Dodaj do ulubionych

kiedy test ciążowy

16.11.07, 12:11
Kiedy najwcześniej można zrobić test ciążowy żeby wynik był wiarygodny?
Obserwuj wątek
    • hanti4 Re: kiedy test ciążowy 16.11.07, 12:16
      po terminie spodziewanej miesiaczki.
    • kulka_ulka Re: kiedy test ciążowy 16.11.07, 12:17
      w dniu spodziewanej miesiaczki.
    • marzena604 Re: kiedy test ciążowy 16.11.07, 15:59
      Są testy które wykrywają ciążę już po 48 godzinach od zapłodnienia, ale są
      droższe od tych które wykrywają 6-dniową ciążę. Tylko robiąc taki test
      pamiętaj,że dzień w którym współżyłaś niekoniecznie jest dniem zapłodnienia-do
      zapłodnienia może dojść nawet dzień, dwa po współżyciu (ja zrobiłam właśnie test
      6 dni po współżyciu i wyszedł negatywny, a byłam w ciąży). Pozdrawiam. Marzena
      • nglka Re: kiedy test ciążowy 16.11.07, 16:09
        > Są testy które wykrywają ciążę już po 48 godzinach od zapłodnienia,

Że jak? Co Ty piszesz? smile Po 48 godzinach to nawet organizm nie wie, że doszło
        do zapłodnienia smile

Hormon hCG jest produkowany NAJWCZEŚNIEJ 6 dni po zapłodnieniu. Czyli dopiero po
        rozpoczęciu procesu zagnieżdżania. Do implantacji dochodzi między 6 - 12 dniem
        po owulacji. Jeśli nie zna się terminu owulacji to najbezpieczniej jest doliczyć
        7 dni (tyle może minąć max od stosunku do owulacji), do tego 12 dni na
        zagniieżdżenie (ma) to już da 19 dni.I wypadałoby doliczyć minimum 2 dni na
        wzrost hormonu. Co da równo 3 tygodnie.
        Wcześniej wykonany test będzie wiarygodny w 99,9% wiarygodny TYLKO wtedy, gdy
        wynik będzie pozytywny, negatywny wykonany wcześniej nie da pewności co do braku
        ciąży.
        • nglka Re: kiedy test ciążowy 16.11.07, 16:12
          To, że gdzieś spotkałaś się z określeniem, że test wykrywa już 2-3 dniową ciązę
          oznacza tylko i a tyle, że z punktu widzenia medycyny pojęcie "ciąża" to termin,
          którym posługujemy się od zagnieżdżenia, nie od stosunku, nie od zapłodnienia.
      • lilith76 Re: kiedy test ciążowy 16.11.07, 16:15
        > Są testy które wykrywają ciążę już po 48 godzinach od zapłodnienia, ale są
        > droższe od tych które wykrywają 6-dniową ciążę.

Gdzie???
        Chyba że na płytce w klinice in vitro.
        Ktoś kto by odkrył tak wczesny wiarygodny test mógłby do końca życia leżeć na forsie.
        Do momentu implantacji (6-10 dzień po zapłodnieniu) zarodek dryfuje z jajowodu do macicy, nie ma kontaktu z ciałem matki - żaden test ciąży nie pokaże, bo na jakiej podstawie. Organizm kobiety jeszcze nic nie wie o ciąży.
        Owe reklamowane testy, które niby wykrywają już po 6 dniach to też skok na kasę naiwnych kobiet, podobno w innych krajach nikt już nie napisze czegoś takiego na ulotce - są dobre, w tych przypadkach gdy implantacja była bardzo wcześnie i poziom hormonu od razu skoczył. Reszta wydaje forsę na kolejne testy.

Testować najlepiej w terminie spodziewanej miesiączki. Inaczej negatywny wynik to wywalone pieniądze, czas i nerwy. Test trzeba będzie powtórzyć.
        • marzena604 Re: kiedy test ciążowy 17.11.07, 22:43
          Pewnie w aptece. To nie mój wymysł, tylko lekarza. Powtarzam co on mówił. Z
          kontekstu wywnioskowałam,że chodzi o test ogólnie dostępny w aptece.
          • Gość: aa Re: kiedy test ciążowy IP: 217.98.20.* 17.11.07, 22:55
            cóz,rowniez lekarzom zdarza sie gadac bzdury
            • marzena604 Re: kiedy test ciążowy 18.11.07, 21:02
              No tak,zapomniałam,że to Ty wiesz wszystko najlepiej...
              • doral2 Re: kiedy test ciążowy 18.11.07, 21:50
                najlepiej na miesiąc przed współżyciem....
      • oliwija Re: kiedy test ciążowy 16.11.07, 18:25
        ja byłam w 20 tygodniu ciązy i test wyszedł negatywny. lepiej isc na
        usg.
        • nglka Re: kiedy test ciążowy 16.11.07, 18:41
          Nic dziwnego, że test w 20 tyg wyszedł negatywny bo jak sama nazwa wskazuje -
          testy apteczne służ do szybkiego wykrywania WCZESNEJ ciąży. HCG swój szczyt
          osiąga w ok. 8-10 tygodniu ciąży a następnie stopniowo spada.
          • Gość: matkakobieta Re: kiedy test ciążowy IP: *.gdynia.mm.pl 18.11.07, 18:16
            u mnie w 3-4tyg ciazy byl negatywny- dopiero w 5/6 był pozytywny-
            wszystko zalezy od naszego organizmu jak zacznie szybko i w jakim
            stopniu produkować hormon ciązy.
      • Gość: ewka Re: kiedy test ciążowy IP: 91.218.70.* 01.02.17, 19:39
        Tak się zastanawiam nad stwierdzeniem "wykrywają ciążę już po 48h od zapłodnienia". Jak to możliwe skoro testy ciążowe wykrywają HCG (czy b-HCG) a ten hormon z kolei produkowany jest dopiero po zagnieżdżeniu się zapłodnionego jajeczka. Dodam, że proces ten następuje około 5-8 doby od zapłodnienia (różnie podają). Jeżeli doliczyć, że do zapłodnienia może dojść nawet dzień, dwa po współżyciu (bo może) to procedura jeszcze wydłuża się o dzień lub dwa!
        • came0 Re: kiedy test ciążowy 08.06.17, 13:54
          Ja znam dwa testy, które można wykonać już w 6 dniu od zapłodnienia. Znacie jeszcze jakieś? ttc.blog.pl
    • lilith76 Re: kiedy test ciążowy 22.11.07, 14:10
      glenior - napisz coś konstruktywnego zamiast wklejać tylko reklamy innych portali.
      Powinni cię zbanować.
    • marylux Re: kiedy test ciążowy 23.11.07, 16:21
      Ja robiłam taki test co miał wykryć już ciąże 48 godzinną i...
      wyszło, że w ciązy nie jestem (a robiłam ten test w 9 dni ciazy).
      Jak się póżniej okazało w ciąży byłam ale wyszło to dopiero gdy
      zrobiłam drugi test- w 20 dniu ciąży.
      • lidek0 Re: kiedy test ciążowy 02.02.17, 07:08
        Sądzisz, że po 10 latach autorka wątku do niego wróci? Jaki jest sens wyciągania takich staroci ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka