniu szkliwa. Może w jej praktyce nie było takich problemów?

Podobno jednak aparaty kosmetyczne są trudniejsze w obsłudze dla ortodonty: ze względu na ich większą kruchość musi bardziej uważać. Może to jest powodem niechęci do zamków kosmetycznych?

Zaglądałaś na fora Ortodoncja i Aparat ortodontyczny?
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23692
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22832
      Pozdrawiam
      Jola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka