Dodaj do ulubionych

Gruczoł Bartoliniego

29.08.08, 21:28
Proszę o jakiś opis gruczołu Bartoliniego. Gdzie się dokładnie mieści i jakie ma zadanie.
Proszę też o jakieś info na temat ropnia tego gruczołu czy też zapalenia. Od kilku dni mam jakiś ogromniasty i bolesny wyprysk ne wardze sromowej. Myśłałam, że to czyrak, potraktowałam maścią ichtiolową, ale bez rezultatu. Szukałam w internecie wiadomości na ten temat i doszukałąm się, że może to być - oprócz czyraka - róża lub właśnie zapalenie tego przeklętego gruczołu. Pomóżcie, proszę, bo bardzo boli.
Obserwuj wątek
    • ensoleillement Re: Gruczoł Bartoliniego 29.08.08, 21:35
      wg mojej wiedzy to gruczoł Bartholina (ale możliwe, że obie wersje sa poprawne).
      znajduje się u wejścia do pochwy i jest odpowiedzialny za wydzielanie śluzu,
      który przedostaje się dalej- przygotowanie do penetracji, czyli po prostu
      nawilżenie pochwy przed stosunkiem. Jak wpisałam w google "gruczoł Bartholina"
      wyskoczyło mi kilka stron o ropniu i innych chorobach, spróbuj może tak wpisaćsmile
    • Gość: ;-))) Re: Gruczoł Bartoliniego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 21:35
      hahahahahahahahahahaah, boskie
      biedny Bartolini Bartłomiej herbu Zielona Pietruszka wink)))
      jeśli już, to GRUCZOŁ BARTHOLINA, o którym w wyszukiwarce naprawde mnóstwo
      a pomóc ci nie pomożemy, nawet jak boli, od tego jest ginekolog
      • uleczka_k Re: Gruczoł Bartoliniego 29.08.08, 21:39
        śmiej się, śmiej, ale problem w tym, że gin na wakacjach, podobnie jak inny zaufany lekarz i muszę czekać do poniedziałku. Proszę więc o pomoc, może ktoś z was mógłby mnie trochę uspokoić. A co do nazwy, to, zdaje się, że obie są poprawne.
        • Gość: bardu Re: Gruczoł Bartoliniego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 23:38
          Musisz iść do lekarza - być może trzeba będzie przeprowadzić zabieg. To straszny
          ból, więc szkoda czasu. A doraźnie pomóc sobie możesz czopkami przeciwbólowymi -
          mnie pomagały.
      • ensoleillement Re: Gruczoł Bartoliniego 29.08.08, 21:40
        rzeczywiście, zmyliło mnie to, ze samo google znało taki zwrot, ale teraz jak
        sprawdziłam to wszystkie wyniki były z forów, gdzie ktoś błędnie wpisywał taką
        nazwę. Widać to powszchny błądsmile
        • uleczka_k Re: Gruczoł Bartoliniego 29.08.08, 21:44
          Szukam, ale Was też proszę o pomoc i z góry dziękujęsmile
    • Gość: przypadkowa Re: Gruczoł Bartoliniego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.08, 00:37
      Przykładaj sobie okłady z rywanolu
      Mi się samo oczyściło z ropy i nie miałam zabiegu
    • green_land Re: Gruczoł Bartoliniego 30.08.08, 00:40
      Zawsze możesz pojechać na ostry dyżur do szpitala, gdzie jest
      oddział chirurgiczny albo ginekologia /nie wiem, który właściwszy/.
      Pomocy nie odmówią, a może poradzą coś na już. Ostateczie przepiszą
      coś p/bólowego.
      • gazdzinka1 Re: Gruczoł Bartoliniego 30.08.08, 22:01
        jak lezalam w ciazy w szpitalu byla tam dziewczyna z takim problemem wlasnie.
        miala robiony zabieg oczyszcznia lezala poxniej chyba trzy czy cztery dni ale
        dlatago ze byla w ciazy. za pierwszym razem wyszla w ten sam dzien. mowila ze to
        sie czesto lubi odnawiac zwlaszcza jak przeziebi sie .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka