alfam 29.05.03, 23:00 Pani Doktor, podejrzewam ze moje klopoty z zajsciem w ciaze moga byc spowodowane endometrioza. Prosze mi powiedziec jak mozna sprawdzic czy mam ta przypadlosc, lub na podstawie czego mozna ja calkowicie wykluczyc. Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia.j Re: endometrioza 30.05.03, 15:02 alfam napisała: > Pani Doktor, podejrzewam ze moje klopoty z zajsciem w ciaze moga byc > spowodowane endometrioza. Prosze mi powiedziec jak mozna sprawdzic czy mam > ta przypadlosc, lub na podstawie czego mozna ja calkowicie wykluczyc. > Dziekuje. Nie jestem lekarzem, ale mam endometriozę. I tu mam przykrą wiadomość - endometriozę może potwierdzić jedynie laparoskopia - wszystko inne opiera się na domysłach. ja przed laparo miałam jeszcze badany antygen CA 125 - podobno jego podwyższone miano (ja miałam górną granicę normy) może sugerować endo, ale tu słyszałam, że zdania są podzielone. Ja miałam jeszcze dużą torbiel w jajniku, co też sugerowało endo. Wiem też, że niewielki stopień endometriozy (I i II) wiąże się często z obecnością przeciwciał, tylko w tej chwili nie pamiętam których, nie chcę Cię wprowadzić w błąd. Jak chcesz, mogę poszukać. I co mnie fascynuje - przy III i IV st. (mój przypadek) problemów z przeciwciałami nie ma. Ja robiłam badania na przeciwciała przeciwplemnikowe (test Friberga) i antykardiolipinowe, oba wyszły mi negatywnie. Jak masz jeszcze jakieś pytania, pisz na priva, jak będę wiedziała - odpowiem Odpowiedz Link Zgłoś
vilandra1 Re: endometrioza 30.05.03, 15:58 Potwierdzam to co napisała misia,endometrize na 100% może jedynie potwierdzić laparoskopia lub laparotomia (miałam obydwa zabiegi).Jeżeli chodzi o przeciwciała to z tego co wiem endo osłabia system imunologiczny i może misi chodziło o przciwciała przeciwjądrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi59 Pytanie do Misi 16.06.03, 17:43 Cześć. Podejrzewam u siebie endometriozę jelita grubego. Niestety lekarze nie reagują na moje sugestie, a ja coraz bardziej z miesiąca na miesiąc cierpię w czasie okresów. Dziś właśnie byłam w prywatnej klinice. Chciałam się dowiedzieć ile kosztuje laparoskopia. Niestety cena, którą usłyszałam jest dla mnie nie do przyjęcia - 2000 zł. Czy mogłabyś opisać czym u Ciebie objawiała się endometrioza i jak ją leczyłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: endometrioza 17.06.03, 21:21 Niestety głownymi objawani endometriozy są bóle- zwłaszcza zaczynające sie na kilka dni przed miesiączką, czasem kłopotyu7 z zajsciem w ciązę, ale jedyną możliwoscią zdiagnozowania choroby- laparoskopia. Choroba polegana tymk,ze takanka taka jak błona śluzowa macicy wuystepuje na jajnikach, jajowodach , macicy i czasem podlega takim przem,ianom jak błona śluzowa macicy w trakcie cyklu- złuszcza sie , moze też powodowac powatswawnie krwotocznych tornbielek i wszczepów m. in na jajnikach powodujac niszczenie takanki jajników i zaburzenia hormonalne. Odpowiedz Link Zgłoś