tusja 23.09.03, 19:09 Czy są jakieś widoczne golym okiem objawy braku jajników? Np czy występuje wtedy miesiączka? Czy rosną piersi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justy1 Re: Brak jajników 23.09.03, 19:56 o ile się orientuję, brak jajników to właściwie brak estrogenów w organiźmie. jeśli np. jajniki zostały usunięte w dorosłym życiu, to mamy "przedwczesną menopauzę", jeśli w młodym, to nie będą sie pojawiać widoczne gołym okiem (np. powiększenie piersi) objawy dojrzewania Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Brak jajników 23.09.03, 22:35 Nie występuja zadne objawy dojrzewania płciowego- dysgenezja gonad to np zespół Turnera. Odpowiedz Link Zgłoś
tusja Re: Brak jajników 25.09.03, 18:46 Mama urodzila mnie w 40 roku życia,a podobno wtedy jest wieksze ryzyko wystapienia wad rozwojowych; mam miesiaczke, owlosienie ale niepokoja mnie bardzo male piersi i waskie biodra. Nie wiem czy to tylko taka moja "uroda" czy mam moze jakies zaburzenia w jajnikich. Mialam robione badania hormonalne i oto wyniki: Testosteron - 0,52 ng/ml; Estradiol 41,14 pg/ml; prolaktyna - 6,23 pg/ml; w I fazie cylku, natomiast Progesteron w 21 dniu cyklu 0,80 ng/ml. Czy jajniki mozna wymacac przez skórę? Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: Brak jajników 25.09.03, 22:18 Dziewczyno skoro sie tego boisz to idz do lekarza, kazde badanie a juz usg na pewno rozwieje Twoje watpliwosci (nawet jesli jeszcze niewspolzylas lekarz moze to stwiordzic) jajnikow sie nie da wymacac prze skore... Odpowiedz Link Zgłoś