cirrii 13.10.03, 21:59 wiem ochyda, ale człowiek ma nie tylko estetyczne problemy. Co oznacz, gdy kał zawiera sluz? pomózcie, bo wstydze sie powiedziec lekarzowi.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwonka50 Re: śluz w kale 14.10.03, 12:56 Jeżeli jesteś młodą osobą może to oznaczać zespół jelita drażliwego. Oprócz tego objawia się to częstą potrzebą oddania stolca, bólami brzucha. Nie jest to groźne ala uciążliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja3004 Re: śluz w kale 14.10.03, 14:44 Też mam ten problem i jest on prawdopodobnie związany z jelitem nadwrażliwym, które męczy mnie już od ponad 4 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
cirrii Re: śluz w kale 14.10.03, 18:37 mam 25 lat, czeste zaparcia, wzdęcia, same nieestetyczne rzeczy, czy te nadwrazliwośc jelita leczy sie jakoś? Bardzo dziekuje za odpowiedzi, nie jestem sama.... Odpowiedz Link Zgłoś
opium3 Re: śluz w kale 14.10.03, 21:51 hmmm - ja podobne objawy zaobserwowalam u siebie juz jakis czas temu i po prostu zignorowalam... do momentu, gdy oprocz sluzu zobaczylam krew... ( Oczywiscie natychmiast pobieglam do lekarza, ktory wstepnie stwierdzil, ze to wewnetrzne hemoroidy. Na razie lykam jakies lekarstwa, stosuje czopki i masci - ale to nie mija i boje sie, ze to moze cos gorszego niz te hemoroidy. W kazdym badz razie - nie ignoruj tego i od razu zwroc sie do lekarza! Odpowiedz Link Zgłoś
mealong Re: śluz w kale 14.10.03, 22:18 Pomaga dramatyczna zmiana diety, duzo blonnika, plynow (i niestety malo czekolady) + ruch oczywiscie. Jesli chodzi o diete to polecam szczegolnie jablka i sliwki suszone. Bralam przez 10 dni hemorectal. Teraz biore tylko Cerutin (Rutinoscorbin), na naczynka i moze to tez cos pomaga (uszczelnia naczynia krwionosne). Pozdrawiam, Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
opium3 Re: śluz w kale 15.10.03, 12:11 czy Twoja odpowiedz dotyczy hemoroidow, czy wrazliwego jelita? a jesli hemoroidow - czy to oznacza, ze mialas podobne objawy: najpierw sluz, a potem krwawy sluz?? Bardzo by mnie to pocieszylo, bo ciagle sie boje, ze to cos powazniejszego... Na wszelki wypadek i tak ciagle pije wode i jem suszone sliwki A. Odpowiedz Link Zgłoś
cirrii Re: śluz w kale 15.10.03, 18:48 to ciekawe z tą dietą, bo ja duzo pije zwłaszcza zielonej herbaty, jem jabłka, czesto wieczorem, diete ma zdrową, (czesto jogurty, kefir) bo sama gotuje, jem na prawde regularnie. Więc co? czy np. leki hormonalne wpływają na zaparcia, albo niedoczynnośc tarczycy? Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: śluz w kale 15.10.03, 20:03 Czy lekarz Cię zbadał stwierdzając hemoroidy (przez odbyt)? Bo jeżeli stwierdził to na oko to może być to zła diagnoza. Przy hemoroidach śluzu raczej nie ma a jest baaardzo mało prawdopodobne abyś miała np. zmiany nowotworowe. Ja bym obstawiała jelito drażliwe. Ja to leczyłam Duspatalinem (na receptę), pomocniczo NOSPA. Jelito drażliwe występuje najczęściej u młodych kobiet, często po dużych stresach lub kiedy kobieta jest ogólnie nieco nerwowa. Odpowiedz Link Zgłoś
cirrii Re: śluz w kale 15.10.03, 20:35 Nie no ja nie mam hemoroidów, a u lekarza jeszcze nie byłam. Z tą nerwowoscia i szybkim tempem zycia to masz racje, czasem nawet nie ma czasu na kibelek......... Odpowiedz Link Zgłoś
opium3 Re: śluz w kale 15.10.03, 23:21 ta odpowiedz byla chyba do mnie... przepraszam, ze z moimi problemami wcisnelam sie w Twoj watek, ale mysle, ze moj problem jest podobny i bardzo sie tym martwie ja tez czesto miewam zaparcia i wzdecia i zanim pojawila sie krew - widzialam tylko sluz... Odpowiedz Link Zgłoś
opium3 Re: śluz w kale 15.10.03, 20:51 > Czy lekarz Cię zbadał stwierdzając hemoroidy (przez odbyt)? Bo jeżeli > stwierdził to na oko to może być to zła diagnoza. Przy hemoroidach śluzu raczej > to bylo tak - zaobserwowalam to w sobote, a poniewaz moja przychodnia jest wtedy zamknieta - pobieglam na izbe przyjec do szpitala, gdzie zbadal mnie chirurg. Zbadal przez odbyt - skupiajac sie glownie na obecnosci krwi. Po czym sam mnie spytal czy mam hemoroidy - powiedzialam, ze nic mi o tym nie wiadomo. Stwierdzil, ze dobrze byloby zrobic retroskopie, ale ze skierowanie na to badanie da mi lekarz pierwszego kontaktu. Lekarka juz mnie nie badala, tylko dala skierowanie do chirurga... - tym razem trafilam do innego, ktory tez mnie nie zbadal, bo stwierdzil, ze skoro tam jest wszystko podraznione, to nie ma sensu. Przepisano mi distreptaze, postesiran H i duspatalin. Biore to juz drugi tydzien - objawy nie ustapily. W nastepny poniedzialek mam znowu isc do chirurga, ktory zdecyduje co dalej... Zarowno chirurgowi (temu drugiemu), jak i lekarzowi pierwszego kontaktu mowilam o sluzie i o tym, ze nic mnie nie boli - ale stwierdzili, ze to hemoroidy... > nie ma a jest baaardzo mało prawdopodobne abyś miała np. zmiany nowotworowe. Ja > > bym obstawiała jelito drażliwe. Ja to leczyłam Duspatalinem (na receptę), > pomocniczo NOSPA. Jelito drażliwe występuje najczęściej u młodych kobiet, > często po dużych stresach lub kiedy kobieta jest ogólnie nieco nerwowa. najbardziej sie wlasnie boje tego nowotwora... (( A. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: śluz w kale 16.10.03, 11:49 Jeżeli jesteś młodą osobą to nowotwór jest bardzo mało prawdopodobny, ponieważ na nowotwory jelita grubego chorują przeważnie osoby po 50-tce. Myślę, że powinnaś się domagać rektoskopii lub kolonoskopii. Ja, ponieważ nie dostałam skierowania zrobiłam kolonoskopię na własną rękę(koszt ok. 50 zł)i po tym badaniu wreszcie się uspokoiłam bo nie wykazało zmian organicznych. Spokojnie leczyłam się Duspatalinem przez ok. 3 miesiące i przeszło mi. Bardzo ważną rolę odgrywa relaks i unikanie stresów, bez tego leczenie może trwać dużo dłużej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
xmagda Re: śluz w kale 16.10.03, 12:30 Witam to jest stron ana ktorej znalazłam ciekawe informacje www.poradnikmedyczny.pl na początku nalezy sie zarejestrowac, wpisz w wyszukiwarke : zespół jelita draźliwego, jest tam pełno info . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
xmagda Re: śluz w kale 16.10.03, 12:42 Witam to jest stron ana ktorej znalazłam ciekawe informacje www.poradnikmedyczny.pl na początku nalezy sie zarejestrowac, wpisz w wyszukiwarke : zespół jelita draźliwego, jest tam pełno info . Obawiam sie ze ten problem mnie tez dotyczy , zauważyłam śluz podczas wyprozniania sie, narazie z tym nic nie robie bo nie mam innych objawów. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
majcia74 Re: śluz w kale 16.10.03, 13:41 Jeżeli oprócz śluzu w kale jest krew i do tego dojdą częste biegunki na przemian z zaparciami /choć te rzadziej/ to może być colitis ulcerosa, albo choroba Crowna. Są to przewlekłe schorzenia, a do raka to jescze daleka droga Najważniejsza jest rektoskopia. Tam wszystko się wyjaśni i będziesz spokojniejsza, a stres jest jedną z okoliczności zachorowań na te i inne jelitowe paskudztwa. Życzę dużo zdrówka Maja Odpowiedz Link Zgłoś
opium3 Re: śluz w kale 17.10.03, 11:41 dziekuje za pocieszajacy list, bo najpierw po wizycie u lekarza sie uspokoilam, ale teraz znowu zaczelam sie niepokoic... w poniedzialek ide znowu i zmusze do bardziej szczegolowych badan! Dam znac, co i jak A. Odpowiedz Link Zgłoś