Dodaj do ulubionych

pieprzyki itp

18.05.07, 22:17
Mam na twarzy, szyi i innych miejscach sporo pieprzykow i tego typu
"wyrostkow", moze nie zadzwyczajnie duzo, ale kilka z nich to takie "kulki",
ktore rzucaja sie w oczy. Co jakis czas ktos mnie straszy, ze powinnam cos z
tym zrobic, ok, ale usuniecie oznacza, ze bede miala na twarzy blizny, zreszta
jest tez teoria, ze lepiej tego nie ruszac...
Ostatnio (na skorek naruszenia naskorka) zrobilo mi sie na twarzy takie dziwne
przebarwienie, nie rana, nie blizna, niewiadomo co. Nie wiem czy powinnam isc
z tym do lekarza a jesli tak, to czy do dermatologa, czy raczej onkologa.
Obserwuj wątek
    • anula36 Re: pieprzyki itp 19.05.07, 00:57
      najpierw dermatologa, on cie ew. pokieruje dalej
      • Gość: emka Re: pieprzyki itp IP: *.bulldogdsl.com 19.05.07, 08:56
        Chyba nie wierzysz w coś takiego,że "lepiej tego nie ruszać". Poszperaj i
        poczytaj z czego robi się czerniak-właśnie często ze znamion które mamy i są na
        początku niezłośliwe-po jakimś czasie pod wpływem różnych czynników mogą ulec
        zezłośliwieniu-słońce, zadrapanie, podrażnianie.
        Co do zmian na twarzy i obawy o blizny-to zależy jakiej wielkości masz "to coś"
        na twarzy i jak masz zamiar to usuwać. Ja od dziecka miałam w okolicy ust
        pieprza, który wraz z wiekiem rósł, dermatolog po zbadaniu stwierdził,że można
        usunąć laserowo co też zrobiłam w wieku 20-tu lat. Moje znamię było wielkości
        ziarnka grochu, blizna zaraz po usunięciu większa, ale wygoiło się strupek
        odpadł i śladu nie ma-nikt by się nawet nie domyśłił, że coś tam było. Podstawa
        to odpowiednia pielęgnacja miejsca bo zabiegu-są specjalne maści.
        • Gość: Renata Re: pieprzyki itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 11:19
          Powiem tak, nie zastanawiaj sie tylko biegnij do dermatologa!!! Z tym nie ma
          żartów, zwłaszcza na twarzy, ta okolica najwiecej jest narazona na słońce,
          które powoduje zmiany, lepiej to zbadać teraz niż potem "pluć w brodę" że nic
          się nie zrobiło, a chemioterapia jest straszna! Więc pełna mobilizacja i
          badania! Jeśli się martwisz teraz o blizny, to pomyśl co będzie po chemii!!!
          Chyba sobie nie zdajesz sprawy z tego co piszesz! Jedna blizna to pryszcz w
          porównaniu z całym ciagiem zabiegów jakie Cię czekają jeśli to zaniedbasz!!!
          Pozdrawiam i powodzenia.
    • jeanne72 Re: pieprzyki itp 19.05.07, 11:56
      Nie wiadomo, czy te znamiona wymagają usunięcia. Większość z nich wymaga jedynie
      obserwacji - czy nie zmieniają kształtu, koloru, nie występują na nich
      owrzodzenia, nie swędzą, nie bolą itp. Idź do dermatologa, on oceni, czy znamię
      jest potencjalnie groźne. Co to tego nowego przebarwienia, to również wcale nie
      musi być nic groźnego. Jeśli dermatolog uzna to za "podejrzane", pewnie zleci
      usunięcie go i przebadanie. Ale na razie bez paniki, większość znamion jest
      niegroźna.
    • eilian Re: pieprzyki itp 19.05.07, 20:28
      Dzieki dziewczyny! Chyba rzeczywiscie bede musiala poszukac jakiegos dobrego
      dermatologa. Sek w tym, ze takich miejsc na samej twarzy mam kilka i gdyby to
      powycinac, to wygladalabym nieciekawie, ale pocieszylo mnie to co napisala Emka,
      ze mozna to zrobic laserowo. Ciekawe ile cos takiego kosztuje... Pozdrawiam!
      • calineczka79 Re: pieprzyki itp 19.05.07, 21:05
        ja wycinałam takie znamiona z twarzy normalnie skalpelem - poszły do badania i
        na szczęście wszystko ok - a śladu nie mam wcale, sama już nie potrafię
        dokładnie pokazać w którym to było miejscu a co dopiero ktoś postronny w życiu
        by nie wpadł na to że miałam coś wycinane smile
      • Gość: sundry Re: pieprzyki itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.07, 22:02
        Znamiona na twarzy usuwa chirurg kosmetyczny(? nie jestem pewna tej nazwy,ale
        nie ten sam,co usuwa Takie zwykłe znamiona).Nie ma po tym śladu,moja mam tak miała.
        • anula36 Re: pieprzyki itp 19.05.07, 23:13
          chirurg plastyk, ja tak usuwalam 3 szt - w tym 2 duze i chwale sobie bardzo moj wyglad "po"
        • calineczka79 Re: pieprzyki itp 20.05.07, 09:00
          usuwałam u normalnego cirurga - wszystko zależy od jego umiejętności i chęci

nie zapłaciłam zupełnie nic - wszystko na NFZ
          jeśli znamiona są narażona na podrażnianie to nam się nalezy
          • anula36 Re: pieprzyki itp 20.05.07, 09:17
            poniewaz nie znam akurat normalnego chirurga o ktorego umiejetnosciach bylabym przekonana, zaplacilam plastykowi ( ktorego efekty pracy mialam okazje obejrzec wczesniej) i jestem zadowolona,gdybym miala jeszcze cos usuwac pojde w to samo miejsce.
      • Gość: emka Re: pieprzyki itp IP: *.bb.sky.com 19.05.07, 22:43
        Ja za moj zabieg za znieczuleniem miejscowym zaplacilam 100 zl, takze musisz
        sie liczyc w zwyz.Sorki za brak polskich liter.
        • Gość: gina Re: pieprzyki itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 19:32
          dziewczyny, dajcie proszę - namiar na jakiegoś chirurga w W-wie.
          Chętnie gabinet prywatny (tez mam do usunięcia - m.in. we włosach...)

aha, ale niektóre postaci publiczne mnie zdumiewają - np. taka Beatka Kozidrak -
          ma na tej twarzy takie wielkie coś i nie wycina... Zastanawia mnie - why?
          • calineczka79 Re: pieprzyki itp 21.05.07, 08:40
            Gość portalu: gina napisał(a):

> dziewczyny, dajcie proszę - namiar na jakiegoś chirurga w W-wie.
            > Chętnie gabinet prywatny (tez mam do usunięcia - m.in. we włosach...)

195.187.80.72/pls/wiml/portal.strona_glowna
            i dr Gburzyński - na mojej buźe nie widać nic, wycięłam tam już chyba z 10
            sztuk i tylko po 1 jeszcze coś można odnaleźć ale ten akurat na boku jest i też
            ślad tylko dla mnie rozpoznawalny smile
            drugi też jest ok tzn. dr Pietruszka

jeśli jednak się obawiasz to w wawie takich plastycznych jest od groma żaden
            problem znaleźć - w każdej większej przychodni prywatnej

ja mam tego sporo i szkoda mi kasy na prywatnego skoro tutaj efekt jest
            zadowalający big_grin
    • mrs.solis Re: pieprzyki itp 20.05.07, 19:57
      images.google.com/images?q=melanoma+pictures&hl=en&um=1&sa=X&oi=images&ct=title

Przejrzyj ten link jest tam pelno zdjec melanomy czyli czenriaka. Ogolnie kazde
      znamie o nieregularnych ksztaltach,o roznych odcieniach,niesymetrycznych czy
      pow.6mm srednicy (wielkosc gumki na koncu olowka) powinno byc przynajmnej
      obejrzane przez lekarza dermatologa. Oprocz tego sama powinnas obserwowac te
      znamiona czy nie zmieniaja ksztaltu,koloru czy nie swiedza itp.
    • eilian chirurg w Poznaniu 20.05.07, 23:39
      A ja prosilabym o namiar na sprawdzonego chirurga od takich spraw w Poznaniu,
      jesli ktos zna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka