Dodaj do ulubionych

strach przed ciaza

10.05.07, 13:42
dziewczyny jak sobie radzicie zmysla o ciazy,boicie sie porodu powiklan
jakie moga byc w trakcie ciazy?wiem ze nie musza byc powiklania ale..Myslimy
z mezem o dziecku,ten rok dalismy sobie na dzidziusia ale ja mam stracha
boje sie panicznie porodu obowiazkow powiklan.choc kocham dzieci i mam troje
chrzesniakow i jak byli mali to opiekowalam sie nimi tak jak swoim ale jakis
strach mnie opetal.co wy myslicie jak dajecie rade moze wy nie macie takich
obaw jestescie odwazniejsze ,tylko ja jestem glupia jakas.
Obserwuj wątek
    • helikopter2 Re: strach przed ciaza 10.05.07, 13:47
      ja też się boję więc nie jesteś jakaś inna. Ale nie wiem jak sobie z tym radzic.
      Czesto zadaje sobie pytanie czy warto i nie potrafie znalezc na nie odpowiedzi.
      Moze lepiej juz wpasc i co bedzie to bedzie. Przeraza mnie porod, wychowanie, ew
      powiklania a nawet poronienie. Moze ktos powie, ze jestem glupia, bo wymyslam co
      moze sie stac. Ale jestem osoba, ktora musi byc na wszystko przygotowana mimo,
      iz nie jest to mozliwe. Podziwiam kobiety ktore swiadomie rodza i daja sobie
      rade z wychowaniem i kariera
      • kajaja2 Re: strach przed ciaza 10.05.07, 13:53
        ja sie tylko zastanawiam jak daja sobie rade dzieczyny 16-19 lat ktore wpadke
        zaliczyly i nie maja faceta i sie niczym nie przejmuja,znam kilka takich
        przypadkow no coz stalo sie i tyle takie ich podejscie a ja mezatka,bez pracy
        i jeszce sie zastanawiam zcy isc do pracy czy pierw zajsc w ciaze bo kasa by
        sie przydala,kurde wszytsko zaplanowane mam a z ciaza nie wiem jak zrobic.to
        wtakim razie nie obrazajac ciebei obydwie jestesmy glupie i tyle
      • Gość: Monika Re: strach przed ciaza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 17:32
        ja sie tak boje porodu,że chyba nigdy nie zdecyduje się na ciążę, wczoraj
        oglądąłam scenę porodu i wystarczy
    • Gość: Agnieszka Re: strach przed ciaza IP: 81.15.223.* 10.05.07, 14:14
      Drogie panie, cale zycie jest wielkim wyzwaniem. Boimy sie isc pierwszy raz do
      szkoly, na pierwsza randke, na egzamin.. wszystko, co nowe budzi strach.
      Jestes w 8 miesiacu ciazy. Upragnionej i wystaranej. Starania trwaly 4 lata. I
      pomimo tego boje sie. Balam sie na poczatku ciazy, czy sie utrzyma - utrzymala
      sie. Balam sie, czy nie bede miala mdlosci i innych atrakcji - nie mialam. A
      teraz czy sie boje porodu? Jasne.. ale zeby sie przelamac i dowiedziec wiecej o
      tym - chodze do szkoly rodzenia. I wiedza tam przekazywana we wspanialy sposob
      dziala na mnie uspokojajaco i mobilizujaco. Czy sie boje co bedzie po porodzie -
      jasne. Nie wiem, czy poradze sobie z dzieckiem, z karmieniem piersia, z rola
      matki i zony... bo w tych kwetiach jestesm "zielona".
      Ale przeciez przechodzi przez to miliony kobiet codziennie, martwia sie o to
      samo.. popelniaja bled, odnosza sukcesy, przezywaja zalamania i euforie.
      Nikt nie wymaga od nas, zebysmy byly "superkobietami" i "supermatkami".
      Ja wierze, ze z pomoca meza, rodziny oraz wlasnego ciala i rozumu uda mi sie,
      lepiej lub gorzej, ale sie uda. I nie moge sie doczekac spotkania z moja mala
      córeczką... i Bogu dziekuje za kazdy jej ruch, który czuje pod sercem... czego
      i Wam życze smile)))
      • kajaja2 Re: strach przed ciaza 10.05.07, 14:17
        gratuluje i powodzenia
    • cn_tower Re: strach przed ciaza 10.05.07, 14:24
      Dziewczyny! Dziecko jest najpiękniejszym, najcudowniejszym darem natury jaki
      można sobie wyobrazić. Pewnie że strach jest i będzie już zawsze, od momentu
      poczęcia przez całe życie dziecka. Ale te wszystkie cudowne chwile rekompensują
      wysiłek porodowy, nieprzespane noce. I to nie slogany!
      A jedno jest pewne, z dniem narodzin dziecka wszystko przychodzi samo, nagle
      zdajemy sobie sprawę z tego że umiemy więcej niż wcześniej, że więcej
      cierpliwości na przybyło...
      Nie bójcie się tylko cieszcie na samą myśl- i jeszcze jedno; razem z dzieckiem
      rodzi się najwspanialsza miłość pod słońcem i już nic nie jest takie same, ale
      też nie przyjdzie Wam nigdy do głowy żeby żałować...
    • lilith76 Re: strach przed ciaza 10.05.07, 15:31
      Moje ciało non stop się zmienia - cellulit, rozstępy, dodatkowe kilogramy, zaraz dojdą zmarszczki.
      Boję się pierwszego trymestru na nieustannym PMS-ie, bo te mam bardzo ciężkie.
      O porodzie nie myślę, pomyślę jak będzie się zbliżał, jak poczuję ciężar i ruchy dziecka. Teraz to bezsensowana mniemanologia.

Pewnie inaczej byś patrzyła gdybyś dowiedziała się o swojej niepłodności/bezpłodności albo musiała tak jak ja kilkadziesiąt miesięcy namawiać faceta na dziecko płacąc za to depresją. Zawsze bardziej doceniamy to o co trzeba walczyć.
    • kajaja2 Re: strach przed ciaza 11.05.07, 19:00
      kajaja2 napisała:

> dziewczyny jak sobie radzicie zmysla o ciazy,boicie sie porodu powiklan
      > jakie moga byc w trakcie ciazy?wiem ze nie musza byc powiklania ale..Myslimy
      > z mezem o dziecku,ten rok dalismy sobie na dzidziusia ale ja mam stracha
      > boje sie panicznie porodu obowiazkow powiklan.choc kocham dzieci i mam troje
      > chrzesniakow i jak byli mali to opiekowalam sie nimi tak jak swoim ale jakis
      > strach mnie opetal.co wy myslicie jak dajecie rade moze wy nie macie takich
      > obaw jestescie odwazniejsze ,tylko ja jestem glupia jakas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka