Dodaj do ulubionych

endometrioza

29.05.03, 23:00
Pani Doktor, podejrzewam ze moje klopoty z zajsciem w ciaze moga byc
spowodowane endometrioza. Prosze mi powiedziec jak mozna sprawdzic czy mam
ta przypadlosc, lub na podstawie czego mozna ja calkowicie wykluczyc.
Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • misia.j Re: endometrioza 30.05.03, 15:02
      alfam napisała:

> Pani Doktor, podejrzewam ze moje klopoty z zajsciem w ciaze moga byc
      > spowodowane endometrioza. Prosze mi powiedziec jak mozna sprawdzic czy mam
      > ta przypadlosc, lub na podstawie czego mozna ja calkowicie wykluczyc.
      > Dziekuje.

Nie jestem lekarzem, ale mam endometriozę. I tu mam przykrą wiadomość - endometriozę może potwierdzić jedynie laparoskopia - wszystko inne opiera się na domysłach. ja przed laparo miałam jeszcze badany antygen CA 125 - podobno jego podwyższone miano (ja miałam górną granicę normy) może sugerować endo, ale tu słyszałam, że zdania są podzielone. Ja miałam jeszcze dużą torbiel w jajniku, co też sugerowało endo. Wiem też, że niewielki stopień endometriozy (I i II) wiąże się często z obecnością przeciwciał, tylko w tej chwili nie pamiętam których, nie chcę Cię wprowadzić w błąd. Jak chcesz, mogę poszukać. I co mnie fascynuje - przy III i IV st. (mój przypadek) problemów z przeciwciałami nie ma. Ja robiłam badania na przeciwciała przeciwplemnikowe (test Friberga) i antykardiolipinowe, oba wyszły mi negatywnie.
      Jak masz jeszcze jakieś pytania, pisz na priva, jak będę wiedziała - odpowiemsmile
    • vilandra1 Re: endometrioza 30.05.03, 15:58
      Potwierdzam to co napisała misia,endometrize na 100% może jedynie potwierdzić
      laparoskopia lub laparotomia (miałam obydwa zabiegi).Jeżeli chodzi o
      przeciwciała to z tego co wiem endo osłabia system imunologiczny i może misi
      chodziło o przciwciała przeciwjądrowe.
    • gabi59 Pytanie do Misi 16.06.03, 17:43
      Cześć. Podejrzewam u siebie endometriozę jelita grubego. Niestety lekarze nie
      reagują na moje sugestie, a ja coraz bardziej z miesiąca na miesiąc cierpię w
      czasie okresów. Dziś właśnie byłam w prywatnej klinice. Chciałam się dowiedzieć
      ile kosztuje laparoskopia. Niestety cena, którą usłyszałam jest dla mnie nie do
      przyjęcia - 2000 zł. Czy mogłabyś opisać czym u Ciebie objawiała się
      endometrioza i jak ją leczyłaś?
    • monika.antepowicz Re: endometrioza 17.06.03, 21:21
      Niestety głownymi objawani endometriozy są bóle- zwłaszcza zaczynające sie na
      kilka dni przed miesiączką, czasem kłopotyu7 z zajsciem w ciązę, ale jedyną
      możliwoscią zdiagnozowania choroby- laparoskopia. Choroba polegana tymk,ze
      takanka taka jak błona śluzowa macicy wuystepuje na jajnikach, jajowodach ,
      macicy i czasem podlega takim przem,ianom jak błona śluzowa macicy w trakcie
      cyklu- złuszcza sie , moze też powodowac powatswawnie krwotocznych tornbielek i
      wszczepów m. in na jajnikach powodujac niszczenie takanki jajników i zaburzenia
      hormonalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka