Dodaj do ulubionych

moja cytologia

IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.08, 16:30
Mam prośbę do znających się na rzeczy: proszę o komentarz
Wizytę mam dopiero za 2 tygodnie a chciałabym wiedzieć o co tu
chodzi

Opis:
Nie stwierdzono zmian śródnabłonkowych i procesu złośliwego.
Inne zmiany nienowotworowe (odczynowe i naprawcze):zmiany odczynnowe
związane z zapaleniem (łącznie z typową regeneracją)
Rozmaz odpowiada wg papanicolaou: grupa II
Zalecenia: postępowanie wg wskazań lekarza prowadzącego

Czyli co nic złośliwego nie ma tylko mam jakiś stan zapalny?
Obserwuj wątek
    • Gość: marta Re: moja cytologia IP: 87.105.182.* 25.08.08, 16:55
      tak
      masz jakąś infekcję, dla spokoju ducha możesz powtorzyc cytologie za
      jakis czas
      • Gość: kathleen Re: moja cytologia IP: *.eranet.pl 25.08.08, 23:55
        Zgadzam się z poprzedniczką...nie musisz się martwić tylko rób cytologię
        regularnie.Powiem jeszcze jedno tez mam taką samą grupę jak Ty i mój ginekolog
        nic z tym nie robi,mam powtórzyć cytologię 0,5 roku po tej co jest...
        Pozdrawiam i życzę powodzeniasmile
    • Gość: emka Re: moja cytologia IP: 91.104.70.* 26.08.08, 11:02
      Przede wszystkim idź z tym wynikiem do lekarza, niech ci przepisze coś na ten
      stan zapalny co masz, a potem powtórzyć cytologię i kontrolować co jakiś czas.
      Poza tym II to normalny wynik-bez stanu zapalnego oczywiście0ja mam taki zawsze.
    • Gość: ewaaa Re: moja cytologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 11:33
      dzięki za odpowiedzi
      a powiedzcie mi jak ze współżyciem mamy sie zrobić przerwę do
      wyleczenia? słysząłam opinię, że tak
    • Gość: emka Re: moja cytologia IP: 91.104.70.* 26.08.08, 12:09
      Jeśli już to prezerwatywa. No i zapytaj jak będziesz u lekarza co z
      partnerem-jeśli współżyjecie bez prezerwatywy.
    • Gość: ewaaa Re: moja cytologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.08, 10:17
      ddzwoniłam umówiła mnie na 15 września uncertain
      mówię do niej zapalenie, gr II a ona "żyć spokojnie, nie martwić
      się" no więc czekam i się nie martwię i zastanawiam się czy oleje
      temat i nic nie przepisze (jak poprzednia moja) czy się weźmie za to
      zapalenie!
      • Gość: marta Re: moja cytologia IP: 87.105.182.* 28.08.08, 10:51
        alez dobrze Ci powiedziala
        czy masz jakies objawy, swedzenie, pieczenie, bol?
        jesli nie, spokojnie czekaj do wizyty i byc moze w czasie badania
        lekarz zadnego tam stanu nie dojrzy
        II gr jest najzupelniej normalna u doroslej wspolzyjacej kobiety
        • Gość: emka Re: moja cytologia IP: 91.104.70.* 28.08.08, 12:15
          Nie ma się co zamartwiać na zapas przy "typowej II". Jak masz jakieś objawy typu
          swędzenie czy pieczenie-kup sobie w aptece krem clotrimazolum i jakieś globulki
          bez recepty-mnie pomogły propolisowe ale wiele osób ma uczulenie na produkty
          pszczele także wybór należy do ciebie- albo jakieś inne ziołowe-zapytaj farmaceutki.
          • Gość: ewaaa Re: moja cytologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.08, 13:54
            nie mam żadnych objawów
            wiem, że grupa II to "normalka" ale są przecież takie z nas które
            maja I, tak tak to rzadkość powiecie ale ja chcę buyć w tej
            rzadkości wink
            trochę sie wkurzę jak nic nie zrobi z tym tylko powie z tym sie
            żyje, bo kurcze przestaję chodzić do lenia na NFZ a zaczynam chodzić
            do takiej która przyjmuje prywatnie i nie chce mi sie płacić za "to
            normalne" wink
            • Gość: marta Re: moja cytologia IP: 87.105.182.* 28.08.08, 13:56
              Powiedziec ci, co ja chce?

Przestan wydumywac sobie problemy. Ile bys nie zaplacila i jakiemu
              lekarzowi, nie kupisz sobie I grupy w cytologii i kazdy lekarz ci
              powie, ze I gr maja najczesciej mlode dziewczyny, ktore jeszcze nie
              wpsolzyly. Pojelas wreszcie?
              • Gość: ewaaa Re: moja cytologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.08, 13:59
                właśnie najcześciej ale to nie jest regułą!
                czytałam trooooochę o grupach o cytologiach i wiem, że są takie
                wśród nas które maja "I" a już są aktywne i nie młode
                • abigail83 Re: moja cytologia 28.08.08, 14:54
                  a slyszalas, ze opis cytologii w postaci grupy Papanicolau wychodzi
                  z uzycia i najwazniejszy jest sam OPIS? a w Twoim jest wszystko ok

zycze tylko takich problemow ginekologicznych uncertain
                  • Gość: ewaaa Re: moja cytologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.08, 08:58
                    nie słyszałam uncertain, ja cytologię zrobiłam w ramach programy
                    profilaktyki raka szyjki macicy, a co tam jak daja darmo trzeba
                    brać wink następną zrobię już płatną i wybiorę innym sposobem
                    dzięki za inform
            • Gość: emka Re: moja cytologia IP: 91.104.70.* 28.08.08, 21:13
              Nigdy nie miałam I cały czas mam II i żyję. Podstawa to dbać o siebie i
              kontrolować się.
          • Gość: ewaaa Re: moja cytologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.08, 13:58
            jeśli chodzi o propolis to miałam kiedyś przy poprzedniej cytologii,
            przy której właśnie usłyszałam "to normalka nic nie trzeba robić" no
            ja nie ucierpiałam uczuleniowo za to moja nocna bielizna i owszem
            proszek nie podołał sad
            • Gość: mixta2 Re: moja cytologia IP: *.popl.cable.ntl.com 28.08.08, 15:02
              Nie nakrecaj sie niepotrzebnie na te grupy 2 grupa cytologiczna,bez zadnych
              niepokojacych doleliwosci jest jak najbardziej ok. Ja mam 31 lat,2 synow, wciaz
              teago samego wspanialego meza i mam 1 grupe cytologiczna,wiec jest to
              mozliwe,nawet po porodach.Ale nawet jakbym miala 2 grupe to tez bym sie nie
              martwila.Zawsze jak jestesmy w polsce to robie kontrol u gina,zreszta w UK tez
              juz dostalam 2 listy zeby zglosic sie na cytologie,jak przyjdzie 3 to zaplace
              kare za to ze sie nie zglosilam,wiec pojde nawet jak bylam dopiero w polsce
              miesiac temu i mam ze soba wynik.
              • jadorota1 Re: moja cytologia 28.08.08, 16:42
                Nie jest prawdą, że I mają tylko nieaktywne, młode kobiety. Wg
                Bethesda 2001, I może mieć kobieta w każdym wieku jeżeli wszystko
                jest ok (dla pacjentek w różnym wieku norma wygląda inaczej), II
                jest wtedy, gdy widoczny jest stan zapalny lub zmiany flory
                bakteryjnej, III przy zmienionych komórkach, IV i V to zły wynik.
                Przy twoim opisie od razu widać, że miałaś "czytaną" cytologię wg
                obowiązujących nowych zasad. Musisz przeleczyć się przeciwzapalnie i
                powtórzyć cytologię (zapewne będzie I)
              • Gość: emka Re: moja cytologia IP: 91.104.70.* 28.08.08, 21:15
                Jaką karę co ty wypisujesz- do badania nikt cię nie może zmusić.
                • Gość: mixta2 Re: moja cytologia IP: *.popl.cable.ntl.com 28.08.08, 22:50
                  W mojej przychodni mi kiedys powiedzieli, ze jak przyjdzie 3 list z family
                  health services to zaplace 50f kary za niestawienie sie na badanie,bo ponoc
                  jestem w tym przedziale wiekowym gdzie cytologia jest obowiazkowa co 3 lata. A
                  jesli nawet okazalo by sie to kitem to i tak nikomu przeciez łaski nie robie ze
                  pojde sie zbadac,to jest wylacznie w moim interesie a nie strach przez zaplata
                  głupich 50f kary.
                  • Gość: emka Re: moja cytologia IP: 91.104.70.* 29.08.08, 09:51
                    A co poleconym przychodzi,że mają potwierdzenie,że list do ciebie dotarł?
                    Pomyśl na chłopski rozum czy ktoś może cię zmusić na siłę do takiego badania? to
                    nie jest obowiązkowe w sensie,że musisz, obowiązkowo to mandat musisz zapłacić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka