tabasc0 18.02.08, 19:31 Biore regulon od 1,5roku. 2 dni po stosunku zapominialam wziac tabletke, wzielam ja po 20 godzinach, pierwszy raz tak sie stalo niestety Wątpliwa sprawa,ale czy moglo dojsc do zaplodnienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tabasc0 Re: Dziewczyny mam pytanie 18.02.08, 19:41 Zapomniana tabletka byla 10 z opakowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Dziewczyny mam pytanie IP: *.chello.pl 18.02.08, 19:56 Nie, na pewno nie!! Tabletka ostatnia dziala jeszcze okolo doby....a do tego jeszcze 2 dni po stosunku, tak dlugo tam plemniki nie zyja, a tabletka ostatni dzialala jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Dziewczyny mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 19:58 Gość portalu: Marta napisał(a): Tabletka ostatnia dziala jeszcze okolo doby... ciekawe, a dlaczego opóźnienie nie może przekroczyć 12 godzin? 2 dni po stosunku, tak dlugo tam plemniki nie zyja, seeeeeeeeeeeeeerio? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: Dziewczyny mam pytanie IP: *.chello.pl 18.02.08, 22:54 dziesiąta pigułka, czyli z drugiego (najbezpieczniejszego) tygodnia. skoro zażyłaś zapomnianą pigułkę (i kolejna o normalnej godzinie), to postąpiłaś zgodnie z instrukcją postępowania w razie zapomnienia i jesteś chroniona przed ciążą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Dziewczyny mam pytanie IP: 212.160.168.* 19.02.08, 10:09 Miałam w tym miesiacu podobną sytuację. Zapomnianą tabletkę połknęłam po 22 godzinach a nastepną o stałej porze. Wyczytałam w ulotce jakąś zasadę 7 dni, że należy następne opakowanie rozpocząć bez 7 dniowej przerwy. Czy powinnam tak postąpić czy to w przypadku dłuższego zapomnienia tabletek? Taką informację wyczytałam w ulotce do Yasmin. Proszę o "tłumaczenie" Odpowiedz Link Zgłoś
tabasc0 Re: Dziewczyny mam pytanie 19.02.08, 16:26 Dzieki wielkie, moze wreszcie zdolam sie odstresowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: Dziewczyny mam pytanie IP: *.chello.pl 19.02.08, 17:41 > Wyczytałam w > ulotce jakąś zasadę 7 dni, że należy następne opakowanie rozpocząć > bez 7 dniowej przerwy. postępowanie zależy od tego, której pigułki zapomnisz: 1 tabletka zapomniana w pierwszym tygodniu stosowania. Należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę (nawet jeżeli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie) a kolejne tak jak zazwyczaj. Przez następne 7 dni należy stosować dodatkową metodę antykoncepcji (metoda barierowa). Istnieje możliwość zajścia w ciążę w przypadku stosunków płciowych w tygodniu poprzedzającym zapomnienie tabletki. Należy zasięgnąć porady lekarza. 1 tabletka zapomniana w drugim tygodniu stosowania Należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę (nawet jeżeli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie) a kolejne tak jak zazwyczaj. Skuteczność tabletki jest zachowana i nie potrzeba stosować dodatkowych metod antykoncepcyjnych. 1 tabletka zapomniana w trzecim tygodniu stosowania Istnieją dwie możliwości bez potrzeby stosowania dodatkowej metody antykoncepcyjnej: Należy jak najszybciej przyjąć zapomnianą tabletkę (nawet jeżeli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie) a kolejne tak jak zazwyczaj. Po przyjęciu ostatniej tabletki z opakowania, nastepnego dnia należy rozpocząć przyjmowanie tabletek z nowego opakowania nie robiąc przerwy. Krwawienie miesiączkowe może wystąpić dopiero po zakończeniu przyjmowania tabletek z drugiego opakowania. Jednakże w trakcie przyjmowania tabletek może wystapić plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe. lub Można zaprzestać przyjmowania pozostałych tabletek z opakowania, zrobić 7 dniową lub krótszą przerwę (licząc również dzień w którym zapomniano przyjąć tabletkę) i rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania. Stosując tę metodę można rozpoczynać kolejne opakowanie tego samego dnia tygodnia jak zazwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Dziewczyny mam pytanie IP: 212.160.168.* 20.02.08, 16:00 justy, dzięki Tobie w końcu zrozumiałam Moja 1 zapomniana tabletka była z drugiego tygodnia. Połknęłam zapomnianą oraz bieżącą o stałej porze. Rozumiem, że postąpiłam właściwie i po zakończeniu opakowania robie normalną 7-dniową przerwę. Jeszcze raz bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź (w nerwach człowiek głupieje i nawet ulotki nie rozumie Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tabasc0 Co to moze byc? 21.02.08, 13:41 Zaraz po wzieciu brakujacej tabletki i tej o normalnej porze czuje sie wprost fatalnie... boli mnie caly brzuch i miejscami przechodzacy do jajnikow. Poza tym mam jakies dziwne zaparcia choc nigdy ich nie mialam;/ Odpowiedz Link Zgłoś
alunia78 Re: Dziewczyny mam pytanie 21.02.08, 16:53 Nic się nie dzieje nie potrzebnie się martwisz brałam to wiem że nawet w czasie przerwy gdzie ma wystąpić krwawienie też nie dojdzie do zapłodnienia Odpowiedz Link Zgłoś