Dodaj do ulubionych

ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU !!!

IP: 195.117.249.* 03.12.01, 12:15
Pani Doktor,
wiem że moje pytanie nie powinno znaleźc sie na tym forum, ale nie znalazłam
miejsca w który mogłabym zasięgnąć informacji na ointeresujący mnie temat.
Zauważyłam że mój mąż w czasie sanu mocno zgrzyta zębami. Czy jest to objaw np.
zmeczenia, zdenerwowania i stresu czy może jakiejś fizycznej dolegliwości.
Bardzo przosze o odpowiedź lub skierowanie mnie do osoby która mogłaby
odpowiedzieć na moje pytanie.
dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.01, 13:06
      Przyłączam się do prośby o odpowiedź. Mnie mój mąż również zwrócił ostatnio
      uwagę, że w czasie snu zgrzytam zębami. Nie bardzo wiem, jak można to opanować.
      • Gość: monia Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU !!! IP: *.mcnet.pl 03.12.01, 14:30
        zgrzytanie zębami jest najczęściej spowodowane dużym stresem, który się
        odreagowuje właśnie w ten sposób. ale nie tylko to może być przyczyną,
        słyszałam, że może być to też związane z dolegliwościami gastrycznymi.
        niestety, nie da się nad tym zapanować, a jeśli nie chcecie mieć zupełnie
        zdartych zębów (co często się zdarza po kilku latach regularnego zgrzytania)
        polecam miękką szynę, którą można wykonać w każdym większym gabinecie
        dentystycznym. jest to gumowa wkładka zapobiegająca zgrzytaniu i ścieraniu
        zębów. działa!!! niestety, to dość kosztowna impreza (w Warszawie kosztuje ok.
        300 zł).
        • Gość: ewa Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU !!! IP: 62.244.145.* 03.12.01, 15:02
          Istnieją jeszcze plastikowe nakładki na zęby , które się zamawia u stomatologa -
          protetyka (używam takich, ale się ścierają). Koszt we Wrocławia 100 zł (cena z
          maja)
    • Gość: Justyna Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.01, 15:25
      witam! moja kuzynka zgrzyta zębami podczas snu właściwie od urodzenia, ma to
      podobno związek z nerwicą (z którą się urodziła).
      • Gość: Esther Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU !!! IP: *.cw-visp.com 09.12.01, 21:57
        No wlasnie, tez mam te dolegliwosc. Doszlo do tego, ze w koncu kilka zebow sie
        delikatnie skrzywilo (zawsze mialam proste) i zdecydowalam sie na aparat.. (
        wieku 27 lat). Teraz, juz po zdjeciu aparatu, nosze na noc specjalna wkladke i
        pomaga...
        • Gość: gocha Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU !!! IP: *.iweb.pl 10.12.01, 21:53
          jej nawet nie wiecie jak sie ciesze ze ktos poruszyl ten problem ja kiedy bylam
          mala mialam taki problem jednak wydawalo sie ze sam minal , niestety niedawno
          moj chlopak powiedzial mi rano ze strasznie zgrzytalam zebami w nocy , troszke
          sie przerazilam bo badz co badz jest to jednak uciazliwe
          prosze jesli ktos wie jakie sa podstawy tej przypadlosci i jak mozna leczyc
          napiszcie
    • Gość: ifa Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU !!! IP: 63.155.156.* 30.12.01, 19:33
      Moj maz tez zgrzyta. Jego orthodenta powiedzial mu ze to stres. Ze coraz
      wiecej pacjentow mowi mu o nocnym zgrzytaniu.
      • drapieznik PASOZYTY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 01.01.02, 19:57
        Przyczyna: stress, alergie lub PASOZYTY w ciele.
    • alina1 Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU !!! 02.01.02, 00:50
      Jejku jakie pasożyty. Mąż mi mówił, że ostatnio kilka razy zgrzytałam, aż się
      obudził. sad
      • drapieznik Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU !!! 02.01.02, 03:28
        Np. tasiemce, nicienie, lambie, owsiki, glisty ludzkie itd, itp.

Nie, nie byl to zart. Wlasciwie to jest glowna przyczyna zgrzytania ale nikt
        nie ma odwagi tego publicznie przyznac bo problem jest rozmiarow
        katastrofalnych. Kazda dorosla osoba ma ok 1kg pasozytow w ciele. Nisamowite,
        co? Jak sie tego pozbyc? Systematycznie. Tradycyjne leczenie to najpierw
        przebadac kupke na pasazyty, potem wziac tabletki, potem myc lapy i nie lizac
        pazurow, znowu przebadac kupke i tak dalej. Myc lapy, prac majtki, prac
        posciel, zrobic to samo u wszystkich czlonkow rodziny. Nie jest to latwe,
        wymaga dyscypliny. A tam takie rozne wypisuja o stosunkach analnych, ze im z
        tym fajno...Brrr Przyjemnego polowania lub udomowiania, zaleznie od szczescia.
        • Gość: fisia Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU !!! IP: *.iweb.pl 02.01.02, 19:21
          no dobrze ale jaki wplyw maja te pasozyty na zgrzytanie zebami i dlaczego
          wlasnie one , ja jakos nie moge w to uwiezyc
          • drapieznik Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU !!! 02.01.02, 21:39
            Jeszcze jedna przyczyna: brak jednej z witamin B (pant...) i wapnia.

85% ludnosci USA jest opanowane pasozytami. W przeszlosci bylo to typowe tylko
            dla krajow trzeciego swiata. Niech sie jakis biolog wypowie od kogo najlepiej
            bylo wziac okazy nowych pasozytow... Takich naprawde pieknych!

Zwiekszenie podrozowania, gospodarka globalna. Jest ok 1000 roznych takich
            ktore zyja z naszych organizmow.

Powoduja:
            jedzenie wiecej niz normalnie, bez uczucia sytosci, zapominanie, niejasne
            myslenie, slaby refleks, utrate apetytu, wiatry, problemy miesiaczkowe,
            niejasne widzenie, zoltawa twarz, dretwienie rak, wyciek z ust w czasie snu,
            letargie, nadmierne bicie serca, swedzenie uszu, nosa i odbytu, no i te zeby.

A dlaczego tak jest, o co pytasz? Mozna snuc wiele teorii, jedna z nich moze
            byc 'podgryzanie' naszych nerwow w celu uspokojenia zwierzyny. Jak juz jestes
            tak 'nadgryziona' to i masz i wyciek tu i tam... A i zebem klapnie... A
            chwycilas kiedys za drut pod napieciem??? Lapki upali a nie puscisz. No wiec te
            zeby tez tak zgrzytaja. Mozna dalej malowac, ze opanowuja synapsy, albo gorzej -
            uszkadzaja membrany co juz nie moga pompowac jonow. I wtedy klap zebami.
            Dobranoc!
            • Gość: nieznana Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU !!! IP: *.daewoo.com.pl 07.01.02, 12:28
              przypadkiem trafilam tutaj ale...corka lat 4,5 miala lek na pasozyty a mysle ze
              nie wie jeszcze co to stres dostaje witaminy jednak rowniez zgrzyta
              mleczaczkami wiec o co tu chodzi?????????????!!!!!
              • drapieznik Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU !!! 08.01.02, 03:32
                przeczytaj co napisalem powyzej.
            • Gość: Kathtea Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU !!! IP: 10.0.106.* 08.01.02, 12:01
              Bruksizm, czyli zgrzytanie zębami.
              Jedną z przyczyn mimowolnego zaciskania i zgrzytania zębami jest nerwowy tryb
              życia, stres. Panuje przekonanie, że zgrzytania zębami się nie leczy. To błędny
              pogląd. Bruksizm jest chorobą, która nieleczona prowadzi do starcia i obniżenia
              wysokości koron zębów, wystąpienia nadmiernej ruchomości zębów i chorób
              przyzębia. Może doprowadzić do uszkodzenia stawów skroniowo-żuchwowych -
              pojawia się wówczas ból, utrudniający lub nawet uniemożliwiający prawidłowe
              gryzienie. Objawom bruksizmu niekiedy towarzyszy okresowe podwyższenie
              ciśnienia tętniczego, skurcze mięśni nóg, zmęczenie poranne.
              Leczenie bruksizmu jest trudne i długotrwałe.
              Lekarze starają się przede wszystkim usunąć przyczynę wywołującą zgrzytanie i
              zaciskanie zębów, zalecają np. ODROBACZENIE(sic!), korektę zgryzu, itp. W
              leczeniu bruksizmu, w zależności od przyczyny, skuteczne są zabiegi
              dentystyczne i specjalne zabezpieczenia chirurgii szczękowej, jak też
              fizykoterapia, akupunktura, psychjoterapia, itp.
            • Gość: Krystyna Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU !!! IP: *.biaman.pl 09.01.02, 18:48
              drapieznik napisał(a):

> jedzenie wiecej niz normalnie, bez uczucia sytosci, zapominanie, niejasne
              > myslenie, slaby refleks, utrate apetytu, wiatry, problemy miesiaczkowe,
              > niejasne widzenie, zoltawa twarz, dretwienie rak, wyciek z ust w czasie snu,
              > letargie, nadmierne bicie serca, swedzenie uszu, nosa i odbytu, no i te zeby.
              >
              >

To wielce prawdopodobne...
              Ja czytałam w jakimś piśmie zdrowotnym, że wszelkich mikrobów w naszym organizmie
              (przewodzie pokarmowym)jest 1,5 kg. Zależy to jednak od kondycji organizmu, a ta
              kondycja od diety...

> A dlaczego tak jest, o co pytasz? Mozna snuc wiele teorii, jedna z nich moze
              > byc 'podgryzanie' naszych nerwow w celu uspokojenia zwierzyny. Jak juz jestes
              > tak 'nadgryziona' to i masz i wyciek tu i tam... A i zebem klapnie... A
              > chwycilas kiedys za drut pod napieciem??? Lapki upali a nie puscisz. No wiec te
              >
              > zeby tez tak zgrzytaja. Mozna dalej malowac, ze opanowuja synapsy, albo gorzej
              > -
              > uszkadzaja membrany co juz nie moga pompowac jonow. I wtedy klap zebami.
              > Dobranoc!

: ))))))))))))))))))

Pszemolu, to Ty???

• Gość: Nell Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU !!! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 09.01.02, 19:42
          Tez slyszalam, ze zgrzytanie powoduja pasozyty. Kiedys chyba mowila mi to moja mama.
    • sloggi ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU-BIJĘ REKORDY 07.01.02, 14:34
      Chyba głośniej niż ja nikt nie zgrzyta. Nawet mnie nagrano, bo nie wierzyłem.
      Nie chrapię, nie sapię, a zgrzytam, że szok.
      • Gość: kila Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU-BIJĘ REKORDY IP: *.iweb.pl 07.01.02, 17:19
        tu nie chodzi o rekordy ja tez glosno zgrzytam zebami a jak wstaje rano to boli
        mnie cala szczeka i wszystkie miesnie wkolo szczeki sa napiete mi sie wydaj ze
        jednak pasozyty nie sa powodem zgrzytania to chyba raczej stres lub jakis
        jeszcze inny poweod o ktorym nie wiemy
        mnie zawsze przed snem chlopak przytula caluje w czolo i uspokaja zebym
        spokojnie spala czesto pomaga ale nie zawsze gdy zbliza sie jakis egzamin lub
        stresujaca sytuacja czesto budzi mnie w nocy bo zgrzytam
        naprawde chcialabym sie ju ztego pozbyc bo jest to badz co badz bardzo
        uciazliwe i wstydliwe
        pozdrawiam i czekam na caly czas na jaies rady
        • sloggi Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU-BIJĘ REKORDY 07.01.02, 21:27
          Sypiasz z nim bez ślubu, grzesznico.
          Może niech lepiej on sypia ze mną i mnie całuje - obojętne gdzie ( może coś
          zgrzytnie między nami ).
        • drapieznik Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU-BIJĘ REKORDY 08.01.02, 03:37
          Masz racje - ciebie to nie dotyczy. To sie zdarza tylko innym ludziom, jezeli w
          ogole sie zdarza. Tak wymyslilem te pierdoly zebys sie zapytala.

• Gość: nieznana Re: GDZIE TA PANI DOKTOR!!??ZGRZYTANIE ZEBAMI IP: *.daewoo.com.pl 08.01.02, 07:22
            potrzebna nam fachowa odpowiedz a nie rozbudzona fantazja(przyznam ze mi sie
            podoba)drapieznika
            • Gość: Kathtea Re: GDZIE TA PANI DOKTOR!!??ZGRZYTANIE ZEBAMI IP: 10.0.106.* 08.01.02, 11:53
              Obawiam sie, ze "fantazje" drapieznika sa prawda, polecam Encyklopedie Medyczna.
              pozdr. k.
              Ps. Co prawda nie jestem expertem ale cos niecos czytalam na ten temat.
              • Gość: Ania Re: GDZIE TA PANI DOKTOR!!??ZGRZYTANIE ZEBAMI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.02, 00:37
                Brrrrrrrrr
                Pani Doktor, błagam, proszę powiedzieć, jak to jest z tym zgrzytaniem!
                • Gość: Iwona26 Re: GDZIE TA PANI DOKTOR!!??ZGRZYTANIE ZEBAMI IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.01.02, 11:47
                  Ja też zgrzytam, tak powiedział lekarz stomatolog, bo stwierdził, że zbyt
                  szybko scierają mi się wypełnienia. polecjła mi właśnie jakąś wkładkę na noc na
                  zęby, ale zrezygnowałam bo nie mogłabym zasnąc. Powiedziała też że sprawdzonym
                  sposobem jest wsadzenie języka pzry zasypianiu między zęby. Tak też robię, coi
                  nie jest zbyt wygodne, czy pomaga, trudno powidzieć.
                  • Gość: stach Każdy zgrzyta jak to czyta IP: *.chorzow-srodmiescie.sdi.tpnet.pl 11.01.02, 13:07
                    • Gość: abyr Re: Każdy zgrzyta jak to czyta IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.01.02, 16:09
                      Ja zgrzytałam co noc przez 10 lat. Ponieważ pracuję w laboratorium,przebadałam
                      się we wszystkich możliwych kierunkach.Żadnych robaków.Pewnego dnia zgrzytanie
                      samo ustąpiło.Sama nie wiem-cud?Przyznam,że kiedys byłam zdecydowanie bardziej
                      nerwowa,niż dziś. ŻŻ
                      • Gość: akmka Nie wiedziałam.... IP: 195.117.249.* 14.01.02, 09:39
                        ...że moje pytanie spotka się z takim zainteresowaniem. Chciałabym aby Pani
                        Dokor też w końcu zainteresował ten post. Bardzo mnie przestraszyły te pasożyty
                        ale, wątek Pani Laborantki uspokoił. PANI DOKTOR PROSZĘ O ODPOWIEDŹ !!!
                        • Gość: sama Re: Nie wiedziałam.... IP: *.bilgoraj.sdi.tpnet.pl 17.01.02, 11:57
                          Gość portalu: akmka napisał(a):

> ...że moje pytanie spotka się z takim zainteresowaniem. Chciałabym aby Pani
                          > Dokor też w końcu zainteresował ten post. Bardzo mnie przestraszyły te pasożyty
                          >
                          > ale, wątek Pani Laborantki uspokoił. PANI DOKTOR PROSZĘ O ODPOWIEDŹ !!!

• Gość: sama Re: ZGRZYTANIE ZEBAMI PODCZAS SNU !!! IP: *.bilgoraj.sdi.tpnet.pl 14.01.02, 08:20
      Gość portalu: AKMKA napisał(a):

> Pani Doktor,
      > wiem że moje pytanie nie powinno znaleźc sie na tym forum, ale nie znalazłam
      > miejsca w który mogłabym zasięgnąć informacji na ointeresujący mnie temat.
      > Zauważyłam że mój mąż w czasie sanu mocno zgrzyta zębami. Czy jest to objaw np.
      >
      > zmeczenia, zdenerwowania i stresu czy może jakiejś fizycznej dolegliwości.
      > Bardzo przosze o odpowiedź lub skierowanie mnie do osoby która mogłaby
      > odpowiedzieć na moje pytanie.
      > dziękuję.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka