Dodaj do ulubionych

badanie hormonalne

IP: *.cable.ubr20.edin.blueyonder.co.uk 14.08.08, 11:51
witam
czy ktos moglby mi powiedziec jakie badanie (chce sprawdzic czy wszystko ok z
moimi hormonami)nalezy zrobic i czy potrzebuje skierowanie, czy tez moge
poprostu wykonac je prywatnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ewaq Re: badanie hormonalne IP: *.tpnet.pl 14.08.08, 12:33
      Badan hormonów jest kilkanascie, nie potrzebujesz skierowania,
      idziesz do laboratorium i robisz.
    • lilith76 Re: badanie hormonalne 14.08.08, 13:17
      Możesz pójść do dowolnego laboratorium wykonywującego badania prywatnie. Przygotuj się na koszt > 200 zł.
      Część robi się na początku cyklu (LH, FSH, estradiol), część pod koniec (Progesteron, Prolaktyna), hormony tarczycy TSH, FT4, FT5, przeciwciała przeciwtarczycowe (dwa rodzaje) w dowolnym momencie. Jest jeszcze testosteron. Pewnie coś ominęłam.
      Najlepiej być na czczo.
      • Gość: magda010 Re: badanie hormonalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.08, 15:12
        zgadza sie, mozna zrobic badania prywatnie, koszt 1 hormonu to ok
        20 - 30 zl i nie potrzeba skierowania. hormonow, ktore mozna zbadac
        jest b duzo, nie wiem czy musisz badac je wszystkie, to zalezy od
        objawow, czy cos cie niepokoi, np nieregularne cykle, wyciek z
        piersi, nadmierne owlosienie, niemoznosc zajscia w ciaze itd.
        podstawowe hormony to chyba faktycznie te, co podala poprzedniczka,
        ale nie wiem czy jest sens robic je wszystkie bez powodu. wazne jest
        tsh (tarczyca), prolaktyna, testosteron.. a reszta naprawde zalezy
        czy cos konkretnego ci dolega.
        • Gość: . Re: badanie hormonalne IP: *.cable.ubr20.edin.blueyonder.co.uk 14.08.08, 15:19
          dzieki za odp. moje problemy to: trądzik, przetłuszczanie sie skóry i nadmierne
          owłosienie
          • lilith76 Re: badanie hormonalne 14.08.08, 16:15
            To na pewno musisz zbadać testosteron.
            Ja podałam takie podstawowe, które sprawdza się przy diagnostyce płodności, utrzymaniu ciąży.
    • Gość: daktia Re: badanie hormonalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.08, 17:10
      A ja mam inne pytanie.

Moja dermatolog twierdzi, że powinnam brać tabletki, aby zrobić porządek z
      hormonami. Gdy zapytałam o to ginekologa, powiedział, że przed pigułkami oraz
      samymi badaniami hormonów musi mi zrobić badanie wątroby. Że bez niego ani rusz.

Czy jest ono naprawdę konieczne?

Jestem na kuracji antybiotykowej, która wyklucza rzetelne wyniki badania wątroby
      i która w zamyśle pani dermatolog miała być powoli zastępowana tabletkami od
      gin., dlatego tak bardzo nie jest mi to na rękę.
      • lilith76 Re: badanie hormonalne 19.08.08, 09:05
        Przed przepisaniem pigułek robi się próbę wątrobową by zobaczyć w jakim jest ona stanie - tabletki bardzo ją obciążają. Twój ginekolog wykazał się odpowiedzialnością i profesjonalizmem. A że tobie to nie na rękę - w sumie są przeszczepy wątroby.
        • Gość: daktia Re: badanie hormonalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 13:53
          Dziękuję za odpowiedz.
          Pierwszy raz ginekolog zaproponował mi badanie wątroby przed wypisaniem
          tabletek, więc zastanawiałam się czy jest to właśnie profesjonalizm czy zbytnia
          drobiazgowość.
          • Gość: Klenee Re: badanie hormonalne IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.08.08, 14:13
            Jak najbardziej warto zrobić próby wątrobowe! Niestety, lekarze zlecający te
            badania dziewczynom zażywającym tabletki nadal nie są normą w tym kraju.
            • Gość: Hesa Re: badanie hormonalne IP: *.aster.pl 26.08.08, 13:51
              A ja mam przy okazji takie pytanie...jak wygląda takie badanie
              hormonów? Na czym ono polega?
              • Gość: Klenee Re: badanie hormonalne IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.08.08, 14:04
                Hesa, badanie hormonów to oznaczanie poziomu różnych hormonów we krwi, to po
                prostu zwykłe pobranie krwi z żyły do probówki. Część hormonów płciowych (np.
                LH, FSH, progesteron) oznacza się w określonych dniach cyklu, wtedy kiedy ich
                stężenie jest największe. Inne - np. hormony tarczycy, prolaktyna oznacza się w
                dowolnym dniu.
              • lilith76 Re: badanie hormonalne 26.08.08, 14:09
                Pobierają ci próbkę krwii z żyły, jak przy innych badaniach (np. na morfologię). Całość trwa minutę, dwie, potem przychodzisz po wyniki - w zależności od laboratorium tego samego dnia, albo za 2-3 dni.
                • Gość: Hesa Re: badanie hormonalne IP: *.aster.pl 26.08.08, 16:29
                  Prawdopodobnie będę musiała takie badanie zrobić i nie miałam
                  pojęcia jak to wygląda, dzięki Wam juz wiem. Dziękuje.

Pozdrawiam.
                  • Gość: gość Re: badanie hormonalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.15, 17:34
                    Mi moja ginekolog dała skierowanie na diagnostykę hormonalną na 3 dni do szpitala. Czy miała któraś z was coś takiego robionego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka