optymistyczka 12.11.08, 17:57 Odebrałam dzisiaj wyniki prolaktyny.Co o nich sądzicie? Prolaktyna 21,5 ng/ml (4,79-23,3) Wyniki jest w normie,ale czy nie za wysoki?Czy można zajść w ciążę przy takim wyniku prolaktyny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aga Re: Co z tą prloaktyną? IP: *.toya.net.pl 12.11.08, 19:12 W normie, ale za wysoki jak na młodą osobę. Żeby zajść w ciążę przydałoby ją trochę zbić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shummir Re: Co z tą prloaktyną? IP: *.uznam.net.pl 12.11.08, 21:27 Mnie lekarz powiedział że aby zajść w ciążę, prolaktyna powinna nie przekraczać 15. Niektórzy sądzą że powinna być w dolnych granicach czyli maksymalnie do 10. Ja mam 43, czyli dużo ponad normę. Przyczym bardzo niski poziom progresteronu ( bo za wysoka prolaktyna obniża progresteron). Poradź się swjego ginekologa, ja dostałam Bromergon i Luteinę.Biorę te leki tydzień, więc nie wiem jak tam moja prolaktyna czy spada czy nie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
optymistyczka shummir 13.11.08, 07:02 Dzisiaj planuję zadzwonić do mojego ginekologa i umówić się na wizytę.Czytałam na forum,że podobno są też dobre tabletki ziołowe na obniżenie prolaktyny Castagnus.Wiele osób bierze je bez konsultacji lekarza,ale ja wolę poradzić się jego.Zobaczę co mi powie. Czy te tabletki,które bierzesz na obniżenie prolaktyny będziesz musiała brać już cały czas żeby utrzymać ją w normie,czy tylko do czasu unormowania wyniku? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: shummir 13.11.08, 19:07 Biorę norprolac, dobrze zbija prolaktynę i -w moim przypadku- nie miał działań ubocznych. Co miesiąc badam poziom prl i idę do gina po koleją receptę. Biorę 3 opakowanie. Prl łądnie spoadła, ale przy 6 z kawałkiem dalej pojawia sie mi mleko Więc zaczynam kolejne opakowanie - mam nadzieję, ze ostatnie. Przyczyną może być także stres. Ale doc stara się pierw wykluczyć mikrogruczolaki przysadki. U mnie powodem byl xetanor, ktory bralam ze wzgledu na nerwice serca - lek uzywany przy depresjach. Odpowiedz Link Zgłoś
ae_iwona_83 bzdura! 13.11.08, 12:32 ja mam mikrogroczulaka, moja prolaktyna nigdy nie spada poniżej 40 jednostek ng/ml prolaktyna jedynie "MOŻE" blokować owulacje, ale nie MUSI, czego zywym przykładem jestem JA i moja córcia od niskiej prolaktyny ważniejszy jest zdrowy tryb życia...wiem to po sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milutka 31 Re: bzdura! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 09:20 Iwona to pocieszające co piszesz. ja też mam mikro i moa prl tylko tylko na poczatku spadła poniżej 40 a tak ciągle jest na wyzynach. U mnie z okresem i owu cięzko ale leczę ze będzie ok. Poza tym jest coś takiego jak big prolaktyna komplex czasteczki prl i immunoglobuliny. Jest oan nieaktywa biologicznie a fałszuje wynik. Tak więc leki dopiero jak będzie problem z ciążą a nie tak odrazu.Oczywiście macie świadomość gdzie trzeba szukać ewentualnej przyczyny niepowodzeń ale póki nie macie objawów hiperprolaktynemii to nie leczcie wyników.Oczywiście wszystko pod okiem lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś