syla24 11.06.03, 01:12 mam 7 cm torbiel na jajnuku jak bardzo jest grożna jak się ją leczy i jak moge długo z nią "chodzić" czy któraś z was leczyła torbiele?? prosze napiszcie coś o tej chorobie pozdrawiam kaska dziekuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
catalina1 Re: torbiel na jajniku 11.06.03, 08:50 J amiałam dwukrotnie, jedną trzeba było wyciąć łącznei z jajnikiem, drugą dało się rozbić silnymi lekami hormonalnymi. Chodzić z tym należy jak najkrócej, jeśli tak można powiedzieć. Jak najszybciej do lekarza, bo są różne gatunki torbieli. Jeśli da się zliwkidować ja farmakologicznie to może być że już po miesiącu- dwóch nie będzie po niej śladu. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.zdz Re: torbiel na jajniku 11.06.03, 12:50 Ja też miałam taką torbiel 5 cm.Poszłam do lekarza w innej sprawie i on to przy okazji wykrył.Nie wiem ile z nim chodziłam? Przez ok.2 tyg.przyjmowałam silny lek hormonalny po którym jeszcze przez parę miesięcy kręciło mi się w głowie.Torbiel została zlikwidowana.Czytałam później,że to czasami poważna sprawa bo te torbiele bywają złośliwe więc trzeba się zainteresować diagnozą i leczeniem jak najszybciej. monika Odpowiedz Link Zgłoś
martina8 Re: torbiel na jajniku 11.06.03, 12:53 Mozesz mi powiedziec przy jakim badaniu, przypadkowo zdiagnozowali Ci taka torbiel? Bylo to USG jajnikow? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
senta Re: torbiel na jajniku 11.06.03, 15:01 Nie zachecam , ABSOLUTNIE ! - do lekcewazenia torbieli , ale powiem Ci moja historie..W ub.roku wykryto u mnie torbiel i skierowano na natychmiastowa operacje. Ja zwlekala a lekarz twierdzil ,ze jestem 'ciemna baba' i jak jeszcze przeciagne to moze skonczyc sie zle.poniewaz jestem po 40stce , stwierdzil ze wytnie cala macice z jajnikami bo juz mi nie sa potrzebne. powtarzam..to byl lekarz z tytulem dr i stanowiskim ordynatorskim . Poszlam do szpitala jak na sciecie..w toku badan przed operacja NIE STWIERDZONO TORBIELI !!! Okazalo sie ze sama pekla , poniewaz byla tzw.czynnosciowa , czyli nie pekniety pecherzyk graafa.. Kamien z serca i lek..przed lekarzem ktory chcial okaleczyc ??? Badz dobrej mysli i idz do dobrego lekarza.Nie poddawaj sie panice ale sprawe wyjasnij z cala konsekwencja ! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kiku.san Re: torbiel na jajniku 11.06.03, 21:07 ja też jestem w trakcie leczenia torbieli. Brałam duphaston - 10 tabl. w trakcie cyklu. Po 2-miesiącach poszłam na kontrolę i okazało się, że torbieli nie ma, ale teraz znowu odczuwam ból, tak więc znowu idę za kilka dni na USG. Niestety, lekarz mi powiedział, że jeżeli przez 6 miesięcy jej nie wyleczę, to konieczny jest zabieg. Moja mama miała usuniętą torbiel razem z jajnikiem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
albercik4 Re: torbiel na jajniku 11.06.03, 21:11 syla24 napisała: > mam 7 cm torbiel na jajnuku > jak bardzo jest grożna jak się ją leczy i jak moge długo z nią "chodzić" > > > czy któraś z was leczyła torbiele?? > prosze napiszcie coś o tej chorobie > pozdrawiam kaska > > dziekuje za odpowiedzi Syla! Nie mozesz tego lekcewazyc!!!! Idz do kilku lekarzy! Ja mialam torbiel 4 lata temu. Lekarz tez chcial mnie ciac, ale nie zdarzyl, na szczescie sama pekla, przy czym zemdlalam!!!! dobrze ze bylam wtedy w domu. Po tym zdarzeniu poszlam do innego lekarza na USG i powiedzial, ze wszystko ok, samo peklo. Do tej pory na szczescie nie mialam zadnych komplikacji, ale wszyscy mowia, ze moglo sie to skonczyc zle! Takze idz lepiej na badania. Trzymam kciuki. Albercik Odpowiedz Link Zgłoś
kiku.san Re: torbiel na jajniku 11.06.03, 21:42 witam ponownie Albercik4 - ja się pytałam lekarza, co się może zdarzyć, gdy taka torbiel sama pęknie, i powiedział mi,że to bardzo dobrze, mogę jedynie zemdleć i tyle. Nie rozumiem więc, co takiego złego Ci się stać? Problemem jest, gdy taka nieleczona torbiel się zezłośliwi. A niektóre lekarstwa podaje się, właśnie po to, żeby ona pękła. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nina37 Re: torbiel na jajniku 12.06.03, 02:58 Sama tego nie przeszlam,ale bliska mi osoba-owszem.Pytasz,co moze sie stac? Otoz przy pierwszej torbieli,niezdiagnozowanej,po wyladowaniu w trybie naglym w szpitalu nastapilo jej usuniecie z calym jajnikiem.Po kilku latach-na drugim jajniku-przyplatalo sie zapalenie otrzewnej-rowniez usunieto jajnik.Moze to jednostkowy przypadek,nie wiem,wiem jednak,ze zartow nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kiku.san Re: torbiel na jajniku 12.06.03, 06:40 a może zależy to od tego, czym wypełniona jest torbiel. Logiczne jest, że jeżeli w środku jest np. ropa (chociaż nie wiem, czy to się wtedy nazywa torbielą), to nie jest dobrze, ale jeżeli jest tam zwykły płyn, którego w naszym organiźmie pełno, to chyba nic złego się nie dzieje. Może Pani Doktor nam wytłumaczy, chociaż ostatnio rzadko się pojawia na forum. W moim przypadku na USG wyszło, że torbiel jest echoujemna i to chyba tyle dobrze. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
giza Re: torbiel na jajniku 12.06.03, 08:35 syla24 napisała: > mam 7 cm torbiel na jajnuku > jak bardzo jest grożna jak się ją leczy i jak moge długo z nią "chodzić" > > > czy któraś z was leczyła torbiele?? > prosze napiszcie coś o tej chorobie > pozdrawiam kaska > > dziekuje za odpowiedzi Cześć, w styczniu miałam operowane jajniki ( wycinanie i przekłówanie torbieli), od momentu zdiagnozowania do operacji minął rok, w międzyczasie różne badania, jeśli masz pytania to napisz maila, chętnie Ci odpowiem. Głowa do góry u mnie wygladało to bardzo groźnie a skończyło sie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
syla24 Re: torbiel na jajniku 12.06.03, 19:12 osz matko ale mnie wystraszyłyście u mnie zdiagnozowano to tak: poszłam do lekarza bo wydawało mi się że jestem w ciąży okropny ból w dole brzucha, aż plecy bolały , mdłości, ból głowy zrobiłam test ale nie wyszedł wieć poszłam a co u nas łatwo się dostać do ginekologa wiec prawie z ulicy jak to się mówi wdepłam opisałam mu co i jak,w trakcie badania odrazu usłyszałam"matko ale sobie pani wychodiowała zobaczymy co" i na usg i tam jak byk 7 cm odrazu skierowanie do szpitala no ale chyba już jest nieważne bo data wystawienia 22 kwiecień a ja nie bardzo moge się wybrać choć powiem wam szczerze że troszke mi dokucza zwłąszcz jak mam jajeczkowanie no ale ja mam teraz sesje i dziedzinki mojej nie mam z kim zostawić kurcze ale mi strach napędziłyście z tym mdleniem a jak to się stanie na spacerz? co z moją kruszynką oo matko płakać będę Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: torbiel na jajniku 12.06.03, 23:20 Nie jest taka diuża, a jeśli wygląda na surowiczą to jedst to najprawdopodobniej tzw torbiel czynnościowa a wiec spowodowana zaburzeniem równowagi hormonalnej, Można stosowac albo progesttageny ew I fazie cyklu lub leki hanmyujące wyrzu t gonadotropin- dojrzewanie pecherzyków i owyulackę a więc pigułki antykoncepcyjne przez 2-3cykle Odpowiedz Link Zgłoś