Dodaj do ulubionych

endometrioza

26.06.07, 21:25
Hej! Mam pytanie do wszystkich kobiet po przejściach związanych z cp. Moja
gin. powiedziała mi, że przyczyną cp może być też endometrioza. Czy któraś z
Was ma na ten temat jakieś informację, swoje doświadczenia, metody
diagnozowania tego schorzenia i jego leczenie? Proszę o podzielenie się,
pozdrawiam. Kaisa
Obserwuj wątek
    • alexandraja Re: endometrioza 27.06.07, 12:34
      Witam, ja cp mialam usuwana laparoskopowo 8 stycznia, wtedy tez dowiedzialam
      sie ,ze usunieto mi rowniez malenkie 5mm ognisko endometriozy. Lekarze mimo to
      stwierzdili ze tak mala endometriza nie byla przyczyna ciazy pozamacicznej lecz
      ze w moim przypadku byl to zwykly przypadek.Jednak owszem endometriza nalezy do
      przyczyn cp. Moja ginekolog wlasnie po operacji leczyla mnie tabletkami
      hormonalnymi o nazwie Lutenyl (jako m.in. antykoncepcja)podobno ze wlasnie on
      leczy endometrize i zmniejsza krwawienia miesiaczkowe ktore ja napedzaja.
      Jednak endometriza moze sie odnawiac i przeszkadzac w zajsciu w ciaze wogole.
      Ja mieszkam we Francji ale wiem ,ze te tabletki popularne sa rowniez w Polsce.
      Nie wiem jak bedzie dalej mam zamiar rozpoczac starania o siostrzyczke lub
      braciszka dla ojego juz dwuletniego synka po wakacjach i barzdo sie boje. Nigdy
      wczesniej nie mialam zdiagnozowanej endo 9mieszaklam wtedy w Polsce) ale zawsze
      bolal mnie brzuch podczas okresu (mdlalami wymiotowala z bolu) i mialam
      baaardzo obfite miesiaczki. Po pierwszej ciazy jest poprawa juz mniej boli
      jednak okres nadal obfity. No wiec nie wiem sama , moja gin zdecydowala sie na
      leczenie w razie czego poki sie nie staramy a lekarze ze szpitale zgodnie
      zaprzeczyli jakoby u mnie przyczyna cp byla ta moja malenka endometrioza.
      Przyznam jednak ze zarowno endo jak i cp po lewej stronie... wiec moze jakis
      zwiazek jest...
      Pozdrawiam
      Ola
      • dowa Re: endometrioza 30.06.07, 14:34
        Ja mialam cp 4 lata temu. Wycieto mi czesc lewego jajowodu. wynik
        histopatologiczny po operacji był: przyczyna - endometrioza. nie leczono mnie
        na to.
        Normalnie zaszlam w ciaze. teraz Dianka konczy 1 rok i 3 mce.
        Powodzenia.
        • kasmaz79 Re: endometrioza 02.07.07, 21:11
          Hej!
          Z tego co czytam, to można ją zdiagozować przy laproskopii lub laparotomii i
          wtedy informacje na ten temat zapisane bedą w wynikach histopatologicznych. U
          mnie na szczęście nic takiego nie pisze. Ale mimo wszystko chciałabym się
          upewnić. Czy można toto zdiadnozować inaczej niż za pomocą ingerencji w
          organizm? Co wy na to?
          • alexandraja Re: endometrioza 02.07.07, 22:54
            hmmm
            podobno pewna diagnoza to wlasnie po laparoskopii lub laparotomii ale niektorzy
            lekarze podejrzewaja na podstawie wywiadu bo endo daje czasami objawy.... Ja
            mialam laparoskopie i usuneli mi jedno ognisko endometriozy okolo 5mm. i nie
            wiem czy moga sie gdzies znajdowac inne male ogniska czy lekarze wykonujacy
            operacje zauwazyliby... bylam tak przerazona c.p. ze zapomnialam zapytac..Ja
            nigdy nie mialam innych objawow endo oprocz bolesnych i obfitych miesiaczek
            tak ,ze diagnoze rowniez byla dla mnie szokiem
            Pozdrawiam
            Ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka