Dodaj do ulubionych

co sie dzieje?

03.05.07, 20:34
hej!

mam problem bo jestem na diecie South Beach(ta dieta nie ogranicza posilkow,
tylko sie je produkty ktore maja malo tluszczow i cukrow) 5 raz od poczatku
roku i w sumie waze nieco mniej bo nie do konca mam silna wole i jak mam
chwile slabosci to przerywam diete, i nie wiem czemu ale od lutego br. nie
miesiaczkuje, wczesniej nie bylam na zadnej diecie i miesiaczkowalam
regularnie( a nie mam sporej nadwagi), i nie wiem co z tym zrobic czy jest
jakies zagrozenie? jezeli do wakacji mi sie nie pojawi to pójde do lekarza
(narazie sie wstrzymam, bo nawet tak jest lepiej bo nie zepsuje mi moich
planow wakacyjnych)ale nie wiem co zrobic by wrocila , moje posilki sa w
miare urozmaicone i łykam witaminy, a mam 18 lat, a moze macie jakies linki w
necie gdzie na pytania odpowiada ginekolog.boje sie poradzcie pozdrawiam ;*
Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: co sie dzieje? IP: *.tpnet.pl 03.05.07, 20:47
      I myslisz, ze taka przerwa w miesiaczkowaniu jest zdrowa i normalna?
      Dziewczyno, mozesz sobie tylko narobic problemow taka dieta!!!!!!!
      Fajnie byloby nie miec okresu w czasie wakacji? super ! gorzej jak dostaniesz
      jakiegos krwotoku "na wycieczce"...

MYSL!!!! i idz szybko do lekarza!!!!!! acha... i daj sobie spokoj z jakimis
      durnymi dietami!!!

Najlepsza dieta to "mniej żryj" i "rusz tylek" !
    • Gość: jeanne72 Re: co sie dzieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 21:08
      kiss111, czy zdajesz sobie sprawę z tego, jakich szkód może dokonać w Twoim
      organizmie taka dieta? Skoro reakcja Twojego organizmu jest taka, a nie inna, to
      znaczy, że ta dieta nie nadaje się do stosowania przez Ciebie. Jesteś jeszcze
      bardzo młodą osobą, i nie czas na takie eksperymenty w tym wieku. Możesz za to
      "zapłacić" niepłodnością oraz innymi zaburzeniami, z osteoporozą włącznie. Co z
      tego, że schudniesz te parę kilogramów, skoro w wieku dwudziestu paru lat zaczną
      Ci się łamać kości? A przywrócenie potem prawidłowej gęstości kości jest bardzo
      trudne, a często niemożliwe. Jeżeli rzeczywiście masz nadwagę, to zwróć się do
      lekarza, a najlepiej do dietetyka z prośbą o ustalenie odpowiedniej dla Twego
      wieku diety.
    • johana75 Re: co sie dzieje? 03.05.07, 21:33
      polecam ci przejdz na Montignaca, dieta jest b. zdrowa!Nie wiem jak SB ale ja
      polecam MM jeśli tamta ci nie służy,Produkty pełnoziarniste i góra warzyw,nie
      ma ograniczeń ilościowych,także będziesz mogła uzupełnić mikroelemeny i
      witaminy!
      • Gość: Betak Re: co sie dzieje? IP: *.icpnet.pl 04.05.07, 09:48
        Organizm zareagował zatrzymaniem miesiączki z powodu spadku wagi. Przerwij tę
        dietę na kilka miesięcy.
        Dobrym sposobem na spadek wagi jest ograniczenie produktów mącznych i słodyczy.
        To naprawdę działa!
        • venus22 Re: co sie dzieje? 04.05.07, 10:37
          a ile masz wzrostu i ile wazysz w tej chwili?

Venus
          • kiss111 Re: co sie dzieje? 04.05.07, 12:19
            hej dzieki za rady, chyba w przyszlym tygodniu wybiore sie do lekarza gin.

dla venus: waze 70kg i mam 170cm
    • green_land Re: co sie dzieje? 04.05.07, 10:47
      Fajnie jest nie męczyc się z miesiączką, ale gorzej, gdy będziesz chciała zajsc
      w ciążę. Idź do dobrego ginekologa, zrób badania krwi i zmien dietę. No i nie
      bój sięsmile
      Pozdrawiam
    • Gość: Majka No jak to co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 12:38
      Organizm przeszedł na tryb głodowy i wstrzymał owulację i cykl hormonalny bo po
      co skoro nie ma teraz warunków na ciążę. Uznał że coś złego się dzieje i dzieci
      to ostatnia rzecz o jakiej "myśli" wink Idź do lekarza już i mozliwe że musisz
      wrócić do normalnej diety, jakaś ilość weglowodanów i tłuszczów tez jest
      potrzebna, choćby część witamin się nie wchłonie bez tłuszczów a węglowodany sa
      potrzebne do pracy mózgu i mięśni.
    • Gość: monia Re: co sie dzieje? IP: *.fdk.airbites.pl 04.05.07, 12:52
      do produkcji hormonów płciowych NIEZBĘDNY jest cholesterol!!!!
      nie ma w diecie tłuszczów= zaburzenia hormonalne
      • venus22 Re: co sie dzieje? 05.05.07, 10:51
        ""dla venus: waze 70kg i mam 170cm""

wydaje mi sie ze to jest w normie.
        moze powinnas pojsc do ginekologa, na wszelki wypadek, bo nie wiadomo czy to na
        pewno od diety i odchudzania sie.

niby taka pierwsza konkluzja ale kto to wie - czasami jest to zwykly przypadek.

w ciazy raczej nie jestes?

Venus
        • kiss111 Re: co sie dzieje? 05.05.07, 23:52
          nie ciaza odpada na 100%

a jezeli chodzi o diete to moze wage mam w miare prawidlowa ale niestety mam
          chyba troche tluszczyku nierowno rozmieszczonego i pasuje mi to zrzucic smilesmile i
          postaram sie pojsc w nastepnym tygodniu do lekarza. dzieki za radysmile pozdrawiam
          • venus22 Re: co sie dzieje? 06.05.07, 00:07
            wlasnie o to chodzi ze skoro wazysz prawidlowo i jeszcze do tego masz
            tluszczyk, to chociaz drastyczna dieta moglaby wstrzymac miesiaczke to zwykle
            musi wystapic spora niedowaga aby to sie stalo. dlatego lepiej zebys koniecznie
            poszla do lekarza.

a napisz koniecznie co lekarz powiedzial, jestem ciekawa - czy faktycznie to
            tylko wina diety.

Venus
            • Gość: jeanne72 Re: co sie dzieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.07, 00:39
              Niekoniecznie, znam wiele przypadków, gdzie zanik miesiączki występował podczas
              stosowania diety u dziewczyn z nadwagą, nawet sporą. Problem w tym, by ułożyć
              dietę w ten sposób, by organizmowi nie zabrakło żadnych niezbędnych substancji.
              Węglowodany także są w diecie nieodzowne i jeśli je za bardzo ograniczymy,
              właśnie takie mogą być skutki. Nie mówiąc o tym, że glukoza jest potrzebna dla
              prawidłowego funkcjonowania mózgu, co u osób uczących się ma jeszcze większe
              znaczenie. Dlatego odchudzanie młodych dziewczyn powinno się odbywać pod
              kontrolą dietetyka, ewentualnie być oparte na lekturze mądrych książek.
              Ale oczywiście idź do lekarza, nigdy nie można wykluczyć innych przyczyn
              zatrzymania miesiączki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka