Dodaj do ulubionych

Wysoki Estradiol w 25 dc

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.08, 14:02
Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników badań krwi robionych w
25 dniu cyklu:
Estradiol: 228,2 pg/ml przy normie dla fazy lutealnej: 43,8 - 211
Progesteron: 22,03 ng/ml przy normie dla fazy lutealnej 1,7 - 27.0
Testosteron: 0,65 ng/ml przy normie dla fazy lutealnej 0,05 - 0,73

Owulację w tym cyklu miałam. Oglądaliśmy ją na ekranie USG smile
Nurtuje mnie ten przekroczony Estradiol. Czy mogę być w ciąży?

Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Wysoki Estradiol w 25 dc 06.02.08, 15:22
      www.leczsiezdrowo.pl/pl/kobieta/twoj_problem/zaburzenia_rownowagi/

estradiol podaje się przy HTZ, więc wątpię byś była w ciąży..

lepiej zrób sobie test typowo ciążowy w dniu spodziewanej miesiączki...lub test
      beta HCG z krwi...

do wyjaśnienia....
      zamknięte!
      • Gość: Viola Re: Wysoki Estradiol w 25 dc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.08, 15:44
        Co to znaczy, że Estradiol podaje się przy HTZ? Przy hormonalnej
        terapi zastępczej? Ja nie biorę żadnych leków.
      • Gość: Viola Re: Wysoki Estradiol w 25 dc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.08, 15:54
        Doral,
        Czy Ty musisz odpowiadać na każdy post nawet nie mając bladego
        pojęcia na dany temat?
        Dosłownie przy każdym wątku napotykam Twoje głupie komentarz.
    • Gość: Viola Re: Wysoki Estradiol w 25 dc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.08, 09:17
      Podnoszę mój wątek.
      Czy naprawdę nikt nie wie?
      Jestem już 3 dzień po terminie okresu i go nie ma mam. (???)
      Zazwyczaj mam regularne miesiączki. Miałam bóle menstruacyjne więc
      myślałm, że będę mieć okres, ale nie. Popłynęła tylko taka jedna
      kropelka leciutko podbarwiona krwią i to wszysko.
      Test ciążowy wychodzi mi negatywny. Czy to mogą byc jakieś
      zaburzenia hormonalne?
      • doral2 Re: Wysoki Estradiol w 25 dc 07.02.08, 09:39
        to zrób sobie test ciążowy, dodam tak głupio
        • Gość: Viola Re: Wysoki Estradiol w 25 dc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.08, 09:48
          Zrobiłam sobie test ciążowy i wyszedł mi negatywny.
          • doral2 Re: Wysoki Estradiol w 25 dc 07.02.08, 10:10
            to się jeszcze głupio zapytam, czy pokazywałaś te "straszne" wyniki
            jakiemukolwiek lekarzowi?
            • Gość: Viola Re: Wysoki Estradiol w 25 dc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.08, 10:35
              Jestem zapisana do lekarza ginekologa-endokrynologa na poniedziałek.
              Może do tego czasu coś się też wyklaruje z tym okresem.
              Oczywiście umieram z ciekawości już teraz dlatego zamieściłam ten
              wątek.
              Pozdrowienia.
              • doral2 Re: Wysoki Estradiol w 25 dc 07.02.08, 10:43
                i ta twoja ciekawość spowodowała, że zarzucasz mi głupie komentarze, tak??
                • Gość: Viola Re: Wysoki Estradiol w 25 dc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.08, 11:25
                  Nie, tylko to że piszesz mi o jakiejś Hormonalnej Terapi zastępczej.
                  Co to ma do rzeczy?
                  Jednakoważ cenię Twój wkład w "podnoszenie" mojego wątku. Za to
                  serdecznie dziękuję. smile
                  • doral2 Re: Wysoki Estradiol w 25 dc 07.02.08, 11:34
                    a zajrzałaś chociaż do tego linka, który ci podałam??
                    i w ogóle wiesz cokolwiek nt. HZT??
                    i wiesz, za co jest odpowiedzialny estradiol?
                    i wiesz, jakie odstępstwa od normy są groźne??
                    bo u ciebie te odstępstwo jest niewielkie, a strasznie się awanturujesz..
                    ponadto - nie estradiol wskazuje ewentualną ciążę....

a tu drugi link do poczytania
                    www.google.com/search?hl=en&rlz=1B2GGFB_enPL223PL224&q=przyczyny+nadmiaru+estrogen%C3%B3w&btnG=Search
                    • doral2 Re: Wysoki Estradiol w 25 dc 07.02.08, 11:41
                      i w ogóle skorzystałaś googla??
                      pewnie nie...

Oznaczanie poziomów estradiolu i progesteronu dostarcza istotnych informacji o
                      przebiegu procesu owulacji.

Estradiol (E2) jest produkowany przez dojrzewające pęcherzyki Graffa. Jego
                      poziom zmienia się istotnie w ciągu cyklu. Badanie stężenia estradiolu wykonuje
                      się w 3dc (razem z FSH) w celu oszacowania rezerwy jajnikowej, w późnej fazie
                      pęcherzykowej (na kilka dni przed spodziewaną owulacją) w celu oceny dynamiki
                      dojrzewania pęcherzyków oraz po owulacji w celu oceny czynności ciałka żółtego.
                      W monitorowaniu owulacji (szczególnie w cyklach stymulowanych gonadotropinami)
                      powtarzanie badania estradiolu w połączeniu z USG umożliwia ocenę rozwoju
                      pęcherzyków a także określenie optymalnego momentu do podania leków
                      zawierających gonadotropinę kosmówkową (hcg) w celu wywołania pęknięcia
                      pęcherzyka (pęcherzyków).

Uwagi:

W przypadku gdy pęcherzyk(i) nie produkuje(ą) dostatecznej ilości E2 pomimo
                      tego, że osiągnęły już odpowiednią wielkość (zazwyczaj przyjmuje się, że są to
                      pęcherzyki o średnicy przynajmniej 17, 18 mm) można opóźnić podanie leków
                      wywołujących jego (ich) pęknięcie. Bezpośrednio przed owulacją poziom estradiolu
                      spada. W cyklach stymulowanych gonadotropinami (najczęściej do zabiegów IVF)
                      stężenie E2 > 2000 pg/ml sygnalizuje zagrożenie zespołem hiperstymulacji
                      jajników. Estradiol jest wytwarzany przez wszystkie pęcherzyki jajnikowe
                      (również te mniejsze) i o ile samo jego stężenie daje pewną informację o cyklu,
                      to bez badania USG nie można na jego podstawie ustalić czy owulacja nastąpiła
                      lub nastąpi.
                      • Gość: Viola Re: Wysoki Estradiol w 25 dc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.08, 12:11
                        Skorzystałam z googla i wiem za co odpowiedzialny jest estradiol.
                        W tym linku, który podałam mówi się głownie o niedoborach estradiolu.
                        Wiem, że nie jest to hormon świadczący o ciąży, jednakowoż jest
                        produkowany także przez łożysko (normalnie przez jajniki) stąd jego
                        poziom w czasie ciąży jest wysoki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka