Dodaj do ulubionych

B. Prenatalne

07.08.03, 11:19
Robilam ostatnio badania krwi i jest male ryzyko ze moge urodzic dziecko z
zespolem Downa. Bylam na rozmowie i spytano mnie czy chce przeprowadzic
badania prenatalne, nie wiem co zrobic poniewaz jest ryzyko poronienia. Czy
ktos mial ten problem, pomozcie.
Obserwuj wątek
    • praktycznyprzewodnik Re: B. Prenatalne 07.08.03, 12:28
      Owszem, zaszłam w nieplanowaną ciąże w 39 roku zycia i proponowano mi badania w
      kierunku zespołu Downa. Nie robiłam ich, bo nie chciałam narażać życia
      dziecka . Jest podobno jakies 5% prawdopodobienstwa spowodowania poronienia,
      gdy robi sie to badanie około 2o tyg. Zapewne jesli robi sie je wczesniej
      prawdopodobienstwo jest większe.
      Ale mogę także sie mylić, zalezy jaką techniką jest to robione, nie jestem
      specjalistą. W moim przypadku miało to byc to badanie o nazwie amniopunkcja -
      czyli pobranie próbki wód płodowych.
      Nie zdecydowałam się. Niczego by to nie zmieniło - dziecko i tak by się
      urodziło.
      Pod pojęciem "badania prenatalne" mieszczą się też inne choćby banalne USG.
      Pozdrowienia dla dzidziusia.
      • maciejaszka1 Re: B. Prenatalne 07.08.03, 20:01
        Myślę, że właśnie istnieje takie badanie nieinwazyjne (ale nie jestem
        fachowcem - trzeba zweryfikować!) - o ile mi wiadomo, to przy USG genetycznym
        są w stanie zweryfikować taką diagnozę z dość dużą dokładnością. Wiem na pewno,
        że u takich dzieci są jakieś zmiany w budowie karku i to widać na USG. Wiem, że
        takie badania wykonują w Klinice wad wrodzonych w Centrum Zdrowia Matki Polki
        w Łodzi. Polecam tam szefową tej kliniki - prof. Respondek. Ale kolejki do
        badań są straszne, więc najlepiej położyć się w tym szpitalu np. na Klinice
        Medycyny Matczyno - Płodowej - ze skierowaniem od lekarza. Skierowanie jest
        ważne, bo nie tzeba płacić. Ale wiem, że musi być na nim umieszczona dokładna
        nazwa kliniki, do której się kieruje. Pacjentki szpitala są obsługiwane szybko.
        Acha, jeszcze proponuję przyjechać do szpitala w weekend, bo od poniedziałku
        bywają tłoki i brak miejsc na oddziale.
        Zyczę powodzenia i dużo zdrowia
        Gośka
    • magda010 Re: B. Prenatalne 07.08.03, 19:57
      A jakie badania wykazuja, ze jest ryzyko, ze dzidzia ma downa? Robilas specjalne badania krwi w tym kierunku? Slyszalam, ze czasem usg wskazuje na mozliwosc zespolu downa, np. gdy dziecko ma krotki i szeroki kark. Nie wiem niestety, jakie badania prenatalne to wykrywaja. Jezeli inwazyjne, to chyba bym sie wstrzymala, chociaz z drugiej strony ciekawosc i mozliwosc uspokojenia sie, jezeli nie ma downa... trudna decyzja.
      • pipi31 Re: B. Prenatalne 07.08.03, 23:57
        magda010 napisała:

> A jakie badania wykazuja, ze jest ryzyko, ze dzidzia ma downa? Robilas
        specjaln
        > e badania krwi w tym kierunku? Slyszalam, ze czasem usg wskazuje na mozliwosc
        z
        > espolu downa, np. gdy dziecko ma krotki i szeroki kark. Nie wiem niestety,
        jaki
        > e badania prenatalne to wykrywaja. Jezeli inwazyjne, to chyba bym sie
        wstrzymal
        > a, chociaz z drugiej strony ciekawosc i mozliwosc uspokojenia sie, jezeli nie
        m
        > a downa... trudna decyzja.

Skierowano mnie na badania krwi(test potrojny) poniewaz ze strony mojego meza
        jest dziecko z zespolem Downa. I wyszedl mi ze jest minimalne ryzyko. Mieszkam
        we Francji, a tutaj na tym punkcie wszyscy sa ostrozni i robia mnustwo testow.

TEST POTROJNY-jest to pobranie probki krwi. Probke ta poddaje sie analizie i
        okresla sie poziom substancji produkowanych przez plod. Wszelkie odchylenia od
        przyjetej normy moga wskazywac na ryzyko wystapienia wad genetycznych dziecka.
    • monika.antepowicz Re: B. Prenatalne 08.08.03, 09:05
      W takich sytuacjach doradzanie pacjentce jest nieetyczne- według zaleceń
      genetyków. jeśli rzeczywiscie ryzyko jet małe jak dla populacji to nie ma chyba
      wskazań, jeśli wyniki wykazały ze jest wieksze niz 1:350- to nalezy rozważyć.
      Można dodać że do statystyki poronień bierze sie tez ciazę które mogłyby i tak
      zostac poronione z powodu zmian chromosomalnych. Tak wiec ryzyko w dobrym
      osrodku jest nieduże i wynosi 0,5%- badanie moze wykazac też inne
      nieprawidłowoscxi poza zeps. downea. Z drugiej strony dysponujemy coraz
      lepszymi badaniami usg
      • pipi31 Re: B. Prenatalne 08.08.03, 11:17
        monika.antepowicz napisała:

> W takich sytuacjach doradzanie pacjentce jest nieetyczne- według zaleceń
        > genetyków. jeśli rzeczywiscie ryzyko jet małe jak dla populacji to nie ma
        chyba
        >
        > wskazań, jeśli wyniki wykazały ze jest wieksze niz 1:350- to nalezy rozważyć.
        > Można dodać że do statystyki poronień bierze sie tez ciazę które mogłyby i
        tak
        > zostac poronione z powodu zmian chromosomalnych. Tak wiec ryzyko w dobrym
        > osrodku jest nieduże i wynosi 0,5%- badanie moze wykazac też inne
        > nieprawidłowoscxi poza zeps. downea. Z drugiej strony dysponujemy coraz
        > lepszymi badaniami usg

U mnie ryzyko niestety jest 1:100
    • monika.antepowicz Re: B. Prenatalne 10.08.03, 12:26
      To raczej spore. nA PEWNO JEST TO WSKAZANIE DO AMNIPUNKCJI- WEYKONUJE SIĘ OKOŁO
      16 TYGODNAI, PO 4 TYGODNIACH JEST WYNIK- A POTEM CZAS NA DECYZJE I JESLI
      DECYDUJE SIE pANI URODZIĆ CHORE DZIECKO- TO JEST MOŻLIWOŚĆ PRZYGODR\TOWANIA SIĘ
      DO TAKIEJ OPIEKI. alE DECYZJA MUSI BYĆ TYLKO I WYŁĄCZNIE pAŃSTWA DECYZJĄ
      sERDECZNIE POZDRAWIAM I TRZYMAM KCIUKI!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka