o-lcia 08.06.08, 19:41 Czy pieprzyki oglada dermatolog?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcelka123 Re: Do kogo z pieprzykami?? 08.06.08, 20:05 > Czy pieprzyki oglada dermatolog?? Tak Odpowiedz Link Zgłoś
ensoleillement Re: Do kogo z pieprzykami?? 08.06.08, 23:19 a ja się zastanawiam, jak to wygląda na NFZ? Ktoś robił? najpierw rodzinny i skierowanie czy od razu do dermatologa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewaq Re: Do kogo z pieprzykami?? IP: *.tpnet.pl 08.06.08, 23:28 Ja robilam na NFZ - idziesz do dermatologa, nie trzeba skierowania. Dermatolog daje skierowanie do chirurga, umawiasz sie na wizyte i on to wycina w znieczuleniu miejscowym, a znamie wysyla do badania histopatologicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Savon de Marseille Re: Do kogo z pieprzykami?? IP: *.dyn.iinet.net.au 09.06.08, 07:58 To zalezy w jakim kraju. U nas (OZ) pieprzyki oglada GP(rodzinny) i nawet sam niektore bezproblemowo wycina. Czasem daje skierowanie do chirurga. Mnie z powodu delikatnego umiejscowienia (szyja) znamie wycinal chirurg plastyczny. Dermatologowi pieprzykami glowy sie nie zawraca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goja Re: Do kogo z pieprzykami?? IP: 217.96.23.* 09.06.08, 14:49 Dlaczego dermatologowi się głowy nie zawraca, to poco on jest? przecież się lepiej zna na takich zmianach , pieprzyk pieprzykowi nie równy, dlatego lepiej jak zobaczy fachowiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Do kogo z pieprzykami?? IP: *.chello.pl 09.06.08, 15:07 Co ty bredzisz! Żaden rozsądny internista nie zadecyduje sam co robić z pieprzykiem. Dermatolog je ogląda, potem jeśli uzna, że należy pieprzyk wyciąć to robi to i zabiera próbkę do badania histopatologicznego żeby sprawdzić czy zmiany nie są np. nowotworowe. Odpowiedz Link Zgłoś
to_jaaa Re: Do kogo z pieprzykami?? 09.06.08, 15:45 Gość portalu: Savon de Marseille napisał(a): > Dermatologowi pieprzykami glowy sie nie zawraca. To, przepraszam bardzo, z czym się chodzi do dermatologa? Z dziurą w zębie? Odpowiedz Link Zgłoś
ensoleillement Re: Do kogo z pieprzykami?? 09.06.08, 15:52 Dziewczyny przecież savon de marseille napisała, że tak jest w Autralii a nie w Polsce. Tak samo jak ginekologowi się nie zawraca głowy ciążą w UK, standard Odpowiedz Link Zgłoś
to_jaaa Re: Do kogo z pieprzykami?? 09.06.08, 15:56 Widze, ze nie chodzi o Polskę. Ale wciąz pytam, czym się wobec tego zajmuje dermatolog, jeśli nie zmianami skórnymi, u licha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enso Re: Do kogo z pieprzykami?? IP: *.icpnet.pl 09.06.08, 17:25 jest mnóstwo chorób dermatologicznych, a to, że akurat tak działa tamtejsza służba zdrowia to nic złego, po prostu lekarz rodzinny jest przygotowany zapewne do wstępnej selekcji niebezpiecznych pieprzyków, i nie musi być do tej prostej czynności dermatologiem. identycznie jak ginekolog, który zajmuje się tylko patologią ciąży. inny system i nie ma co się rzucać na biedną forumowiczkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Savon de Marseille Re: Do kogo z pieprzykami?? IP: *.dyn.iinet.net.au 10.06.08, 02:20 Gość portalu: enso napisał(a): > jest mnóstwo chorób dermatologicznych, a to, że akurat tak działa tamtejsza > służba zdrowia to nic złego, po prostu lekarz rodzinny jest przygotowany zapewn > e > do wstępnej selekcji niebezpiecznych pieprzyków, i nie musi być do tej prostej > czynności dermatologiem. Dziekuje enso. Jest dokladnie tak jak napisalas. Kazdy GP potrafi dokonac wstepnej selekcji pieprzykow i "oglad" skory pacjenta jest taka sama rutynowa czynnoscia jak pobieranie cytologii czy badanie meskich pacjentow per rectum (profilaktyka raka prostaty). W Australii na 21 mln ludnosci jest okolo 400 dermatologow stowarzyszonych w Australasian College of Dermatologists a ich ksztalcenie wyglada jak ponizej. Wiec nikt nie leci do dermatologa po WSTEPNA diagnoze kazdego nowego pieprzyka. Do dermatologa ZAWSZE kieruje GP. Prosze rowniez wziac pod uwage fakt, ze ze wzgledu na incydencje raka skory (niekoniecznie melanomy) w Australii zarowno wiedza GPs i swiadomosc pacjentow stoi na o wiele wyzszym poziomie niz w Polsce How Do Dermatologist Train? Dermatologists are initially trained as doctors, undertaking six or more years of university study to gain their medical degrees. This is followed by several years of full-time practice and training in a teaching hospital as a junior hospital doctor. Application can then be made to enter a five-year training program in dermatology. Prior to entering College’s training program, prospective trainees undertake additional study and scientific research in dermatology. Early in the training program, trainees sit for the Clinical Sciences examination. Towards the end of the training program, trainees sit both written and oral components of the Fellowship examination. After passing the Fellowship examination and having completed the training program satisfactorily, a trainee is recommended for Fellowship of the Australasian College of Dermatologists (FACD). Having gained the FACD, many dermatologists travel to dermatological centres overseas to gain post-Fellowship training or be involved in clinical and experimental research. Furthermore, dermatologists maintain their professional standards and develop new skills through participation in the College’s continuing professional development program. Odpowiedz Link Zgłoś
murya Re: Do kogo z pieprzykami?? 09.06.08, 19:21 oleillement cytziewczyny przecież savon de marseille napisała, że tak jest w Autralii a nie w Polsce. Tak samo jak ginekologowi się nie zawraca głowy ciążą w UK, standard" Tak jak w Holandii - rodzinny "liznal" wszystkiego po trochu i z "byle czym" sie glowy nie zawraca specjalistom.I tak,jak zatrzymala mi sie miesiaczka - domowy kazal czekac,az sie zjawi.I tak mialam czekac i czekac...az sie zjawiPo kilku miesiacach kupilam granulki homeopatyczne,pomoglo. Odpowiedz Link Zgłoś
murya Re: Do kogo z pieprzykami?? 09.06.08, 23:51 Ensoleillement,przepraszam za blad w niku,cos mi literki wcielo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania zależy czego oczekujesz... IP: 62.61.58.* 09.06.08, 16:01 jeśli diagnozy dot. ewentualnego zagrożenia nowotworowego to dermatolog - ponieważ mam dużo pieprzyków i znamion od czasu do czasu pokazuję je mojej Pani dermatolog, Ona je czymś podświetla i mówi, że ok. - to normalnie na NFZ Ponieważ część pieprzyków jest wypukła, poszłam z nimi do chirurga (Luxmed), on uznał, że to "pypcie" i usuwał mi na kilku wizytach chyba z 10-12 pypci... Potem wysyłał to "mięsko" do histopatologii. I tyle... Odpowiedz Link Zgłoś