goska797 06.05.08, 11:50 Okazało się że mam wysoką prolaktynę 102,4 a norma jest 30. Staram się o dziecko i bezskutecznie jak widać.Zastanawiam się czy ktos miał podobny problem?czy jest szansa na dziecko?i czy wystarcza tylko leki do jej obniżenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
goska797 Re: za wysoka prolaktyna 06.05.08, 11:59 Dodam że estradiol mam 116,7pg/ml - norma do 211 progestreon 14,63 ng/ml- norma do 27 tsh- 3 gen 4,1 ulU/ml- norma do 4,2 Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: za wysoka prolaktyna 06.05.08, 12:21 musisz wyrównać poziom prolaktyny.. najczęścij w tym celu podaje się bromergon i najprawdopodobniej będzie wszystko ok Odpowiedz Link Zgłoś
soilew Re: za wysoka prolaktyna 08.05.08, 22:37 Ja miałam wysoki poziom prolaktyny,miałam do wyboru dwa rodzaje tabletek jedne bromergon za ok 6 zł i norprolac za 120 zł.Mój lekarz powiedział ze bromergonem moge długo sie leczyc,po norprolacu jest moźliwosc szybkiego zajscia w ciaże.Po norprolacu jest lepsze samopoczucie ja nawet dojezdzałam do pracy.Po 6 miesiecznym okresie karmienia próbowałam zatrzymac laktacje za pomoca bromergonu to przez tydzień miałam potworne nudnosci,wymioty.Zaryzykowałam wybrałam norprolac aby szybko zajsc w ciaze nie skonczyłam jednej paczki i zaszłam w ciaze po 2 miesiacach leczenia.Obecnie jestem mama 8 miesięcznego synka.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiao_1 Re: za wysoka prolaktyna IP: 217.153.158.* 08.05.08, 22:43 Ja polecam tabletki Castagnus opakowanie kosztuje 9zł są to tabletki ziołowe bierze się codziennie rano przez 3 miesiące. Ja wzięłam tylko jedno opakowanie i jestem mamą 3-miesięcznej Zuzi. Castagnus obniżają prolaktynę, Bromergon mi nie pomógł i źle się czułam. Pozdrawiam ps. tabletki Castagnus kupuje się w aptece. Odpowiedz Link Zgłoś
tymonka30 Re: za wysoka prolaktyna 09.05.08, 09:03 wiki.28dni.pl/normy_laboratoryjne_dla_kobiet_oraz_interpretacja_wynikow_badan_hormonalnych Tutaj znajdziesz info m.in. o PRL. Ja mam podwyższoną i zbijam bromergonem akurat. Organizm się przyzwyczaił i wcale to samopoczucie nie jest takie złe. Odpowiedz Link Zgłoś
megafonkaonly Re: za wysoka prolaktyna 09.05.08, 13:08 Ja miałam prolaktyne w górnej granicy normy,i w celach "ciązowych" lekarz zalecił BROMERGON- jak dla mnie to najgorsze świństwo- od razu pierwszego dnia: nudności, zasłabnięcie, drgawki, brak równowagi, zaburzenia widzenia: rozmazany obraz. Na drugi dzień wzięłam tylko pół tabl. dopochwowo i na noc /!/- wstawałam rano z łózka trzymając się ściany.....w dodatku o prowadzeniu auta po tym, czy nawet efektywnej pracy /lub nauce/ możesz zapomnieć...działa jak "głupi jaś". Mi lekarz powiedział ze nie ma zamiennika więc dałam spokój, ale widzę ,że jedna forumowiczka coś wspomina o droższym- ale wygląda na to,że lepszym zamienniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja:-) Re: za wysoka prolaktyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 16:55 teraz jestem przerażona, za tydzień odbieram wyniki poziomu prolaktyny, mam objawy podwyższonego poziomu. jak po takich lekach można pracować, zajmować się dzieckiem itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
domiska75 Re: za wysoka prolaktyna 09.05.08, 21:04 Ja przyjmowałam parlodel, odpowiednik bromergonu, cena za opakowanie ok 70zł, przez pierwszy tydzień lekkie mdłości, później czułam się świetnie. Po 3 miesiącach prl wróciła do normy, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja:-) dzięki domiska75 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.08, 10:15 Wszystko sobie notuję, w razie czego będę przygotowana u lekarza. Mam 3 letnią córkę i wiem z doświadczenia, że nawet pediatra potrafi dziecku truciznę przepisać, mimo lepszych, chociaż droższych zamienników. Ja zawsze sprawdzam i idę po nową receptę, ale jak pomyślę ile matek szkodzi swoim dzieciom, ślepo ufając lekarzowi... dla przykładu - 2,5 letni syn koleżanki dostał bromowodorek dekstrometrofanu na kaszel. Ciarki przechodzą... Odpowiedz Link Zgłoś