zxx1 15.08.03, 11:22 Chodzi mi o nadżerkę, po badaniu pani doktor powiedziała, że jest nadżerka i że da mi tabletki na jej obniżenie. Co to oznacza? Czy to wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika.antepowicz Re: nadżerka 16.08.03, 16:27 zxx1 napisała: > Chodzi mi o nadżerkę, po badaniu pani doktor powiedziała, że jest nadżerka i > że da mi tabletki na jej obniżenie. Co to oznacza? Czy to wystarczy? Nadzerka to objaw ze gdy oglądamy tarczę części pochwowej szyjki macicy we wzierniku to widzimy zaczerwienienie- a węc szyjka nie jest pokryta prawidłowym nablonkiem wielowarstwowym płazskim, ale ze wzgledu na stan zapalny lunb np na tle hormonalnym (na przyklad pod wpływem pigułek antykoncepcyjnych) na tarzczy pojawia sie nabłonek walcowaty wytwarzajacy śluz- stąd upławy. Można probować leczyć miesjscowo- gałakmi aby zlikwidować drobnoustroje chorobotwórcze i złuszczyć nabłonek walcowaty aby mógł sie pojawic w tym miesjcu prawidłowy nabłonek wielowarstwowy( zniszczenie tego nabłonka maja na celu i inne procedury- jak na przykład smarowanie solcogynem, wypalanie czy wymrazanie Odpowiedz Link Zgłoś